Το πολύ σοβαρό ατύχημα του πιλότου της Formula 1 και το μήνυμα του από το νοσοκομείο

Ο Γάλλος πιλότος της Haas Ρομέν Γκροζάν ολίσθησε, με το αυτοκίνητο του να κόβεται στη μέση και να τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ο ίδιος βγήκε από το όχημα 32 δευτερόλεπτα μετά με το κράνος του καμένο.

Article featured image
Article featured image

Όταν το σύστημα Halo έγινε υποχρεωτικό στα μονοθέσια της Formula 1, ο Ρομάν Γκροζάν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δεν ενθουσιάστηκαν. Αλλά εν τέλει ήταν εκείνο που του έσωσε τη ζωή, στο φριχτό ατύχημα στο Γκραν πρι του Μπαχρέιν.

Ο Γάλλος «πιλότος» της Haas το παραδέχθηκε στο πρώτο μήνυμά του από το νοσοκομείο. Ο Γκροζάν υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια, αλλά γλίτωσε τα χειρότερα, χάρη στο Halo- μια προστατευτική μπαριέρα μπροστά από το κόκπιτ- που έγινε υποχρεωτικό από τη FIA το 2018. «Θέλω να σας πω ότι είμαι ΟΚ, κατά κάποιο τρόπο», λέει ο Γκροζάν δείχνοντας τα χέρια του, σε βίντεο που δημοσίευσε από το κρεβάτι του νοσοκομείου. «Δεν ήμουν υπέρ του Halo πριν από μερικά χρόνια, αλλά πιστεύω ότι ήταν το σπουδαιότερο πράγμα που έφεραν στη Formula 1 και χωρίς αυτό δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα», συνεχίζει και καταλήγει, κοιτάζοντας ξανά τα μπανταρισμένα χέρια του «Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσω να γράψω κάποια μηνύματα».


Ο Γάλλος πιλότος της Haas Ρομέν Γκροζάν ολίσθησε με το όχημα του στον πρώτο κιόλας γύρο, βγαίνοντας εκτός πίστας. Το αυτοκίνητο του κόπηκε στα δύο και τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά ο ίδιος κατάφερε να βγει ζωντανός μετά από 32 δευτερόλεπτα μέσα στη φωτιά.

Ο 34χρονος βγήκε με το κράνος του καμένο. Λίγο αργότερα, και ενώ επικρατούσε ανησυχία για την τύχη του, οι κάμερες τον κατέγραψαν να μιλά με τον γιατρό του αγώνα. Έδειχνε να κουτσαίνει αλλά εκ πρώτης όψεως δεν έφερε κάποιον άλλον εξωτερικό τραυματισμό.

Τα μέλη των υπόλοιπων ομάδων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν είδαν πως ο πιλότος βγήκε ζωντανός από το όχημα του. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, το ατύχημα συνέβη δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα:



Ο Λιούις Χάμιλτον, που ήταν νικητής στο Γκραν πρι του Μπαχρέιν, αναγνώρισε και εκείνος ότι το Halo έσωσε τη ζωή του Γκροζάν. «Ήταν τρομακτικό, είμαι ευγνώμων που λειτούργησε το Halo», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι μια υπενθύμιση στους ανθρώπους που παρακολουθούν ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο άθλημα. Δείχνει τι εκπληκτική δουλειά η F1 και η FIA έχουν κάνει προκειμένου να μπορούμε να τη γλιτώνουμε από κάτι τέτοιο».

Το μονοθέσιο του Haas κόπηκε στα δύο από τη σύγκρουση και τυλίχθηκε στις φλόγες. Πέρα από το σύστημα Halo, γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην πυρίμαχη στολή του, τα προστατευτικά αυχένα και κεφαλιού, αλλά και τη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού της FIA. Για το ατύχημα θα γίνει έρευνα, τόσο για το πώς άνοιξαν στα δύο οι μπαριέρες από τη σύγκρουση, όσο και για το πώς έγινε διαρροή καυσίμων με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ