James Randi: Ο άνθρωπος που έδινε 1.000.000 σε όποιον είχε υπερφυσικές δυνατότητες

Από τον James Randi πέρασαν σούπερ μάγοι, θεραπευτές πίστης, ψευδοεπιστήμονες, άτομα με «δύναμη του νου», φακίρηδες κάθε είδους, μέχρι και ο διάσημος Uri Geller, για τον οποίο ο Randi δήλωσε δημόσια πως πρόκειται για έναν πολύ επιτυχημένο τσαρλατάνο.

Article featured image
Article featured image

Μέσα από το viral κείμενο του Δημήτρη Αλικάκου μαθαίνουμε για τον άνθρωπο που τελικά δεν έδωσε σε κανέναν το τεράστιο έπαθλο, αφού κανείς δεν μπόρεσε... να καταλύσει τους φυσικούς νόμους.

Ο James Randi καλούσε, από το 1964 έως το 2015, οποιονδήποτε ισχυριζόταν ότι έχει παραφυσικές, αποκρυφιστικές ή υπερφυσικές δυνατότητες να τις αποδείξει μπροστά του έναντι αμοιβής (σε ελεγχόμενες συνθήκες).


unnamed.jpg


Το έπαθλο ξεκίνησε από τα 1000 δολάρια και έφτασε στο 1.000.000, όταν ιδρύθηκε το ίδρυμά του το 1996: «James Randi Educational Foundation» (JREF).

Πάνω από 1000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για να παρουσιάσουν τις… υπερφυσικές τους δυνατότητες. Πέρασαν σούπερ μάγοι, θεραπευτές πίστης, ψευδοεπιστήμονες, άτομα με «δύναμη στο νου», φακίρηδες κάθε είδους. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν κατάφερε να πάρει το έπαθλο. Κανείς δεν μπόρεσε να καταλύσει τους φυσικούς νόμους.


images.jpg


Ανάμεσά τους και ο τσαρλατάνος Uri Geller (αυτός που τάχα λύγιζε κουτάλια) ο οποίος έκανε αγωγή στον Randi το 1991 ζητώντας του 15 εκ δολάρια ως αποζημίωση επειδή τον συκοφάντησε λέγοντας ότι δεν έχει καμία υπερφυσική δύναμη, τρικ κάνει. Η αγωγή του απορρίφθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει 120 χιλ. δολάρια. Οι ισχυρισμοί πια του Geller περί «δύναμης του νου» ανήκουν στη σφαίρα του γραφικού. Το χρωστάμε κυρίως στον Ράντι.

Η μέθοδος του Ράντι ήταν απλή. Δεν αρκέστηκε σε κηρύγματα κατά των τσαρλατάνων και των θαυματοποιών από τον καναπέ του. Δεν ήταν θεωρητικός του ορθολογισμού. Πρώην «μάγος» ο ίδιος, τους καλούσε να δείξουν τις υπερφυσικές δυνατότητές τους μπροστά του, και τους αποδομούσε στην πράξη! Με ευγένεια και χιούμορ.


Για παράδειγμα, στο βίντεο πιο κάτω, ένας τύπος που ισχυριζόταν ότι μπορεί να γυρίσει τις σελίδες ενός τηλεφωνικού καταλόγου «με τη δύναμη του νου». Ο Ράντι τον προκάλεσε να το κάνει μπροστά του, έχοντας έτοιμη επιταγή 10 χιλ. δολαρίων. Τζίφος. Πήρε τη… δύναμη του νου του και έφυγε ταπεινωμένος.

Με αυτό τον τρόπο βοήθησε πολλούς ανθρώπους να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Και κυρίως να αμφιβάλουν για όλες τις «θαυματουργές ικανότητες» που επικαλούνται διάφοροι για τον εαυτό τους ή για αντικείμενα. «Άνθρωποι που κλέβουν χρήματα από το κοινό, τους εξαπατούν και τους παραπληροφορούν – εναντίον όλων αυτών αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή»

Ο Ράντι πέθανε πλήρης ημερών στις 20 Οκτωβρίου 2020 σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη: όλα τα «ανεξήγητα» εξηγούνται. Και όσα δεν μπορούν σήμερα, μπορούν αύριο. Το κλειδί είναι η παρατήρηση και έρευνα των φαινομένων, και η πίστη στη λογική. Το ψέμα είναι ανίσχυρο μπροστά τους. Στο καλό άνθρωπε, και σ’ ευχαριστώ για το… ΦΩΣ της βοήθειάς σου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ