Το λεξικό Merriam-Webster μόλις ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς

Ποια νομίζεις πως μπορεί να είναι;

Article featured image
Article featured image

Το λεξικό Merriam-Webster ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η λέξη «πανδημία» είναι η λέξη της χρονιάς για το 2020. «Αυτό μάλλον δεν είναι και μεγάλο σοκ», δήλωσε ο Peter Sokolowski, εκδότης του Merriam-Webster, στο Associated Press.

«Συχνά μία τέτοια μεγάλη είδηση έχει και μια τεχνική λέξη που σχετίζεται με αυτήν και σε αυτήν την περίπτωση, η λέξη πανδημία δεν είναι μόνο τεχνική αλλά έχει αποκτήσει μία γενική. Είναι πιθανώς η λέξη, με την οποία θα αναφερόμαστε στο μέλλον, για αυτήν την περίοδο», είπε.

Η λέξη απέκτησε ξεχωριστή σημασία τον Μάρτιο, όταν η κρίση του κορωνοϊού χαρακτηρίστηκε πανδημία, αλλά άρχισε να εμφανίζεται στις αναζητήσεις στο Merriam-Webster.com στις αρχές Ιανουαρίου. Οι αναζητήσεις αυξήθηκαν πάλι τον Φεβρουάριο όταν σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι και τα κρούσματα στα κρουαζιερόπλοια.


1684568_pandemic-lexi-2020-lexiko.jpg


Στις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊο ως παγκόσμια πανδημία, οι αναζητήσεις στον ιστότοπο για τη λέξη αυξήθηκαν σημαντικά. Το ενδιαφέρον για τη λέξη παρέμεινε σημαντικά υψηλό καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο Sokolowski.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η αναζήτηση για τη λέξη πανδημία στις 11 Μαρτίου ήταν κατά 115.806% υψηλότερη από τις αναζητήσεις που σημειώθηκαν την ίδια ημερομηνία, πέρυσι. Ετυμολογικά, η λέξη πανδημία είναι σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός).

Η λέξη πανδημία χρονολογείται από τα μέσα του 1600 και χρησιμοποιείται ευρέως για «καθολικές» συνθήκες, ειδικά δε, αναφέρεται σε ιατρικό κείμενο τη δεκαετία του 1660. Ο εκδότης αποδίδει την επισκεψιμότητα της αναζήτησης για τη λέξη πανδημία όχι αποκλειστικά σε ερευνητές, αλλά και σε όσους αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Βλέπουμε ότι η λέξη αγάπη εμφανίζεται την περίοδο του Φεβρουαρίου, γύρω στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η λέξη cornucopia περίπου την ημέρα των Ευχαριστιών», δήλωσε ο Sokolowski. «Οι λέξεις με σουρεαλιστική σημασία ανεβαίνουν σε αναζητήσεις μια στιγμή εθνικής τραγωδίας. Όλα βασίζονται στην ιδέα ότι τα λεξικά είναι η αρχή της τακτοποίησης των σκέψεών μας».

Το Merriam-Webster ενήργησε άμεσα τον Μάρτιο, προσθέτοντας και ενημερώνοντας καταχωρήσεις στον ιστότοπό του με λέξεις που σχετίζονται με την πανδημία. Ενώ ο «κορωνοϊός» ήταν στο λεξικό για δεκαετίες, το «COVID-19» δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο.

Τριάντα τέσσερις ημέρες αργότερα, το Merriam-Webster το έβαλε στο διαδίκτυο, μαζί με μερικές δεκάδες άλλες καταχωρήσεις που αναθεωρήθηκαν για να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Με πληροφορίες του Associated Press

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ