Διευκρινήσεις σε σχέση με τους εργαστηριακούς ελέγχους των κατ’ εξαίρεση εργαζομένων

Ισχύουν και γι’ αυτούς τα rapid test; Γιατί σταματούν μέχρι την Τρίτη οι εργαστηριακοί έλεγχοι και τι συμβαίνει με το κενό που δημιουργείται μέχρι την αποστολή των αποτελεσμάτων.

Article featured image
Article featured image

Με τη σύγχυση ανάμεσα στους πολίτες να μεγαλώνει καθημερινά για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, όσον αφορά τα τεστ και τις μετακινήσεις του, προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο θέτοντας στην Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, κα Μαργαρίτα Κυριάκου.

Αρχικά σε σχέση με την χθεσινή ανακοίνωση για τη δωρεάν διενέργεια rapid test αντιγόνου σε όλο τον πληθυσμό η κυρία Κυριάκου διευκρίνισε πως αυτό δεν έχει ισχύ σε εργαζομένους που κινούνται από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Οι κατ’ εξαίρεση εργαζόμενοι οφείλουν να παρουσιάσουν στα σημεία ελέγχου αρνητικό αποτέλεσμα από PCR Test, το οποίο γίνεται μόνο στα ενδεδειγμένα εργαστήρια ελέγχου που έχουν καθοριστεί από το προηγούμενο Σάββατο.



Όσον αφορά την ανακοίνωση του Υπουργείου πως τα PCR test για τους εργαζομένους θα διενεργούνται έως και την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, καθώς από την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου από τις 05:00 το πρωί, θα ζητείται από τα σημεία ελέγχου η επίδειξη αρνητικού τεστ, διευκρίνισε πως ο λόγος που τα τεστ προς τους κατ’ εξαίρεση εργαζομένους θα σταματήσουν την Τρίτη καθώς τα αποτελέσματα θα έχουν ισχύ 7 ημερών, οπότε θα επαναρχίσουν το επόμενο Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Σε ερώτησή μας για το κενό που δημιουργείται από την ημέρα διενέργειας του τεστ έως και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων –να σημειωθεί ότι λάβαμε το ερώτημα από αναγνώστες, οι οποίοι μετέβησαν το περασμένο Σάββατο σε εγκεκριμένο εργαστήριο για τη διενέργεια του τεστ με τους υπευθύνους να τους ενημερώνουν πως θα λάβουν τα αποτελέσματα σε τρεις ημέρες, δηλαδή, Τρίτη απόγευμα, κάτι που σημαίνει πως εάν συμβεί το ίδιο και το ερχόμενο Σάββατο, τότε την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στις εργασίες τους. Όσον αφορά αυτό, η κα Κυριάκου ανέφερε πως πρώτη φορά ακούει ένα τέτοιο περιστατικό καθώς τα εργαστήρια που εγκρίθηκαν για τη διενέργεια PCR test σε κατ’ εξαίρεση εργαζομένους, οφείλουν να παραδίδουν αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο για να μην παρακωλύουν την εργασία κανενός, οπότε εάν κάποιο εργαστήριο δεν τηρεί τη σύμβαση πρέπει να εξεταστεί και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ