Φέτος τα Χριστούγεννα κάνε ένα δώρο στον πλανήτη: Ανακύκλωσε τις άδειες μπαταρίες σου!

Ας κάνουμε όλοι τις γιορτές μας λίγο πιο «πράσινες».

Article featured image
Article featured image

Τα Χριστούγεννα είναι μια αγαπημένη εποχή του χρόνου για πάρα πολλούς λόγους – υλικούς και άυλους. Χριστούγεννα σημαίνει συναντήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, γραφικές οικογενειακές μαζώξεις και δημιουργία τρυφερών στιγμών. Την ίδια στιγμή, σημαίνει γιορτινά φωτάκια να αναβοσβήνουν πάνω στο δέντρο και κάθε λογής φωτεινό στολίδι να λαμπυρίζει μέσα στο σπίτι. Χριστούγεννα σημαίνει, επίσης, καινούργια παιχνίδια για τα παιδάκια, τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια, ρομπότ, μουσικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Όλα τα πιο πάνω, πέραν της χαράς που μπορούν να προσφέρουν, «κρύβουν» και έναν κίνδυνο με το πέρας των εορτών και αυτός είναι η λανθασμένη απόρριψη των άδειων μπαταριών τους.

christmas-3012862_1280.jpg



Γι’ αυτό εάν σκέφτεσαι να πετάξεις τα στολίδια μαζί με τις μπαταρίες, μετά τις γιορτές, φρόντισε να χειριστείς το θέμα σωστά και να τις αφαιρέσεις, αφού οι πιθανότητες να οξειδωθούν και να προκαλέσουν ζημιά... είναι πολλές. Όσο για το ίδιο το στολίδι, αν «έκλεισε» τον κύκλο του και είναι από ανακυκλώσιμο υλικό, μετάφερέ το σε ένα πράσινο σημείο αντί να το πετάξεις στα σκουπίδια.

Το ίδιο ισχύει και για τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες του
, καθώς η λανθασμένη απόρριψή τους μπορεί να επιφέρει πολλούς κινδύνους, αφού τα τοξικά συστατικά που περιέχουν, μπορεί να διεισδύσουν στο έδαφος και στο νερό, να ρυπάνουν τα οικοσυστήματα και να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα.

boy-7778370_1280.jpg



Τα λαμπιόνια και τα στολίδια δεν είναι το μόνο εποχικό προϊόν που δέχεται μπαταρίες. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, τα παιδιά ανυπομονούν να ανοίξουν τα δώρα τους, πολλά εξ αυτών λειτουργούν, επίσης, με μπαταρίες.

Αν έχεις παιδιά όμως ξέρεις πόσο αντέχουν αυτά τα παιχνίδια, γι’ αυτό όταν ο κύκλος ζωής τους ολοκληρωθεί ή όταν το μικρό σου «ζιζάνιο» αποκτήσει κόλλημα με ένα νέο παιχνίδι, φρόντισε να αποσύρεις τις παλιές μπαταρίες με οικολογικό τρόπο.

Η Α.Φ.Η.Σ., άλλωστε, έχει τοποθετήσει 6,000 κάδους σε όλη την Κύπρο, έτσι ώστε ο «κύκλος ζωής» τους να συνεχιστεί και τα βασικά στοιχεία τους να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις και το περιβάλλον από ρυπογόνες ουσίες, περιορίζεις τη σπατάλη πρώτων υλών και συμβάλλεις στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.


Τι θα απογίνουν αν δεν τις ρίξεις σ’ έναν κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;


Μπορεί οι μπαταρίες των παιχνιδιών και των στολιδιών να φαντάζουν ασήμαντες λόγω του μεγέθους τους, αλλά ο εσφαλμένος τρόπος απόρριψής τους συμβάλλει στη μόλυνση του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, αν πεταχτούν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, οι τοξικές ουσίες τους μπορούν να διαρρεύσουν σε ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά με αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων στο νερό. Αν αυτό συμβεί σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα και η διαθεσιμότητα του νερού που φτάνει σε εμάς, το έδαφος και τα ζώα. Πέραν του νερού, τα χημικά στοιχεία επηρεάζουν μέχρι και τη διατροφή και την υγεία τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων.


Κάνε το καλό και ρίξ’ την… στον κάδο (της Α.Φ.Η.Σ.)!

kados-anakiklosis-afis_city.png



Η ανακύκλωση άδειων μπαταριών μπορεί να γίνει πανεύκολα, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις ρίξεις σε έναν από τους 6,000 κάδους της Α.Φ.Η.Σ. που μπορείς να βρεις σε όλους τους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως: Καταστήματα Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικών Ειδών, Εμπορικά Κέντρα, Υπεραγορές, Εμπορικά Καταστήματα, Σχολεία, Δημόσια Κτήρια και Τράπεζες.

Είναι προτιμότερο να μην περιμένεις να μαζευτούν πολλές μπαταρίες για να τις μεταφέρεις στους κάδους ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ. και αυτό είναι πολύ εύκολο, αφού σίγουρα επισκέπτεσαι αρκετούς χώρους που έχουν διαθέσιμους κάδους για τον σκοπό αυτό.

Mάθε περισσότερα για την Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΩ ή επισκέψου τη σελίδα της στο Facebook, Α.Φ.Η.Σ Κύπρος (AFIS Cyprus), και στο Instagram, @AFISCyprus.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ