Το Υπουργείο Υγείας κάνει κάτι σπάνιο για κρατικό φορέα

Σε σχέση με τις εικόνες συνωστισμού εργαζομένων που παρατηρήθηκαν στη Λεμεσό σήμερα.

Article featured image
Article featured image

Σε συνέχεια δημόσιων τοποθετήσεων σχετικά με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται στην προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ότι ο μοναδικός και πρώτιστος στόχος στην όποια απόφαση λαμβάνεται είναι η προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας μέσω του περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Τα μέτρα αποφασίζονται σύμφωνα και με τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό. Ο κεντρικός άξονας των μέτρων εδράζεται στην ελαχιστοποίηση των επαφών, με απώτερο στόχο τον περιορισμό και τον έλεγχο του ιού. Λόγω της ευμετάβλητης φύσης της πανδημίας και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρακτική που να εφαρμόζεται παγκόσμια για όσα νέα δεδομένα προκύπτουν καθημερινά, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου.

1.jpg

125933012_3578040338905634_9156382087042334910_n.jpg

Εξαιτίας ακριβώς της εξαιρετικά δυναμικής κατάστασης, τα επιμέρους στοιχεία της στρατηγικής αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις, με σκοπό να είναι συμβατές με τα πραγματικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για προσκόμιση αρνητικής μοριακής εξέτασης από τους εργαζόμενους εφαρμόζεται ως ασφαλιστική δικλείδα και προς ενίσχυση των υπόλοιπων μέτρων που είναι σε ισχύ, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στον εντοπισμό πιθανών θετικών ασυμπτωματικών περιστατικών. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε την Πέμπτη, υλοποιήθηκε εντός 24 ωρών και βασίστηκε στις εκτιμήσεις αρμόδιων Λειτουργών του Υπουργείου. Παρόλο που έγιναν συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των τεστ που θα απαιτείτο να γίνουν, κατά την πρακτική εφαρμογή τη ς διαδικασίας, και εξαιτίας της μαζικής προσέλευσης πολιτών στο σημείο δειγματοληψίας, διαφάνηκε ότι ο αριθμός αυτός έπρεπε να αυξηθεί για την Επαρχία Λεμεσού. Επισημαίνεται ότι σε όλες τις υπόλοιπες Επαρχίες δεν παρατηρήθηκε παρόμοιο πρόβλημα και η διαδικασία κινήθηκε ομαλά.

Για την επίλυση του προβλήματος, κατέστη εφικτό σήμερα να επαναρχίσει η δειγματοληψία με τη λειτουργία τεσσάρων σταθμών δειγματοληψίας στην Λεμεσό, ενώ αύριο θα λειτουργήσει και 2η μονάδα δειγματοληψίας με συνολικά οκτώ σταθμούς για τον εργαστηριακό έλεγχο των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Υγείας απολογείται προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και διαβεβαιώνει ότι παραμένει σε εγρήγορση, έτσι ώστε να δίνονται γρήγορα λύσεις εκεί και όπου εντοπίζονται τα κενά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ