Πώς, πού και γιατί θα ταξιδεύουμε πλέον

Ένα από τα θέματα που με απασχολεί, είτε λόγω επαγγέλματος είτε επειδή απλώς αγαπώ τα ταξίδια, είναι πώς, πού και γιατί θα ταξιδεύουμε.

Πώς, πού και γιατί θα ταξιδεύουμε πλέον

Ένα από τα θέματα που με απασχολεί, είτε λόγω επαγγέλματος είτε επειδή απλώς αγαπώ τα ταξίδια, είναι πώς, πού και γιατί θα ταξιδεύουμε.

Article featured image
Article featured image
Σε αυτή την περίοδο, ένα ταξίδι θα έχει μεγαλύτερη αξία από πριν και επιτέλους θα ανακτήσει τη χαμένη του μαγεία.


Διαβάζοντας διάφορα άρθρα, μελέτες, συζητήσεις για τις αλλαγές στα ταξίδια στη μετά-covid περίοδο, επιβεβαίωσα για ακόμη μια φορά τη μεγάλη μας ανάγκη να στηριζόμαστε σε ιδέες και να υιοθετούμε τρεντς. Φυσικά, αυτό είναι λογικό και ούτε πρέπει να αγνοούμε τις διάφορες έρευνες (φτάνει να είναι από σωστά μυαλά). Απλώς, ως Έλενα, η υπερβολική ανάλυση με κουράζει, προτιμώ μια πιο απλή αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Τόση στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή, δεν ακολουθώ τα τρεντς του μαζικού τουρισμού, δεν πιστεύω στη φιλοσοφία των μεγάλων ξενοδοχείων (αν και τη σέβομαι), δεν αγάπησα ποτέ τις οργανωμένες εκδρομές… Θεωρώ πολυτέλεια την απλότητα στη ζωή, όπως και στα ξενοδοχεία, δεν μου αρέσει καθόλου το concept του airbnb και θεωρώ υπερβολικό, πλέον, τον τρόπο προβολής και τη μεγάλη προσπάθεια των ξενοδοχείων αλλά και των διάφορων προορισμών για να ανταποκριθούν και να ικανοποιήσουν τα διάφορα τρεντς.

Τα τελευταία χρόνια, η ευκολία που μπορούσαμε να κλείσουμε τις διακοπές μας αλλά και να ταξιδέψουμε, είχε ως αποτέλεσμα, κατά την άποψή μου, να υποβιβάσει τη μαγεία της οργάνωσης ενός ταξιδιού. Βολικό μεν, αρκετά πεζό δε.

Στην Covid εποχή που ζούμε, ο τουρισμός με τη γενική του έννοια, βρίσκεται σε μια ολική αναθεώρηση όσο αφορά στις ανάγκες των ταξιδιωτών, τους προορισμούς, τα καταλύματα, τη μετάφραση και ικανοποίηση των αναγκών μας, και παράλληλα όλων των αναγκαίων ενεργειών για την υλοποίηση ενός ταξιδιού -από τις συμφωνίες και τις εκθέσεις, μέχρι τις αερογραμμές, την ασφάλεια κτλ.

Σε αυτή λοιπόν την περίοδο, ένα ταξίδι θα έχει μεγαλύτερη αξία από πριν και επιτέλους θα ανακτήσει τη χαμένη του μαγεία.


121611075_3504336769627834_2600147565125527773_n.jpg

nevada_elena.png
Από ταξίδι στην Έρημο Black Rock, στη Nevada, το 2019


Ένας από τους βασικούς λόγους που ταξιδεύαμε και θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε είναι οι εμπειρίες, οι συναυλίες, οι εκθέσεις, οι διάφορες ritual ceremonies, music events/ festivals, η τέχνη, να κοιμηθούμε σε ξύλινα σπιτάκια ή σουίτες πάνω σε δέντρα, να κοιμηθούμε κάτω από τα αστέρια, να κοιμηθούμε σε σπηλιές ή σε ένα γυάλινο δωμάτιο στη θάλασσα, να ζήσουμε σε μια φάρμα, να βοηθήσουμε στο κτίσιμο ενός χωριού, να γνωρίσουμε τους ντόπιους και τόσες άλλες αμέτρητες εμπειρίες, είτε αυθεντικές είτε όχι, όπου γενικά υπάρχουν όπου και αν επιλέξεις να ταξιδέψεις. Η επιλογή ήταν, είναι και θα είναι πάντα δική μας.

Αυτό γενικά πιστεύω θα είναι και η πολυτέλεια ενός ταξιδιού και μιας διαμονής, όπου και αν είναι αυτή: θα αναζητούμε μια ηρεμία σε όλα τα πράγματα που θα θέλουμε να βιώσουμε και ειδικά στα ταξίδια μας.


Όπως και επιλογή μας είναι να δουλεύουμε από το σπίτι μας ή από μια έπαυλη στο Μπαλί και αφού κάνουμε το σέρφινγκ μας το πρωί, να συνδεθούμε διαδικτυακά με τα παιδιά στο γραφείο για το meeting μας - τόσο απλά. Η ελευθερία πλέον που θα μας δίνεται να δουλεύουμε από όπου θέλουμε θα είναι μοναδική εμπειρία και σίγουρα πιο δημιουργική. Φυσικά, μόνο οι μοντέρνες και έξυπνες εταιρείες πιστεύουν στην ελεύθερη και προχωρημένη εργασία εκτός γραφείου (κρίμα). Επίσης, επιλογή σου είναι να επιστρέψεις στη φύση, να χώσεις τα χέρια στη γη και να χαθείς στις διάφορες μυρωδιές των δέντρων, των βοτάνων και των λουλουδιών. Να γευτείς οργανικά φυσικά προϊόντα που τα μάζεψες το πρωί από ένα περιβόλι και να τα μαγείρεψες παρέα με έναν γνωστό σεφ και να απολαύσεις ένα δείπνο μεταξύ αγνώστων. Επιλογή σου είναι να δώσεις σημασία στο φαγητό και στις γεύσεις... Επιλογή σου είναι, και μάλιστα σε αυτή θα έλεγα θα δώσουμε και μεγαλύτερη σημασία, να έχεις περιβαλλοντολογική συνείδηση στα ταξίδια σου -αγαπάμε το περιβάλλον και το προστατεύουμε, ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Επιλογή σου είναι να δώσεις αξία στις διακοπές σου και σε όλα όσα θες και σε όλα όσα δεν θες...


121790741_837936650281524_7657934600323841414_n (1).jpg
Μαγική εμπειρία στο Μεξικό (εικόνα από design hotels)


Οι επιθυμίες και τα θέλω μας αλλάζουν συνεχώς και ταυτόχρονα ο λόγος που ταξιδεύουμε. Εγώ, για παράδειγμα, τις αλλάζω κάθε λεπτό (πλάκα κάνω). Ας πούμε, πέρσι ήθελα να χαθώ με άγνωστους σε μια έρημο και να χαθώ στη μουσική και φέτος θέλω να χαθώ σε ένα ησυχαστήριο στυλ ξενοδοχείου στο Μεξικό. Πριν λίγες βδομάδες διάβασα ένα αρθρο για την Ιαπωνική φιλοσοφία του Wabi-Sabi (η φιλοσοφία αυτή μας διδάσκει ν’ αφεθούμε στη φυσική ροή των πραγμάτων, να δούμε τα πράγματα πιο απλά και όχι περίπλοκα, να δεχθούμε τις ατέλειές τους και να μην αφήνουμε «ανούσιες» λεπτομέρειες να μας ταράζουν) και αυτό ήταν: χάθηκα στην περαιτέρω αναζήτησή της. Στην αναζήτηση μου αυτή, βρήκα μικρά ξενοδοχεία στην Ιαπωνία που στηρίζουν τη φιλοσοφία αυτή, μέσα από μια απλή και σχεδόν μηδενική, θα έλεγα, προβολή των υπηρεσιών τους. Και αυτό είναι που με κάνει να επιθυμώ ακόμα περισσότερο να τα επισκεφθώ, όπως και την Ιαπωνία. Αυτό γενικά πιστεύω θα είναι και η πολυτέλεια ενός ταξιδιού και μιας διαμονής, όπου και αν είναι αυτή: θα αναζητούμε μια ηρεμία σε όλα τα πράγματα που θα θέλουμε να βιώσουμε και ειδικά στα ταξίδια μας. Πιστεύω ότι και τα διάφορα τουριστικά καταλύματα θα κάνουν μια όπισθεν στην προβολή τους και στις λεπτομέρειες που δίνουν και θα αφήσουν ένα μυστήριο για τους πελάτες τους -να το ανακαλύψει όταν θα είναι ήδη εκεί και όχι από πριν.


121613908_2196500337151578_6130268529746856482_n.jpg

121613778_273054437229455_5758495199168594355_n.jpg
Μικρά ξενοδοχεία στην Ιαπωνία που στηρίζουν τη φιλοσοφία του Wabi-Sabi


Φυσικά, η αναζήτηση της ηρεμίας αυτής δεν ανταποκρίνεται σε όλους τους ταξιδιώτες και η όπισθεν προβολή δεν αναφέρεται σε όλα τα ξενοδοχεία/ προορισμούς. Το ταξίδι είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του καθενός. Ευτυχώς, αυτός ο πλανήτης, όσο ακόμα ζει και αναπνέει, έχει πανέμορφα τοπία, σε υπέροχες χώρες, πόλεις, χωριά, σε βουνό ή θάλασσα, με ζέστη ή κρύο και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Υπάρχουν απίστευτα τουριστικά καταλύματα ή ,ότι άλλο θες, για να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες ακόμα και στον τόπο που μένεις... φτάνει να κάνεις τη σωστή επιλογή ή όταν σε τρελάνει η τεχνολογία με τα κολπάκια της να επιλέξεις αυτό που θες και όχι αυτό που δήθεν θες. Στο τέλος, είναι το δικό σου ταξίδι άρα... απόλαυσέ το.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ