Η πρόταση Τατάρ προς τους Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι

«Ως τ/κ κοινότητα θα ολοκληρώσουμε τα έργα στο Βαρώσι, και τότε οι Ε/κ θα μπορούν να επιστρέψουν στα παλιά τους ακίνητα είτε, αν θέλουν, θα μπορούν να τα πουλήσουν».

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Burcin Aybars


Ως ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο Ερσίν Τατάρ τη διάνοιξη των Βαρωσίων σε χθεσινές του δηλώσεις. Ένα βήμα που ήταν αποτέλεσμα μίας απόφασης που προώθησαν με τον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι «τώρα άνοιξε μόνο η ακτογραμμή, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί».

Πρόσθεσε δε πως η ανάπτυξη και εκμετάλλευση των Βαρωσίων θα προσθέσει μεγάλη αξία στην οικονομία της Αμμοχώστου. «Αυτό το βήμα θα εξυπηρετήσει τους ανθρώπους πριν από την οικονομία. 46 χρόνια σπατάλη. Δεν αξίζει στους ανθρώπους να βλέπει αυτή την πόλη-φάντασμα να καταστρέφεται», σημείωσε. Υπενθύμισε ότι η επιστροφή των Βαρωσιών συζητείται εδώ και χρόνια στην ομοσπονδιακή λύση, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
.

.

«Μετά από τόσα χρόνια, πάρθηκαν μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το βήμα σχετικά με τις ιδιότητες θα έρθει αργότερα. Τα ακίνητα θα επιστραφούν με απόφαση της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Καταρχάς, προβλέπουμε την επιστροφή αυτών των ακινήτων στους πρώην ιδιοκτήτες τους, εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση. Η αποτυχία ανοίγματος αυτού του τόπου και η αδυναμία αυτών των ανθρώπων να επιστρέψουν στην περιουσία τους είναι ουσιαστικά κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα, με αυτό το άνοιγμα, θα είναι δυνατό για τους παλιούς ιδιοκτήτες να έρθουν στις ιδιοκτησίες τους ».

Ο Τατάρ είπε ότι ως τ/κ κοινότητα θα ολοκληρώσουν τα έργα, και τότε οι Ε/κ είτε θα επιστρέψουν στα παλιά τους ακίνητα είτε θα μπορούν να τα πουλήσουν: «Θέλουμε να τα μοιραστούμε με όλα τα σχετικά μέρη, τον ΟΗΕ, με την ε/κ πλευρά»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ