Αυτός ο κυπριακός ποντικός, ο πολύ «νησιώτης», θα πρέπει μάλλον να προστατευθεί

Πού ζει, πώς μοιάζει, τι τρώει και σε τι διαφέρει από τα άλλα τρωκτικά του νησιού.

Article featured image
Article featured image

Μέσω μιας πολύ ενδιαφέρουσας ανάρτησης, ο λειτουργός του Τμήματος Δασών και ερευνητής, Χάρης Νικολάου, μας συστήνει τον «Stuart Little».

Από τα πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό ζώα της Κύπρου, ο Κυπριακός Ακανθοποντικός Acomys nesiotes. H προέλευση του ονόματος του γένους (Acomys) προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ακή», που σημαίνει αιχμή και αφορά τις ακανθώδεις τρίχες που αποτελούν χαρακτηριστικό του γένους. Το δεύτερο συνθετικό του είδους, nesiotes, δόθηκε κατά την περιγραφή του ως ενδημικό του νησιού της Κύπρου.

Πρόκειται για σχετικά άγνωστο είδος στους περισσότερους κατοίκους της Κύπρου και είναι αμφίβολο εάν είναι σπάνιο είδος με πολύ μικρούς πληθυσμούς ή απλώς ο δύσκολος εντοπισμός του είναι συνέπεια του κρυπτικού τρόπου ζωής του.

Γενικά, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής του διαφέρουν κατά πολύ από τα άλλα τρωκτικά είδη του νησιού.

Σίγουρα είναι ένα είδος που το καθεστώς διατήρησής του στο νησί χρειάζεται αναθεώρηση, αφού δεν περιλαμβάνεται σε καμιά λίστα της εθνικής μας νομοθεσίας αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκές οδηγίες ή κανονισμούς.

Υ.Γ. Το ζώο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την γνωστή σε όλους ποντίκα, Rattus rattus.

Σε απάντησή του σε χρήστη που ρώτησε να μάθει ποιες είναι οι κύριες διαφορές από τον κοινό ποντικό και τον αρουραίο (ποντίκα), ο Χάρης είπε πως, ο Κυπριακός Ακανθοποντικός «τρέφεται κυρίως με καρπούς… Στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο Μιτσερό, έχω βρει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλη την Κύπρο που έψαξα. Ο πληθυσμός εκεί τρέφεται με βαλανίδια από το τοπικό Δάσος Περνιάς. Προτιμά κυρίως ασβεστολιθικά εδάφη. Σίγουρα δεν είναι παμφάγο όπως η ποντίκα, είναι πιο μικρό σε μέγεθος (αλλά μεγαλύτερο από ποντικό) και επίσης δεν γεννά περισσότερα από 5-6 μικρά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ