Η πλατφόρμα που δημιούργησε ο Βασίλης υπόσχεται να λύσει τα χέρια αρκετών καλλιτεχνών!

Με οδηγό την αγάπη του για την Τέχνη, δημιούργησε μαζί με την ομάδα του το Artistic Exploits, μια καινοτόμα πλατφόρμα όπου οι ζωγράφοι, οι φωτογράφοι, οι graphic artists (και όχι μόνο) θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό για να αναδείξουν τη δουλειά τους, να προωθήσουν τον εαυτό τους και τις υπηρεσίες τους και να διαθέσουν τα έργα τους προς πώληση.

Article featured image
Article featured image

Σε αντίθεση όμως με ό,τι ίσως γνωρίζει η καλλιτεχνική κοινότητα, το Artistic Exploits δεν παίρνει ούτε σεντ από την πώληση των έργων, αφού ο εμπνευστής και δημιουργός της πλατφόρμας θεωρεί ότι δεν είναι σωστό κανένας να επωμίζεται κέρδη από τη φαντασία και τη σκληρή δουλειά κάποιου άλλου, εκτός φυσικά από τον ίδιο τον δημιουργό.

«Σε μια περίοδο όπου όλες οι πλατφόρμες στο διαδίκτυο κρατάνε μεγάλα ποσοστά προμηθειών - σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και στο 70% - εμείς θέλαμε να δώσουμε στους καλλιτέχνες έναν διαφορετικό τρόπο να παρουσιάζουν και να προωθούν τη δουλειά τους. Θέλαμε να ταρακουνήσουμε λίγο τα νερά στον τομέα της διαδικτυακής πώλησης έργων και προώθησης του ατόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κλεάνθους στη CITY, εξηγώντας την ίδια ώρα πώς θα δουλεύει η δική του πλατφόρμα και τι «εργαλεία» θα προσφέρει σε όσους καλλιτέχνες επιλέξουν συνεργασία με την Artistic Exploits.

Επιπλέον, μας εξηγεί ποια ήταν η απαρχή της δημιουργίας του εν λόγω πρότζεκτ, ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση από καλλιτέχνες, ποια είναι η δική του σχέση με την τέχνη, αλλά και τι θα ήθελε ιδανικά να έχει πετύχει σε έναν χρόνο από σήμερα!

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με αφορμή μια πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα για καλλιτέχνες και φιλότεχνους γενικότερα!

Σίγουρα στην Κύπρο έχουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών. Με τη στήριξή τους σίγουρα θα τα καταφέρουμε να πάμε μπροστά και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα πίσω στην κοινότητα!



Μπορείτε εύκολα να εγγραφείτε στο Artistic Exploits πατώντας στο πιο κάτω link:

https://artisticexploits.com/artist/register


Η γειτονιά των Αγγέλων Copyrights Andreas Ioannides.jpg

Painting - ‘Η γειτονιά των Αγγέλων’ Copyrights Andreas Ioannides

Last Hope - Copyrights Stavros Georgiou.jpg

Photography - ‘Last Hope’ Copyrights Stavros Georgiou


Sex-Spear - Copyrights Melanie Spathia.jpg

Illustration - ‘Sex-Spear’ Copyrights Melanie Spathia


Βασίλη, ποια η σχέση σου με την τέχνη;

Από μικρός αγαπούσα όλες τις μορφές τέχνης. Πάντοτε θαύμαζα το ταλέντο και τη φαντασία των ανθρώπων που μπορούσαν να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους με ένα μολύβι, ένα πινέλο, μια πέτρα, μια χούφτα πηλό, με έναν φακό κτλ.

Προσωπικά, όμως, με συνεπήρε η φωτογραφία. Ξεκίνησα να μαθαίνω υποχρεωτικά στις σπουδές μου, αλλά ήταν από τις φορές που το «υποχρεωτικά» μού βγήκε σε καλό! Από την ηλικία των 20 ετών άρχισα να πειραματίζομαι. Με εντυπωσίασε το τι μπορεί να δημιουργήσει κάποιος με μια φωτογραφική μηχανή. Το τι μπορεί να «δει» ο φακός που δεν μπορεί να δει το γυμνό μάτι. Επιπλέον, πάντοτε μου άρεσε η περιήγηση. Δεν μπορώ να κλειστώ σε ένα δωμάτιο ώρες προσπαθώντας να δημιουργήσω. Μου αρέσει να περπατώ στη φύση, να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα, να βρίσκω οπτικές γωνιές και τρόπους με τις οποίους μπορώ να δείξω κάτι καινούριο στον θεατή.


Πώς αυτή σου η αγάπη για την τέχνη σε οδήγησε στη δημιουργία του Artistic Exploits; Τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε μέσω αυτής της πλατφόρμας;

Η προσπάθειά μας είναι η δημιουργία μιας κοινότητας από καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης. Ο απώτερος σκοπός, φυσικά, θα είναι η πώληση των έργων, αλλά δεν θα θέλαμε να περιοριστούμε σε αυτό ενώ μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν χώρο που ο κάθε καλλιτέχνης θα λαμβάνει τον σεβασμό που του αρμόζει. Έναν χώρο που θα μπορείς να εμπνευστείς και να εμπνεύσεις άλλους. Έναν χώρο όπου θα μπορείς να δικτυωθείς με άλλους καλλιτέχνες του είδους σου, να συζητήσεις, να μάθεις, να ζητήσεις συμβουλές, να αναπτύξεις τις γνώσεις σου, να μοιραστείς τις ανησυχίες σου, να δημιουργήσεις συνεργασίες κτλ.

Η ζωή του καλλιτέχνη, κάποιες φορές, μπορεί να είναι κάπως μοναχική. Είτε είσαι ζωγράφος, είτε φωτογράφος, είτε εικονογράφος κτλ. Κάποιες μέρες η καθημερινότητά μας δεν μας επιτρέπει κάτι διαφορετικό. Ήδη κάποιοι από τους φωτογράφους που είναι μέλη στη σελίδα μας γνωρίστηκαν και διοργανώνουν κοινές εξορμήσεις. Μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και αναπτύσσουν τον κύκλο τους. Και αυτό είναι ένα γεγονός που μας χαροποιεί γιατί σε μια κοινότητα δεν χωρά ο ανταγωνισμός.

Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό κανένας να επωμίζεται κέρδη από τη φαντασία και τη σκληρή δουλειά κάποιου άλλου, εκτός φυσικά από τον ίδιο τον δημιουργό.


Σε άλλες πλατφόρμες οι καλλιτέχνες μπορούν να εγγραφούν δωρεάν. Ποιος ο λόγος που η δική σας πλατφόρμα είναι συνδρομητική;

Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν αποκόπτουμε καμία προμήθεια από τις πωλήσεις των καλλιτεχνών. Θέλαμε να ταρακουνήσουμε λίγο τα νερά στον τομέα της διαδικτυακής πώλησης έργων και προώθησης του ατόμου. Σε μια περίοδο όπου όλες οι πλατφόρμες στο διαδίκτυο κρατάνε μεγάλα ποσοστά προμηθειών - σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και στο 70% - εμείς θέλαμε να δώσουμε στους καλλιτέχνες έναν διαφορετικό τρόπο να παρουσιάζουν και να προωθούν τη δουλειά τους.

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να προωθεί τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες μπορεί να παρέχει στο ευρύτερο κοινό ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Είτε αυτές είναι μια σχολή ζωγραφικής, είτε έργα επί παραγγελία, φωτογραφήσεις γάμων, σχεδιασμός λογοτύπου κτλ. Μπορεί να ενώσει το προφίλ του στην Artistic Exploits με τα κοινωνικά του δίκτυα και την προσωπική του ιστοσελίδα, προωθώντας το κοινό της ιστοσελίδας μας όπου θέλει. Κάτι που δεν θα ήταν εφικτό εάν τα εισοδήματά μας προέρχονταν από την προμήθεια των πωλήσεων.

Βλέπετε, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό κανένας να επωμίζεται κέρδη από τη φαντασία και τη σκληρή δουλειά κάποιου άλλου, εκτός φυσικά από τον ίδιο τον δημιουργό. Η τέχνη είναι κάτι προσωπικό. Μια έκφραση συναισθημάτων του εσωτερικού κόσμου του κάθε δημιουργού. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει και σε κάποιους όχι, αλλά αυτό είναι τέχνη.


Πώς θα ήταν η καθημερινότητά μας χωρίς τέχνη;

Με μια μόνο λέξη, μουντή. Αυτό ισχύει τόσο για τον δημιουργό όσο και για αυτόν που την απολαμβάνει. Όπως είπε κάποτε και ο George Bernard Shaw, «Χωρίς τέχνη, η ωμότητα της πραγματικότητας θα έκανε την καθημερινότητα μας ανυπόφορη».

Η τέχνη χρωματίζει και δίνει ζωντάνια στη καθημερινότητά μας. Μας κάνει να γελάμε, να σκεφτόμαστε, να φανταζόμαστε, να ονειρευόμαστε. Μπορεί ο κόσμος πλέον να μην το συνειδητοποιεί, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής που αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε, αλλά παντού γύρω μας υπάρχει τέχνη. Από τα γκράφιτι στους τοίχους των πόλεων, μέχρι και τα billboards διαφημίσεων που βλέπουμε συνέχεια στον δρόμο.


Futura - Copyrights Axel Savvides.jpg

Digital Art - ‘Futura’ Copyrights Axel Savvides


The Special One -  Copyrights George Paraskevaides.jpg

Photography - ‘The Special One’ Copyrights George Paraskevaides


Golden Spring - Copyrights Niki Georgiou.jpg

Painting - ‘Golden Spring’ Copyrights Niki Georgiou

Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν χώρο που ο κάθε καλλιτέχνης θα λαμβάνει τον σεβασμό που του αρμόζει.


Οι Κύπριοι, ως λαός, έχουμε ωραία αισθητική;

Ως λαός πιστεύω ότι στην πλειονότητά μας έχουμε αισθητική και αρεσκόμαστε στο ωραίο. Σε όλους τους κανόνες φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις! Όπως όμως ανέφερα και προηγουμένως, δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι θέμα αισθητικής. Είναι μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποτυπώσει τα συναισθήματά του τη συγκεκριμένη στιγμή. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει και σε κάποιους πάλι όχι.


Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή την πλατφόρμα;

Η ιδέα προέκυψε το 2012 όταν ένιωσα για πρώτη φορά την εκμετάλλευση που διακατέχει τον τομέα της διαδικτυακής πώλησης τέχνης. Όταν για πρώτη φορά αποφάσισα να βγάλω προς τα έξω τη δική μου δουλειά με σκοπό να καλύψω έστω ένα μικρό ποσό από τα έξοδα που είχα για τον εξοπλισμό μου.

Εκτός από το γεγονός ότι το ποσοστό που μου έδιναν για κάθε πώληση που έκαναν από δική μου δουλειά ήταν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και γελοίο, δεν ήξερα καν ποιος αγόραζε τη δουλειά μου και τι θα έκανε με αυτή. Ένιωθα ότι ήθελα να πω ένα «ευχαριστώ» στον αγοραστή που με υποστήριξε αγοράζοντας τη φωτογραφία μου. Δεν μπορούσαν φυσικά να μου δώσουν τα στοιχεία, αφού πιθανότατα θα έχαναν την επόμενη προμήθεια.

Οπότε, ξεκίνησα το 2013 να κάνω την έρευνά μου και να βάζω κάτω τις ιδέες μου έτσι ώστε να μπορέσω να προσφέρω στους καλλιτέχνες που νιώθουν - όπως κι εγώ - κάτι το διαφορετικό.


Θεωρείς ότι η ιδέα σου είναι καινοτόμα;

Αν μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμα ιδέα θα το αφήσω στη κρίση των αναγνωστών σας, αλλά δεν νομίζω να μπορείς να βρεις άλλη πλατφόρμα που να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζω φυσικά με την υποστήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να βοηθήσουμε. Κάναμε μια μεγάλη επένδυση, για τα δικά μας δεδομένα φυσικά, και καταλαβαίνετε ότι πλέον, ειλικρινά και ωμά, είναι όλα θέμα «παίρνω και δίνω». Ευελπιστώ να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε στον κάθε καλλιτέχνη ποιοι είμαστε και τι προσπαθούμε να φτιάξουμε.


Ακολουθήστε το παρακάτω link για να εξερευνήσετε τα αυθεντικά έργα των καλλιτεχνών ή για να παραγγείλετε αντίγραφα των έργων:

https://artisticexploits.com/products



Man 'n' Blues -  Copyrights Rona Mikellidou.jpg

Painting - ‘Man’n’Blues’ Copyrights Rona Mikellidou


Little Prince - Copyrigths Marinos Michael.jpg

Digital Art - ‘Little Prince’ Copyrights Marinos Michael


Colourful Storm - Copyrights George Soumelides.jpg

Photography - ‘Colourful Storm’ Copyrights George Soumelides

Μπορεί ο κόσμος πλέον να μην το συνειδητοποιεί, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής που αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε, αλλά παντού γύρω μας υπάρχει τέχνη. Από τα γκράφιτι στους τοίχους των πόλεων, μέχρι και τα billboards διαφημίσεων που βλέπουμε συνέχεια στον δρόμο.


Γιατί επέλεξες να φιλοξενείς μόνο ζωγράφους, φωτογράφους και graphic artists;

Ήταν μια επιχειρηματική απόφαση για να είναι πιο διαχειρίσιμη η πλατφόρμα στην αρχή. Μας ενδιαφέρουν όλες οι μορφές τέχνης και μακάρι να μπορούσαμε να τις προσθέσουμε όλες από το ξεκίνημά μας αλλά το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο. Και οικονομικά αλλά και διαδικαστικά. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να υποστηρίξουμε περισσότερους καλλιτέχνες, έτσι ώστε να αναδείξουν τη δουλειά και τον εαυτό τους.


Συναντήσατε κάποιου είδους δυσκολίες μέχρι σήμερα;

Η μόνη ίσως δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι στη διαχείριση της πλατφόρμας από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Η ομάδα μας όμως έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει τον κάθε ένα προσωπικά να δημιουργήσει το προφίλ του και να ανεβάσει τα έργα του.


Uprising -  Copyrights Athina Kilimantzou.jpg

Painting - ‘Uprising’ Copyrights Athina Kilimantzou


Ποια η μέχρι στιγμής ανταπόκριση;

Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και με αντίκτυπο στο κάθε άτομο προσωπικά. Οι προγραμματισμοί και τα πλάνα μας για κάποιες πιο μαζικές συναντήσεις ενημέρωσης καλλιτεχνών σε διάφορους κύκλους έχουν ματαιωθεί, λόγω των περιορισμών, οπότε αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες μεταφοράς του μηνύματος στα σωστά άτομα. Υποχρεωτικά το μήνυμα μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, τώρα στην αρχή, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας υποβοηθούν σε αυτή μας τη προσπάθεια.

Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι παίρνουμε θετικά μηνύματα από τους καλλιτέχνες που μαθαίνουν για το τι προσπαθούμε να κάνουμε και ήδη κάποιοι από τους καλλιτέχνες στη σελίδα μας πραγματοποίησαν και τις πρώτες τους πωλήσεις!


Ιδανικά, πού θα ήθελες να έχεις φτάσεις σε ένα χρόνο από σήμερα;

Ιδανικά, μπροστά! Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την επιτυχία. Σίγουρα στην Κύπρο έχουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών. Με τη στήριξή τους σίγουρα θα τα καταφέρουμε να πάμε μπροστά και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα πίσω στην κοινότητα!


This year, for Christmas, make a conscious decision to support an artist! Big conglomerates don’t really need your...

Δημοσιεύτηκε από Artistic Exploits στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020




Ακολουθήστε το Artistic Exploits σε Facebook και Instagram

Αν είστε καλλιτέχνης, εγγραφείτε εύκολα
ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ