Ένας Κύπριος δάσκαλος μιλά (ξανά) για Media Literacy

Με αφορμή τα όσα φαιδρά συμβαίνουν εκεί έξω, ο Αντώνης Ζαρίντας, εκπαιδευτικός στη δημοτική εκπαίδευση, γράφει ένα κείμενο για τη σημασία του να κάνεις εκπαίδευση ΓΙΑ τα Μέσα και όχι ΜΕ τα Μέσα.

Article featured image
Article featured image
Ελπίζω, πλέον, να γίνεται κατανοητό το πόσο κρίσιμο είναι να εισαχθεί η Παιδεία στα Μέσα στα σχολεία. Ελπίζω, πλέον, να γίνεται κατανοητή η δυστοπία που οδηγούμαστε λόγω (και) της εξωφρενικής μιντιακής αγραμματοσύνης που μας χαρακτηρίζει.


Διαβάστε πιο κάτω την ανάρτησή του:

Όταν πριν από 6 χρόνια ξεκίνησα να μιλώ για Media Literacy και πόσο επείγον είναι να καλλιεργηθεί στα σχολεία μου έλεγαν «μα ήδη κάμνουμε», εννοώντας ΤΠΕ και safe internet. Νόμιζαν ότι με το να μάθουν στα παιδιά να κάνουν παρουσιάσεις στο power point και να τα τρομοκρατούν για το ίντερνετ κάνουν και Παιδεία στα Μέσα. Φευ...

6 χρόνια μετά, καίνε περιπολικά και κεραίες τάχαμ 5G, απειλούν κόσμο, πιστεύουν ότι όλα είναι συνωμοσία των Σόρος/Γκέιτς, τρώνε σκόρδο να ιατρευτούν, δεν φοράνε μάσκα διότι ο κορωνοϊός είναι μούφα, δεν εμβολιάζονται, είδαν τον Έλβις Πρίσλεϊ στον Αμαζόνιο κι άλλα φαιδρά.

Με λίγα λόγια, καταβροχθίζουν αμάσητα ό,τι διαβάζουν/βλέπουν/ακούν στα διάφορα Μέσα. Κανένα απολύτως φίλτρο. Ξέρουν όμως καλό power point, φτιάχνουν και σελίδες στο ίντερνετ, έχουν και antivirus στο pc τους.

Τότε τι δεν έχουν; Μα κριτική σκέψη.

Διότι τόσα χρόνια ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα Μέσα και τα μηνύματά τους. Ποιος τα έγραψε; Σε ποιους απευθύνονται; Πώς ερμηνεύονται; Πώς λειτουργούν; Ποια είναι η «γραμματική» τους; Ποιος ο σκοπός τους; Πώς διανέμονται; κ.λπ...

Διότι τόσα χρόνια το μόνο που έκαναν είναι εκπαίδευση ΜΕ τα Μέσα κι όχι εκπαίδευση ΓΙΑ τα Μέσα.

Ελπίζω, πλέον, να γίνεται κατανοητό το πόσο κρίσιμο είναι να εισαχθεί η Παιδεία στα Μέσα στα σχολεία.

Ελπίζω, πλέον, να γίνεται κατανοητή η δυστοπία που οδηγούμαστε λόγω (και) της εξωφρενικής μιντιακής αγραμματοσύνης που μας χαρακτηρίζει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ