To Santo Stefano di Sessanio είναι ένα πανέμορφο ιταλικό χωριό

Και οι αρχές του χωριού σε πληρώνουν, για να μετακομίσεις εκεί.

Article featured image
Article featured image

Το Santo Stefano di Sessanio, ένα μεσαιωνικό χωριό με τείχη στο Abruzzo, μια περιοχή στην ανατολική πλευρά της κεντρικής-νότιας Ιταλίας, προσφέρεται να πληρώσει τους ανθρώπους που επιθυμούν να μετακομίσουν και να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εκεί. Και θα τους υποστηρίξουν ακόμη και δίνοντάς τους ένα μέρος, για να ζήσουν με ένα εικονικό ενοίκιο.

«Δεν πουλάμε τίποτα σε κανέναν - δεν πρόκειται για επιχειρηματική κίνηση. Θέλουμε απλώς να επιτρέψουμε στο χωριό να συνεχίσει να ζει», δήλωσε ο δήμαρχος Fabio Santavicca στο CNN Travel.

Τα κριτήρια; Πρέπει να είσαι κάτοικος της Ιταλίας (ή να έχεις τη νόμιμη ικανότητα να γίνεις) και πρέπει να είσαι 40 ετών ή νεότερος.

σαντο στέφανο.jpg



Ένα πανέμορφο χωριό στα βουνά

Το χωριό είναι πιο γνωστό για το Sextantio, το πολυτελές «albergo diffuso» ή «διάσπαρτο ξενοδοχείο», του οποίου τα δωμάτια βρίσκονται σε μεμονωμένες κατοικίες του χωριού. Το χλιδάτο, όμως, ξενοδοχείο απέχει πολύ από το υπόλοιπο απλό χωριό, το οποίο βρίσκεται 1.250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα στο όμορφο, εθνικό πάρκο Gran Sasso και Monti della Laga.

Υπάρχουν μόνο 115 κάτοικοι και περίπου οι μισοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι. Λιγότεροι από 20 είναι κάτω των 13 ετών. Τουλάχιστον, αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, ο Santavicca υποστηρίζει ότι ο αριθμός των κατοίκων όλο τον χρόνο κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70. Τώρα λοιπόν οι αρχές αναλαμβάνουν δράση.

Το δημοτικό συμβούλιο θα καταβάλει στους νέους κατοίκους μηνιαία αμοιβή για τρία χρόνια, έως και 8.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο ετησίως. Επίσης, το συμβούλιο θα πληρώσει ακόμη και μια εφάπαξ συνεισφορά έως και 20.000 ευρώ, για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση.

Οι κάτοικοι θα πάρουν, επίσης, ένα ακίνητο για να ζήσουν με ένα «συμβολικό» ενοίκιο. Πόσο είναι το «συμβολικό»; Ακόμα και ο δήμαρχος του χωριού δεν είναι σίγουρος. Θέλουν να αναλύσουν όλους τους υποψηφίους και να αποφασίσουν πόσα θα λάβουν πριν επεξεργαστούν τα οικονομικά στοιχεία.

σάντο στέφαν.jpg



Ισχυρός ανταγωνισμός

Περίπου 1.500 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση μετά την έναρξη του προγράμματος στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το συμβούλιο του χωριού θέλει να διατηρήσει τον αριθμό σε περίπου 10 άτομα ή σε πέντε ζευγάρια. «Θέλουμε να αυξήσουμε σταδιακά τους αριθμούς και πρέπει να συνεργαστούμε με τη στέγαση που ανήκει στις αρχές», λέει ο Santavicca.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μετακομίσει εκεί και να ξεκινήσει μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Το πρόγραμμα ισχύει για έναν επιλεγμένο αριθμό δραστηριοτήτων, που προσδιορίζονται ως κλειδί από το συμβούλιο: ξεναγοί, προσωπικό για το γραφείο πληροφοριών, καθαριστές και εργαζόμενοι συντήρησης, ιδιοκτήτες φαρμακείων ή άτομα που μπορούν να συνεργαστούν και να πουλήσουν τα τρόφιμα της περιοχής.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών και να μη διαμένουν στην περιοχή γύρω από το Santo Stefano. Πρέπει να είναι είτε κάτοικοι της Ιταλίας, πολίτες της ΕΕ ή να έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ για αόριστο χρονικό διάστημα. Εάν κατοικούν ήδη στην Ιταλία, πρέπει να προέρχονται από μια περιοχή άνω των 2.000 κατοίκων (δεν θέλουν να καταπολεμήσουν την απώλεια πληθυσμού απομακρύνοντας τους κατοίκους από άλλες μικρές κοινότητες).

Επιπλέον, πρέπει να μείνουν στην πόλη για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Και πάλι, δεν υπάρχει ακόμη μια επίσημη διαδικασία για να αναγκάσει τους ανθρώπους να παραμείνουν όλα τα χρόνια, αλλά ο Santavicca λέει ότι καθώς είναι δημόσια χρήματα, θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος «περιορισμών», για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι δεν θα έρθουν, θα πάρουν τα χρήματα για έναν χρόνο και μετά θα φύγουν.

σάντο στέφανο.jpg



Η νέα ζωή στο χωριό

Οπότε, τι είδους ζωή περιμένει αυτούς που θα τολμήσουν μια τέτοια κίνηση; Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη είναι η L' Aquila, μισή ώρα μακριά. Η πρωτεύουσα του Abruzzo καταστράφηκε από σεισμό το 2009 και εξακολουθεί να ανοικοδομείται.

Η Ρώμη απέχει περίπου δύο ώρες και η υπέροχη ακτή της Αδριατικής είναι προσβάσιμη σε 90 λεπτά με το αυτοκίνητο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι η Πεσκάρα, 90 λεπτά μακριά. «Είναι μια αρκετά προγραμματισμένη ζωή, γιατί δεν είναι κάτι σαν να μπορείς να πεις, "Αχ ξέχασα να αγοράσω παρμεζάνα, θα γυρίσω πίσω"», δήλωσε ο Santavicca.

«Και είμαστε στη βάση των βουνών - στα 4.000 πόδια - οπότε τον χειμώνα δεν είναι πάντα εύκολο να τα βγάλεις πέρα με το χιόνι και τον πάγο. Ωστόσο, υπάρχει μια αίσθηση ηρεμίας, ζεις με αυτάρκεια και επιστρέφεις στις ρίζες σου. Δεν υπάρχει κανένα χάος όπως στις μεγάλες πόλεις και μπορείς να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ζω πολύ καλά εδώ. Υπάρχει καλός αέρας και από τη στιγμή που ξυπνάς υπάρχουν απίστευτες θέες που πραγματικά ανεβάζουν τη διάθεσή σου και σου δίνουν έναν λόγο να πας στη δουλειά».

Οι απομακρυσμένες αγροτικές πόλεις της Ιταλίας, ειδικά σε ορεινές περιοχές και στα νότια της χώρας, υπέστησαν απομάκρυνση των κατοίκων τους από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με ανθρώπους να μετακινούνται στις πόλεις, για να αναζητήσουν εργασία.

σάντοο.jpg


Το συμβούλιο του χωριού θέλει να προσελκύσεις νέους ανθρώπους έως 40 χρονών

Η ιδέα του albergo diffuso δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον επαγγελματία μάρκετινγκ, Giancarlo dall' Ara, για να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τα χωριά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους να επιστρέψουν.

Και η πανδημία Covid-19, μαζί με τη μετάβαση στην τηλεργασία, έχει κάνει τους Ιταλούς να σκέφτονται ξανά τη μετακόμιση σε αγροτικές περιοχές. Ο Santavicca ελπίζει ότι αυτό το έργο, αν πάει καλά, μπορεί να αναπαραχθεί και από άλλες μικρές πόλεις.

«Αυτά τα χωριά ζουν όσο υπάρχουν άνθρωποι σε αυτά», λέει. «Για να αναζωογονήσουμε το χωριό Santo Stefano και για να του δώσουμε μια νέα ζωή, περισσότερη οικονομική και κοινωνική δύναμη, χρειαζόμαστε νεότερους ανθρώπους».

«Έχουμε την αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος που μας ωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δεν έχει να κάνει με το να πουλήσουμε κάτι [σε αντίθεση με τα σχέδια πώλησης σπιτιών με 1 ευρώ]. Θέλουμε απλώς να ξεκινήσουμε πράγματα που θα επιτρέψουν στο χωριό να συνεχίσει να ζει».

ξξ.jpg

Περισσότερε λεπτομέρειες για τους ενδιαφερόμενους, καθώς και το έντυπο αίτησης βρίσκονται στον ιστότοπο του συμβουλίου. Η προθεσμία λήγει στις 15 Νοεμβρίου.

Πηγή: CNN Travel

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ