Ο Κώστας Γαβριηλίδης απολογείται για ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook

Το βίντεο είχε τίτλο «Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη» και το περιεχόμενό του προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στην κυπριακή LGBTI κοιντότητα και όχι μόνο.

Article featured image
Article featured image

Λίγο μετά που το δημοσίευσε, ο πρώην πρόεδρος της Accept Κύπρου και Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, επανέρχεται για να διορθώσει, όπως λέει, το λάθος του:


Πιο κάτω το νέο (χθεσινό) κείμενο του:

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας στο βίντεο που είχα αναρτήσει με τίτλο «Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη». Το ξαναβλέπω και καταλαβαίνω ακριβώς πως νιώσατε παρακολουθώντας το. Λυπάμαι ειλικρινά για την αναστάτωση που προκάλεσα και απολογούμαι για την ατυχή επιλογή μου.

Πολλές φορές επικοινωνούν μαζί μου ΛΟΑΤΙ άτομα τα οποία είναι βαθιά θρησκευόμενα. Όπως και για πολλούς άλλους ανθρώπους, έτσι και για αυτά τα άτομα η θρησκεία είναι μια εσωτερική διαδικασία που δίνει νόημα στη ζωή τους και αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους.

Τα θρησκευόμενα ΛΟΑΤΙ άτομα στη χώρα μας είναι πολλά και βρίσκονται διχασμένα ανάμεσα στη ρητορική της εκκλησίας ενάντια στους ΛΟΑΤΙ και στη ρητορική της ΛΟΑΤΙ κοινότητας έναντι της εκκλησίας. Ρητορική που δημιουργεί πόλωση, αδιαλλαξία και αντιπαράθεση.

Είναι σημαντικό αυτά τα άτομα να μην αισθάνονται αποκλεισμένα από τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, χωρίς να μπορούν να εκφραστούν ή να νιώσουν ασφάλεια. Δεν πρέπει να νιώθουν ότι κρίνονται από εμάς που αντιλαμβανόμαστε πρώτοι και πρώτες την απόρριψη και αποδοκιμασία.

Για τον λόγο αυτό, θεωρώ σημαντική την κάθε προσπάθεια γεφύρωσης απόψεων που μεταξύ τους μοιάζουν αγεφύρωτες. Εξίσου σημαντικό θεωρώ και το διαχωρισμό θρησκείας και Εκκλησίας. Ένα ΛΟΑΤΙ άτομο μπορεί και έχει δικαίωμα να είναι θρησκευόμενο αλλά να μην ταυτίζεται με τις θέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου. Θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να το κάνει, χωρίς να φοβάται τις αντιδράσεις της κοινότητάς του, είτε αυτή είναι η θρησκευτική, είτε είναι η ΛΟΑΤΙ.

Η άποψη της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία και τους ΛΟΑΤΙ είναι δύσκολο να μετακινηθεί ουσιαστικά, ιδιαίτερα με τη ρητορική που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοι εκπρόσωποί της. Όμως, το πρόσφατο παράδειγμα του επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν το κατάλληλο άτομο βρεθεί στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή.

Στη δική μας περίπτωση, προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε γέφυρες επικοινωνίας, επιδιώκοντας για αρχή την αλλαγή της ρητορικής που χρησιμοποιεί η Εκκλησία της Κύπρου όταν αναφέρεται στη δική μας κοινότητα, με τρόπο που να επιτρέπει τον διάλογο και δεν επιδιώκει να διασύρει.

Το βίντεο που ανάρτησα θεώρησα ότι ήταν ένα παράδειγμα για το πώς κάποιος που εκφράζει τις θέσεις της εκκλησίας μπορεί να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία χωρίς να καταφεύγει σε προπηλακισμούς και διασυρμό του ατόμου. Προφανώς η επιλογή μου ήταν άστοχη και σας ευχαριστώ για τα ειλικρινή σας σχόλια που με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω πως το σημείο που προσπάθησα να θίξω είναι θέμα μικρότερης σημασίας σε αναλογία με την ουσία των θέσεων που εκφράζει.

Ποιες οι θέσεις σας για το θέμα ομοφυλοφυλία και ορθοδοξία; Είναι χώρος για τον οποίο πιστεύετε χρειάζεται να επιμένουμε;

Εσείς αντιμετωπίσατε προβλήματα, διακρίσεις ή αγάπη από κληρικούς ή άτομα κοντά στην εκκλησιά προσωπικά;

Αφήστε σχόλιο πιο κάτω ή στείλτε μου ένα μήνυμα στο [email protected].

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ