Η αιχμηρή ανάρτηση ενός Κύπριου εκπαιδευτικού που πρέπει να μας προβληματίσει

«Ε ναι. Δεν θέλουμε τη χορηγία. Εξοπλίστε τα σχολεία ως έπρεπε».

Η χθεσινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο σχεδίου χορηγίας σε εκπαιδευτικούς για τη χρήση των δικών τους ηλεκτρονικών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία, φαίνεται να έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι εγκρίθηκε σχέδιο για 2.500 εκπαιδευτικούς που αφορά στη χορηγία 200 ευρώ για νεοαποκτηθείσα συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Επειδή αρκετοί εκπαιδευτικοί», σημείωσε ο κ. Προδρόμου, «προτιμούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους ηλεκτρονικά μέσα, τον δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή, το Υπουργείο Παιδείας θέλει να ενθαρρύνει αυτήν την πρακτική, διότι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η μετάβαση του σχολείου στην ψηφιακή εποχή». Ταυτόχρονα, προσέθεσε ότι «Είναι η πρώτη φάση αυτού του σχεδίου που θα επεκταθεί και στη συνέχεια, ούτως ώστε να ενθαρρυνθούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και να ανταμειφθούν αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές για το μάθημα, για την εκπαίδευση γενικότερα».Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε την άμεση απάντηση μερίδας εκπαιδευτικών, οι οποίοι με σύνθημα «Δεν θέλουμε χορηγία. Εξοπλίστε τα σχολεία» αντιδρούν και διεκδικούν τα προφανή. Άλλωστε, η τεχνολογική και άλλη ενίσχυση των κατά τα άλλα σύγχρονων σχολείων μας δεν θα έπρεπε να θεωρείται πολυτέλεια. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να έρθει να μας βρει μια ολάκερη πανδημία, για να «τρέξουμε» το ζήτημα, λαμβάνοντας, μάλιστα, μέτρα της (κακιάς) ώρας.

Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού Πέτρου Κυπριανού σχετικά με το θέμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές και θα έπρεπε σίγουρα να μας προβληματίσει. Συνοδεύοντας το ποστ του με μια «προϊστορική» φωτογραφία, που όμως είναι πιο σημερινή από ποτέ, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε πάρα πολλές αίθουσες στα σχολεία. (Έχει και χειρότερους!) υπολογιστής arrow 486 με 1 ή 2 gb ram, ethernet card παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς κάρτες γραφικών, με κάρτες ήχου ασύμβατες με το image, με τα win10 που έχουν πάνω εξού και σε πολλές περιπτώσεις δεν δουλεύουν οι υποδοχές μικροφώνων, μεγαφώνων κτλ... οθόνες διαμόρφωσης 4:3 ασύμβατες με τη διαμόρφωση των βιντεοπροβολέων με αποτέλεσμα μικρότερη επιφάνεια προβολής ή εργασίας... Η αποτυχία του υπουργείου να εξοπλίσει τα σχολεία ως όφειλε εδώ και 8 μήνες φέρνει τη σημερινή απόφαση με προφανή κίνητρα να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες του και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των εκπαιδευτικών... ε ναι... δεν θέλουμε τη χορηγία. Εξοπλίστε τα σχολεία ως έπρεπε! Και δώστε τα στους μαθητές μας που προσπαθούν να παρακολουθήσουν μάθημα από την οθόνη του κινητού τους!».


Ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε πάρα πολλές αίθουσες στα σχολεία. (Έχει και χειρότερους!) υπολογιστής arrow 486 με 1 ή 2 gb...

Δημοσιεύτηκε από Petros Kyprianou στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ