Η Βασίλισσα Ελισάβετ παραδίδει το στέμμα μετά τους 4ήμερους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο; [70 χρόνια μετά]

Με τις πληροφορίες και τη φημολογία να είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά, φαίνεται πως ο Κάρολος θα προλάβει να γίνει τελικά βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Article featured image
Article featured image

Η είδηση για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2022, έχουν προς το παρόν ηρεμήσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία μετά τις φήμες περί παραίτησής της στην ηλικία των 95 ετών προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο στον πρίγκιπα Κάρολο.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, το έθνος θα εορτάσει τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο με μια «πραγματικά ιστορική» τετραήμερη αργία που θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου 2022.

Είναι «η πρώτη φορά κατά την οποία Βρετανός μονάρχης φτάνει το ιστορικό αυτό ορόσημο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας θα είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή και αξίζει μια γιορτή που θα μείνει στην μνήμη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν, προσθέτοντας ότι «το έθνος θα απολαύσει μία θεαματική φιέστα, που θα συνδυάζει τις κορυφαίες στιγμές της μεγαλοπρέπειας του βρετανικού τελετουργικού με την τέχνη και την τεχνολογία αιχμής».


2_queen-elizabeth-ii-after-her-coronation-ceremony-in-westminster-abbey-london-photo-by-hulton-archivegetty-images.jpg


Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου, και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ήταν μόλις 25 χρονών.

Πραγματοποιήθηκε με απόσταση μεγαλύτερη του ενός έτους από την άνοδό της στο θρόνο, λόγω της παράδοσης που απαιτεί ένα ικανό χρονικό διάστημα πένθους για τον προηγούμενο μονάρχη, πριν από την έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων.

Η αναγγελία των εορτασμών για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ, έρχεται εν μέσω έντονων φημών ότι η 94χρονη βασίλισσα θα παραιτηθεί από τον θρόνο μετά τα 95α γενέθλια της, στις 21 Απριλίου 2021.

Ο δημοσιογράφος του βασιλικού ρεπορτάζ (και συγγραφέας της βιογραφίας του Κάρολου «Charles At Seventy: Thoughts, Hopes and Dreams») Ρόμπερτ Τζόμπσον σχολίασε πρόσφατα στο The Royal Beat της True Royalty TV: «Πιστεύω ακράδαντα όταν η βασίλισσα γίνει 95 ετών, θα παραιτηθεί». Εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ δήλωσε στη HuffPost ότι δεν σχολιάζει φήμες.

68dc6bee311941387d11ccc8f3c3aeae.jpg


Σύμφωνα με δημοσίευμα του People (Δεκέμβριος 2019), παρόμοιες φήμες κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο και πριν από έναν χρόνο και κατά τα φαινόμενα, η ιστορία ξεκίνησε με την κυκλοφορία της βιογραφίας του Κάρολου από τον Τζόμπσον. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «ενδεχομένως η βασίλισσα ενεργοποιήσει μία περίοδο αντιβασιλείας κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχωρήσει πλήρη βασιλική εξουσία στον Κάρολο».

Επικαλούμενο πρόσωπο από το παλάτι, ο Τζόμπσον γράφει στη βιογραφία ότι «η βασίλισσα έχει ασχοληθεί με το ζήτημα του θανάτου της και πιστεύει ότι εάν είναι ακόμη εν ζωή στα 95 της, θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταβίβασης της βασιλείας στον Κάρολο». Εκπρόσωπος του Κάρολου είχε δηλώσει τότε στο People ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για οποιαδήποτε αλλαγή στην ηλικία των 95 ή οποιαδήποτε άλλη».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, και βάσει των τελευταίων πληροφοριών που κυκλοφόρησαν, η παράδοση του στέμματος από τη βασίλισσα θα γίνει μετά τους εορτασμούς των 70 χρόνων βασιλείας της, όταν δηλαδή θα είναι ήδη 96 ετών.

Πηγή: HuffPost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ