«Αν σας έλεγα αυτό... οι 9 στους 10 δεν θα εμβολιαζόσασταν»

Η πολύ εύστοχη ανάρτηση ενός επιστήμονα στην Κύπρο για τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας.

Article featured image
Article featured image

Γράφει στο Twitter ο Δρ Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου:

Αν σας έλεγα ότι οι σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου θα είναι: θρομβοπενία, υπόταση, λευκοπενία, ουτετεροπενία, αγγειοείδημα, ηπατοτοξικότητα, ταχυκαρδία, βρογχόσπασμος... οι 9 στους 10 δεν θα εμβολιαζόσασταν.

Αλλά επειδή είναι οι σπάνιες παρενέργειες του panadol, όλα καλά.


Με αφορμή την εν λόγω ανάρτηση, επαναφέρουμε ξανά ένα απόσπασμα της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης που μας παραχώρησε πρόσφατα, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης για τα εμβόλια.

Μας είχε πει χαρακτηριστικά ο Δρ Διέτης:

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο στον κόσμο, αυτή τη στιγμή, που να μας έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες, τόσες πολλές, που να είναι περισσότερες από όσες σου προκαλεί ο ίδιος ο ιός. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουν αυτό (οι αρνητές των εμβολίων ή έστω όσοι έχουν αμφιβολίες), είναι γιατί δεν γνωρίζουν τη βιολογία των εμβολίων. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει εμβόλιο. Εμβόλιο σημαίνει δίνω μια πληροφορία στον οργανισμό μου για το πώς είναι ο ιός, έτσι ώστε να τον αναγνωρίσει πολύ γρήγορα και να τον καταπολεμήσει. Και πώς το κάνω αυτό; Του δίνω τον ίδιο τον ιό πεθαμένο, σκοτωμένο, εξουδετερωμένο. Ή δίνω ένα μέρος του ιού στον οργανισμό μου και αναπτύσσω τα αντισώματά μου. Πώς γίνεται ένας ιός εξουδετερωμένος, μη ενεργός, ή ένα μέρος του ιού, να προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο σώμα μας απ’ ότι ο ίδιος ο ιός, που είναι ζωντανός και πολλαπλασιάζεται; Βεβαίως υπάρχουν σπάνιες παρενέργειες εμβολίων, έχουν καταγραφεί, αλλά είναι τόσο σπάνιες που υπερέχει το όφελος του να βάλεις το εμβόλιο από το ρίσκο του να μην το βάλεις. Όπως παρενέργειες υπάρχουν και για οποιαδήποτε φάρμακα. Αν πάρετε παναντόλ, που είναι παρακεταμόλη, και έχετε κάποιο θέμα στο συκώτι σας εκ γενετής, μπορεί να πάθετε πολύ σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία. Να πάθετε κύρωση του ήπατος, με ένα μόνο παναντόλ. Αλλά είναι πολύ σπάνιο αυτό, είναι ένα στα τόσα εκατομμύρια. Γνωρίζουμε ότι είναι σπάνιο πολύ, δεχόμαστε το ρίσκο, γιατί το όφελος της μείωσης του πόνου είναι μεγαλύτερο. Με την ίδια λογική λειτουργούμε σε όλα τα φάρμακα. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, και έτσι και τα εμβόλια έχουν κάποιες μακροχρόνιες παρενέργειες, πολύ σπάνιες όμως. Έχουν συχνές παρενέργειες, αλλά είναι χαμηλού βεληνεκούς. Δηλαδή, το εμβόλιο θα σου προκαλέσει λίγο πυρετό, λίγο μυϊκό πόνο, μπορεί να σου φέρει και λίγη αδιαθεσία… Είναι παρενέργειες οι οποίες είναι αναμενόμενες, ισχύουν για κάποιες μέρες και μετά φεύγουν. Άρα το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόβλημα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ.



Φωτογραφία: Halacious / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ