Η ανοδική πορεία της κουζίνας φάντασμα

Μια κουζίνα ή εστιατόριο φάντασμα, επίσης γνωστό ως εικονικό, σκοτεινό, ή και ψηφιακό εστιατόριο, είναι ένας χώρος προετοιμασίας φαγητών αυστηρά για κατ’ οίκον παράδοση (delivery) ή/και παραλαβή (take away). Σε αυτά τα εστιατόρια τα γεύματα προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση εκτός εγκαταστάσεων.

Article featured image
Article featured image

Οι κουζίνες φάντασμα λειτουργούν διαδικτυακά, επιτρέποντας στους πελάτες να παραγγέλνουν φαγητό μέσω της ιστοσελίδας τους ή μέσω εταιριών διανομής φαγητού, όπως η Wolt και το Foody.

Ο κύριοι λόγοι που αυτές οι επιχειρήσεις πήραν τεράστια ανοδική πορεία είναι η καινούρια τάση των καταναλωτών· τις επιλέγουν από προσωπική προτίμηση ή/και λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού που απαιτεί μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

marios2.jpg


Πλεονεκτήματα της κουζίνας φάντασμα

- Χαμηλότερο κόστος έναρξης και λειτουργίας: Αυτά τα είδη εστιατορίων δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες όπου τα ενοίκια είναι ακριβά. Επίσης μπορούν να αλλάζουν με ευκολία τα πιάτα στο μενού χωρίς το κόστος της επανεκτύπωσής τους. Επιπρόσθετα, κάποια βασικά στοιχεία που χρειάζονται τα κανονικά εστιατόρια, όπως η διακόσμηση, οι ταμπέλες, τα σερβίτσια κ.ά. δεν είναι αναγκαία στα εικονικά εστιατόρια. Τέλος, το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού είναι μειωμένο επειδή το μόνο προσωπικό που απαιτείται είναι αυτό της κουζίνας.

- Εκμετάλλευση αυξημένης ζήτησης ηλεκτρονικών παραγγελιών: Οι κουζίνες φάντασμα μπορούν να πουλήσουν τα γεύματά τους μέσω όσων εταιριών διανομής φαγητού επιθυμούν, οι οποίες ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό τακτικών πελατών.

- Ευέλικτο μενού: Τα εστιατόρια αυτά μπορούν εύκολα και χωρίς κόστος να προσθέσουν γεύματα στο μενού τους προκειμένου να αυξήσουν τη ζήτησή τους και να γίνουν δημοφιλή. Επίσης εάν έναν υλικό γίνει πολύ ακριβό ή δεν είναι πλέον τοπικά προσβάσιμο μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τα πιάτα τους με άλλα που παρασκευάζονται από φθηνότερα και πιο διαθέσιμα υλικά.

- Πρόσβαση στη γενιά του διαδικτύου: Λειτουργώντας διαδικτυακά, τα εστιατόρια φάντασμα διευρύνουν σημαντικά το πελατολόγιό τους που πλέον περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νεολαίας εξοικειωμένης με τον ψηφιακό κόσμο.

- Περισσότερες ευκαιρίες για πειραματισμό: Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι εάν ένα είδος κουζίνας δεν έχει ανταπόκριση από το κοινό, εύκολα και χωρίς πολλά έξοδα μπορούν να το μετατρέψουν σε κάτι καινούργιο η διαφορετικό.

- Κακοκαιρία: Σε αντίθεση με ένα κανονικό εστιατόριο, η πελατεία του εικονικού εστιατορίου δεν θα μειωθεί εάν μια μέρα υπάρχει τρομερή κακοκαιρία· αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πελατεία να αυξηθεί.

Μειονεκτήματα της κουζίνας φάντασμα

- Πιθανότητα κακής ποιότητα φαγητού μετά την παράδοση: Είναι σημαντικό το φαγητό να είναι συσκευασμένο με τρόπο που θα το διατηρεί στη σωστή θερμοκρασία και δεν θα αλλοιώσει την γεύση του. Για παράδειγμα, οι σάλτσες πρέπει να τοποθετούνται στο πλάι σε διαφορετικό δοχείο και τα κουτιά μεταφοράς τροφίμων να είναι ισοθερμικά.

- Υψηλές προμήθειες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελίας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα με μια κουζίνα φάντασμα είναι ότι πρέπει να πληρώνει υψηλό τέλος σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού· μερικές φορές οι προμήθειες φτάνουν το 30% επί του ποσού της παραγγελίας. Μία εναλλακτική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να δίνει την δυνατότητα το εστιατόριο στους συχνούς πελάτες του να παραγγέλνουν μέσα από ένα εύχρηστο σύστημα διαδικτυακής παραγγελίας του ιδίου του καταστήματος, χωρίς προμήθεια.

- Μείωση πελατείας λόγω απουσίας εξωτερικής πρόσοψης: Τα εικονικά εστιατόρια «ζουν» αποκλειστικά στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προσελκύουν νέους πελάτες λόγω της απουσίας ελκυστικής πρόσοψης και εγκαταστάσεων. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που καθιστά την ψηφιακή προώθηση και διαφήμιση επιτακτικές.

- Περιορισμένη βάση πελατών: Οι περισσότερες υπηρεσίες παράδοσης φαγητού περιορίζουν τη ζώνη παράδοσης συνήθως σε ακτίνα 5 έως 8 χιλιομέτρων γύρω από την κουζίνα φάντασμα, με αποτέλεσμα να χάνονται πιθανοί πελάτες που διαμένουν πιο μακριά.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μπει στον κόσμο των εστιατορίων αλλά το κόστος έναρξης και λειτουργίας αποτελούν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, αξίζει πραγματικά να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας κουζίνας φάντασμα. Φροντίστε να επιλέξετε ένα ελκυστικό όνομα και εστιάσετε στο brand και στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Τέλος, επιλέξετε μια επαγγελματική, δημοφιλή πλατφόρμα παραγγελίας και παράδοσης online φαγητού για άμεσα αποτελέσματα.

Μάριος Χαραλάμπους

Καθηγητής Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών του American College.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ