«Από τη στιγμή που είσαι μέλος μιας επιτροπής αυτόματα αποδέχεσαι περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης σου»

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την αλλαγή στη στάση του επιδημιολόγου, Λεόντιου Κωστρική, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, από τον ακαδημαϊκό Δρ. Νίκο Κωνσταντίνου.

Article featured image
Article featured image

Την αλλαγή στη στάση του μέλους της επιδημιολογικής ομάδας, Λεόντιου Κωστρίκη, σχολίασε πριν μερικές μέρες ο Επίκουρος Καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕ.ΠΑ.Κ, Νίκος Κωνσταντίνου, PhD, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο Δρ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο γεγονός πως το τελευταίο διάστημα εν αντιθέσει με την κοινή γραμμή κυβέρνησης/επιδημιολογικής ομάδας που τηρήθηκε στην πρώτη φάση καταπολέμησης του ιού στην Κύπρο την περασμένη άνοιξη, στη δεύτερη φάση που βιώνουμε τώρα, ο κος Κωστρίκης φαίνεται να αποστασιοποιείται από το σύνολο και με δημόσιες τοποθετήσεις του, να αμφισβητεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση και δυσπιστία ως προς την εγκυρότητα και την τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από το κράτος.

Διαβάστε αυτούσια την τοποθέτησή του:

Τις τελευταίες μέρες το έχω πει τόσες πολλές φορές που έχω καταντήσει φορτικός. Το θέμα όμως είναι τόσο σημαντικό που θα συνεχίσω να φωνάζω.

Από τη στιγμή που είσαι μέλος μιας επιτροπής αυτόματα αποδέχεσαι περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης σου. Οφείλεις να περιορίσεις τις προσωπικές σου απόψεις. Αν δεν θέλεις περιορισμούς στις προσωπικές σου απόψεις ή δεν μπορείς να αρνηθείς τα φώτα της δημοσιότητας οφείλεις να παραιτηθείς από μέλος της ομάδας και να λες ελεύθερα την άποψή σου. Και το ψωμί σωστό και το σκύλο χορτάτο δεν γίνεται.

Οι προσωπικές απόψεις εντός μιας ομάδας φυσιολογικά κάποιες φορές είναι διαφορετικές από την συναινετική άποψη. Όταν εσύ συμμετέχεις στην ομάδα αλλά βγαίνεις και λες την προσωπική σου άποψη κάθε φορά που διαφωνείς, πώς περιμένεις τον απλό τον κόσμο να εμπιστευτεί είτε αυτό που του λέει η ομάδα είτε αυτό που του λες εσύ; Έχουμε χάσει το μέτρο σε αυτό τον τόπο.

Και αν η ζημιά σας φαίνεται μικρή ή ότι θα περιοριστεί στα της πανδημίας, θα διαφωνήσω. Με τέτοιες ενέργειες δεν απαξιώνεται μόνο η επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας. Απαξιώνεται ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα και η επιστήμη ως ο μόνος αξιόπιστος τρόπος κατανόησης του κόσμου γύρω μας. Στο τέλος, ό,τι σπείρουμε θα θερίσουμε.

Υ.Γ. Το μαχαίρι και το κρέας το κρατά η κυβέρνηση. Οφείλει (1) να βάλει περιορισμό στις δημόσιες δηλώσεις των μελών της επιστημονικής ομάδας και (2) να ορίσει άτομο με γνώσεις και εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης ως εκπρόσωπο τύπου της επιστημονικής ομάδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ