«Το Sputnik V είναι 92% αποτελεσματικό»

Οι Ρώσοι απαντούν στην ανακοίνωση της Pfizer.

Article featured image
Article featured image

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, σύμφωνα με προκαταρκτικά κλινικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιούσιας της χώρας με τη Μόσχα να καταβάλει προσπάθειες να συμβαδίσει με τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης.

Τα αρχικά αποτελέσματα είναι μόλις τα δεύτερα που ανακοινώνονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας παρασκευής εμβολίων που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στη Ρωσία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ήταν 92%, όπως αναφέρει και ο επίσημος λογαριασμός του εμβολίου στο Twitter.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στις δοκιμές, οι οποίοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο στηρίζει το εμβόλιο και θα το εμπορεύεται παγκοσμίως. «Δείχνουμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, προσθέτοντας ότι είναι ένα νέο για το οποίο οι ερευνητές του εμβολίου θα μιλούν μια μέρα στα εγγόνια τους.

Η λεγόμενη δοκιμή της Φάσης III του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya, πραγματοποιήθηκε σε 29 κλινικές σε όλη τη Μόσχα και θα περιλαμβάνει 40.000 εθελοντές συνολικά, με το ένα τέταρτο εξ αυτών να λαμβάνει εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι πιθανότητες εμφάνισης κορωνοϊού ήταν 92% χαμηλότερες μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με Sputnik V, από εκείνους που έλαβαν το placebo, αναφέρει το RDIF. Το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το όριο αποτελεσματικότητας 50% για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που έχει ορίσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί απόκριση με δύο δόσεις που χορηγούνται με απόσταση 21 ημερών η κάθε μία, με βάση διαφορετικούς ιογενείς φορείς που συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα: τους ανθρώπινους αδενοϊούς Ad5 και Ad26.


Με πληροφορίες από Reuters/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ