«Οι γυναίκες είναι εκείνες που πρέπει να λειτουργούν κατευναστικά σε μία σχέση»

Το απαράδεκτο σχόλιο χρήστη κάτω από την είδηση για τη στυγνή γυναικοκτονία στη Μάνη από τον σύζυγό της που εξόργισε.

Article featured image
Article featured image

Γραφικά, κλισέ έως και παρωχημένα χαρακτηρίζονται ουκ ολίγες φορές θέσεις ομάδων ή ατόμων που αναφέρονται ακόμη σε πατριαρχικές κοινωνίες, δομημένες στην έμφυλη υπεροχή του άρρενα, με τη γυναίκα να εξακολουθεί να θεωρείται ουραγός στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο. Γραφικές γιατί στην πλειοψηφία μας αγνοούμε πως η έμφυλη βία και η σεξιστική προσέγγιση των πραγμάτων δεν είναι ένα τέρας που το βλέπουμε να στέκεται ολόρθο μπροστά μας, οπότε και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά είναι μια ασθένεια που με τα χρόνια έχει γίνει μέρος του DNA μας, έχει ποτίσει την ύπαρξή μας και ελλοχεύει σε «αθώες» και «περιπαιχτικές» φράσεις ή λέξεις. Σε κινήσεις «που δεν σημαίνουν τίποτα» και σε απόψεις που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα μας και διαιωνίζονται γενιά τη γενιά.

Πρόσφατα στη Μάνη, ένας άντρας σκότωσε τη σύζυγό του κυνηγετική καραμπίνα, μπροστά στα μάτια της 16χρονης κόρης τους, η οποία παρά τα όσα είχαν συμβεί, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της καλώντας την Αστυνομία, η οποία φτάνοντας στο σπίτι που εκτυλίχθηκε η οικογενειακή τραγωδία, συνέλαβε τον 44χρονο.

Ένα έγκλημα που ήταν θέμα χρόνου να γίνει, καθώς ο 44χρονος, σύμφωνα με την αδελφή του θύματος, ήταν ψυχικά άρρωστος και τη ζήλευε παθολογικά κάνοντας τη ζωή της κόλαση για χρόνια, μέχρι που έφτασε στο σημείο να την πυροβολήσει εξ επαφής. Οι δυο τους ποτέ δεν είχαν δείξει στον κόσμο και στους συγγενείς τους ότι έχουν προβλήματα και το γεγονός αυτό συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Το θύμα, μητέρα δύο παιδιών, κηδεύτηκε χθες στο νεκροταφείο του χωριού. Η οικογενειακή τραγωδία συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς η άτυχη γυναίκα ποτέ της δεν είχε εκμυστηρευτεί τα προβλήματα και τον Γολγοθά που περνούσε στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Στο άκουσμα της είδησης πολλά ειπώθηκαν και πολλά γράφτηκαν για τη σχέση της οικογένειας, το ρόλο της τοπικής κοινωνίας, το ρόλο της ευρύτερης οικογένειας του θύματος και του θύτη, ωστόσο ένα σχόλιο που έγινε κάτω από ανάρτηση σχετική με την είδηση ήταν αυτό που εξόργισε για τον κεκαλυμμένο σεξισμό και την φαλλοκρατική του στάση.

Εν ολίγοις ο χρήστης έγραψε πως μπορεί το έγκλημα να είναι αποτρόπαιο, αλλά στο τέλος της ημέρας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι δουλειά της γυναίκας να ηρεμεί τον άντρα ή και να τον νευριάζει, ενώ οφείλει (σ.σ. η γυναίκα) να κατευνάζει τα πνεύματα στο σπίτι και δη τον νευριασμένο της σύζυγο.

127187235_3354339287996783_4515504956360162892_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ