Τέσσερα φιλαράκια «φιλοσοφούν» για το τι εστί αυθεντική γεύση στο ουίσκι

Σε μια όχι και τόσο μακρινή πραγματικότητα, φανταστείτε δύο φίλους να συναντιόνται στη ζεστασιά του σπιτιού και μέσα σε μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, αποφασίζουν να «γιορτάσουν» τη φιλία τους παρέα με ένα απολαυστικό ποτό. Με ανεβασμένη διάθεση και όρεξη για «φιλοσοφίες», ξεκινούν την κουβέντα για τα νέα της βδομάδας, ενώ παράλληλα προσπαθούν να καταλήξουν στο ουίσκι που θα πιούν.

Article featured image
Article featured image

Η «αντιπαράθεση» μεταξύ τους αναμενόμενη, αφού ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο για την καλύτερη και πιο γευστική επιλογή να πίνει κάποιος ουίσκι. Τελικά καταλήγουν στο πρώτο τυχαίο σκέτο ουίσκι που βρίσκουν στο δεύτερο ράφι της γωνιάς με τα ποτά. Στην αντίπερα όχθη της οθόνης τους, άλλα δύο φιλαράκια κάνουν την εμφάνιση τους σε αυτό το προκαθορισμένο ραντεβού μεταξύ κολλητών και η επιλογή ενός τυχαίου ποτού από τους φίλους τους δεν περνά απαρατήρητη. Θεωρούν την επιλογή παράλογη και «άγευστη». Αποφασίζουν να λάβουν δράση και «εισβάλουν» διαδικτυακά στο τραπέζι των δύο φίλων, έτοιμοι για μια συζήτηση εις βάθος για την γεύση και το καλύτερο τρόπο να απολαμβάνεις το ουίσκι σου.

Η πρώτη ερώτηση που πέφτει στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων», με πάγο ή χωρίς; Ακούγετε λίγο Σαιξπηρικό δίλημμα αλλά είναι ένα ερώτημα που «βασανίζει» τους απανταχού Whiskey Drinkers.

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Οι προτιμήσεις προφανώς διαφέρουν για τους ανθρώπους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο πάγος ή και λίγο νερό, ρίχνει τον αλκοολικό βαθμό και βοηθά στο να αναδειχθούν τα αρώματα και ο γευστικός πλούτος στο ουίσκι, απελευθερώνοντας το πλούσιο μείγμα αρωμάτων και απαλότητα που υπάρχει σε ένα καλό ουίσκι. Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι στο τραπέζι αφού για μερικούς ο πάγος ή το νερό στο ουίσκι τους θεωρείτε «ιεροσυλία» όταν προστίθεται σε Premium ουίσκι.

PreviewMedium-Bundle 7 Social 4x5 (4).jpg


Μία άλλη μεγάλη «αντιπαράθεση» προκύπτει στην παρέα των τεσσάρων, για τη χρήση του «βασιλιά των spirits» στα κοκτέιλ. Οι «σκληροπυρηνικοί» του ουίσκι δεν θα διακινδύνευαν να «αλλοιώσουν» ή να καλύψουν την αυθεντική γεύση του ποτού τους με άλλα υλικά. Οι εναλλακτικοί της παρέας που εκτιμούν ένα λαχταριστό, γευστικό κοκτέιλ διαφωνούν. Καθώς προσπαθούν να αποφασίσουν ποιο ουίσκι θα χρησιμοποιήσουν σαν βάση, ένα από το φιλαράκια εντοπίζει ένα κλασικό τριπλοαποσταγμένο και premium ουίσκι στην «κάβα» του φίλου του. Φτιάχνουν λοιπόν ένα γύρο από Old Fashioned και τελικά, «τσουγκράνε» διαδικτυακά όλοι τα ποτήρια τους συμφωνώντας ότι είναι εντάξει να διαφωνούν. Εξάλλου οι γευστικές προτιμήσεις για τον καθένα διαφέρουν.

Το επόμενο θέμα συζήτησης, είναι ο συνδυασμός (Pairing) μεταξύ μπύρας και ουίσκι. Είναι αναμφίβολα κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά να συμβαίνει εδώ αλλά σίγουρα έχει τεράστιο ενδιαφέρων και για τους τέσσερις. Η παρέα λοιπόν, συγκρίνει τα δύο και εξερευνά τα «μονοπάτια» των προτιμήσεων του καθενός. Το Jameson Caskmates, που περιλαμβάνει δύο εκδόσεις, το Stout και το IPA κάνει την εμφάνιση του στην παρέα για τους επικείμενους συνδυασμούς. Το Stout βγάζει αρώματα σοκολάτας γάλακτος και αφήνει μια χαρακτηριστική γλυκάδα στη γεύση που προέρχεται από την έξτρα παλαίωση της στο βαρέλι, ενώ η IPA έκδοση εξιτάρει με το φρουτώδες και εκκεντρικό, πλούσιο σώμα. Οι απόψεις διίστανται αλλά η γενική εικόνα είναι ο συνδυασμός ενός premium ουίσκι με μπύρα Stout και IPA είναι μια αναπάντεχη έκπληξη για τη γευστική παλέτα.

Συνεχίζοντας τις φιλοσοφίες περί αυθεντικής γεύσης, τα τέσσερα φιλαράκια συμφωνούν ότι η πείρα και η τριβή της ζωής, σίγουρα παίζει ρόλο στο να διαμορφώνει τις γευστικές μας προτιμήσεις. Είτε με πάγο ή χωρίς, είτε σε κοκτέιλ, η αυθεντική γεύση για τον κάθε φίλο του ουίσκι μπορεί να έχει διαφορετική ερμηνεία. Το μόνο σίγουρο του «Debate» είναι ότι ένα συγκεκριμένο ουίσκι, μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις γευστικές ανάγκες. Το Jameson Irish Whiskey, ένα ουίσκι με γεμάτο σώμα και πολύ απαλό σβήσιμο, αποτέλεσμα της τριπλής απόσταξης. Το ουίσκι που πρωτοπορεί με την σειρά Caskmates, και τις δύο εκδοχές Jameson Stout και Jameson IPA , που παλαιώνονται σε βαρέλια τοπικής ζυθοποιίας που περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες μπύρες (Stout, IPA).

Ίσως ο ορισμός της γεύσης να μην βρίσκεται στο όνομα ενός συγκεκριμένου brand όπως το Jameson, αλλά στη δυνατότητα που έχει να ξυπνά τις αισθήσεις σου με την πρώτη γουλιά και να σε κάνει να φαντάζεσαι τη διαδικασία που περνά το συγκεκριμένο ουίσκι, πριν φτάσει στο ποτήρι σου.

Το Jameson, εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες μένει πιστό στην δική του χαρακτηριστική, αυθεντική γεύση, όπως φτιάχτηκε από την αρχή και παραμένει αντικείμενο «φιλοσοφίας» από εκατομμύρια lads που το απολαμβάνουν σε μπαρ και σπίτια ανά το παγκόσμιο.

Επίσημος αντιπρόσωπος και εισαγωγέας του Jameson Irish Whiskey, καθώς και όλων των brands της Pernod Ricard στην Κύπρο, είναι η Tempo Beverages Cyprus.

#jameson #drinkresponsibly

PreviewMedium-Jameson-Original-1.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ