Το Netflix αλλάζει χρεώσεις

Πόσο θα κοστίζουν πλέον τα πακέτα της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Article featured image
Article featured image

Το Netflix αύξησε τη μηνιαία συνδρομή για πρώτη φορά από τις αρχές του 2009, σε μια κίνηση εν μέσω έντονου ανταγωνισμού με πολυάριθμες φθηνότερες πλατφόρμες. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως το standard πακέτο από 13.99 δολάρια το μήνα θα κοστίζει πλέον 13.99 δολάρια, το premium θα αυξηθεί από 15.99 σε 17.99 δολάρια ενώ η τιμή του basic πακέτου δεν θα αλλάξει, παραμένοντας στα 8.,99 δολάρια.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στους νέους συνδρομητές άμεσα ενώ τα υπάρχοντα εγγεγραμμένα μέλη θα δουν τις συνδρομές τους να αυξάνονται μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Η αύξηση τιμών έρχεται στον απόηχο της σημαντικής απώλειας νέων συνδρομητών που κατέγραψε το Netflix αλλά και των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.

Αν και το Netflix σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη το α' και β' τετράμηνο ενώ ο κόσμος έμενε σπίτι, οι νέες συνδρομές επιβραδύνθηκαν στο γ' τετράμηνο.

Στην ανακοίνωση, το Netflix αποδίδει την αύξηση τιμών στο κόστος δημιουργίας πρωτότυπου περιεχομένου. «Ανανεώνουμε τις τιμές μας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ποικιλία τηλεοπτικών σειρών και ταινιών», δήλωσε η εταιρία.

Το Netflix επενδύει πολλά σε πρωτότυπο πρόγραμμα καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμός από νέους «αντιπάλους», μεταξύ άλλων το Disney+ τγς Walt Disney Co., το HBO Max της AT&T Inc., το Peacock της Comcast Corp. αλλά και παλαιότερες υπηρεσίες που δαπανούν περισσότερα σε περιεχόμενο όπως το Prime Video της Amazon.com.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη αύξηση τιμών του Netflix από τον Ιανουάριου του 2009. Εκείνη η αύξηση ήταν μακράν πιο υπερβολική, με το μηνιαίο πακέτο της πιο δημοφιλούς standard υπηρεσίας να εκτοξεύεται από τα 2 δολάρια στα 13.99. Το basic πακέτο αύξησε την μηνιαία συνδρομή κατά ένα δολάριο.

Την περασμένη εβδομάδα το Netflix είπε πως πρόσθεσε 2.2 εκατομμύρια επιπλέον συνδρομητές στο γ' τετράμηνο, παρεκκλίνοντας από τον στόχο προβλέψεων της τάξης των 2.5 εκατομμυρίων συνδρομητών.

Η ανάπτυξη ήταν ιδιαιτέρως ασθενής στη Βόρεια Αμερική, όπου η εταιρία πρόσθεσε μόλις 180.000 νέους συνδρομητές συγκριτικά με τους πάνω από 2.9 εκατομμύρια στο β' τετράμηνο. Η εταιρία αναμένεται να φτάσει τους 200 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal/Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ