Τα highlights της καριέρας του σπουδαιότερου όλων

Ο Μαραντόνα είναι πλέον αθάνατος!

Article featured image
Article featured image

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου, στα 60 του, δύο εβδομάδες αφότου υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του, μετά από χειρουργείο για θρόμβο στον εγκέφαλο.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ αρκετοί -συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποδοσφαιριστών και έμπειρων αθλητικογράφων- τον χαρακτηρίζουν ως τον σπουδαιότερο όλων.

Οι μεταγραφές

Είχε γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες (ισοτιμία 2013).

Οι ομάδες

Αγωνίστηκε στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και προς το τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις. Μετά από διάλειμμα ενός έτους από το ποδόσφαιρο, τελικά έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς, το 1997.

Η Νάπολη και η Εθνική Αργεντινής

Παρότι ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός καθιερώθηκε ως επιθετικός μέσος. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολη, όπου κατέκτησε τίτλους και διακρίσεις.

Με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.

Τα 4 Παγκόσμια Κύπελλα

Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.

Η Χρυσή Μπάλα

Kέρδισε τη Χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον προ-ημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους.


Το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα»

Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι γνωστό ως «Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο προϊόν εξαιρετικών ικανοτήτων με εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Αυτό το γκολ, καταγράφηκε ως το «Γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της ΦΙΦΑ το 2002.

Ως προπονητής

Ο Μαραντόνα έγινε προπονητής της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2008 έχοντας την ευθύνη της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010.

Ο ήρωας Μαραντόνα

Τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Νάπολη, ο Μαραντόνα έγινε σύμβολο, αθλητικός ήρωας και «θεός». Μεγάλωσε στις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες, όπου ο όρος viveza criolla- «εγγενής πονηριά» και η ικανότητα να ξεγελάσει αυτούς που είχαν την εξουσία θεωρείται ως θετικό ποιοτικό στοιχείο.

Κυριολεκτική λατρεία

Είκοσι χιλιάδες άτομα έγραψαν το Viva Maradona στις ψήφους τους στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και μια τρίχα από το κεφάλι του φυλάσσεται με ασφάλεια σε τοπικό ιερό. Ο Μαραντόνα ήταν απρόθυμος να δεχθεί αυτές τις ακραίες λατρευτικές κινήσεις. Σε αρχειακό υλικό είχε μάλιστα αντιπαρατεθεί με έναν Ιταλό παρουσιαστή που είχε δηλώσει ότι «οι Ναπολιτάνοι έχουν τον Μαραντόνα μέσα τους περισσότερο από ό,τι έχουν το ίδιο το Θεό».

Ποδοσφαιριστής του αιώνα

Το 2000 η FIFA τον χαρακτήρισε ποδοσφαιριστή του αιώνα μαζί με τον Πελέ, κατόπιν μαζικής ψηφοφορίας στο Διαδίκτυο και προτάσεων από αξιωματούχους της FIFA, προπονητές και παίκτες. Ο Μαραντόνα είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.




Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ