Κύπρος: Λίγες ώρες πριν την παραλαβή του εμβολίου

Οι πιθανές παρενέργειες, η κάρτα εμβολιασμού και οι γενικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Παραλαμβάνονται σήμερα Σάββατο (26/12) από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα πρώτα εμβόλια, με την Κυριακή να είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής των εμβολιασμών σε οίκους ευγηρίας και στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η παραλαβή των εμβολίων θα γίνει από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου και την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε γενικές οδηγίες, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, ενώ παρουσίασε και την εξωτερική πλευρά της Κάρτας Εμβολιασμού που θα συμπληρώνεται και θα δίνεται στους πολίτες.

Στις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε έντυπο, το οποίο θα δίνεται στα άτομα κατά τον εμβολιασμό τους, αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο προσβολής ενός ατόμου από τον ιό SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Όπως όλα τα φάρμακα, κανένα εμβόλιο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό και χρειάζονται λίγες εβδομάδες μετά το εμβόλιο για τη δημιουργία προστασίας από τον οργανισμό, προστίθεται. «Γι’ αυτό ακόμη και μετά τον εμβολιασμό το άτομο πρέπει να εφαρμόζει τις συνήθεις πρακτικές ατομικής καθαριότητας και προστασίας, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, διατήρηση κοινωνικής απόστασης και χρήση μάσκας προσώπου» συμπληρώνεται.


Κάρτα Εμβολιασμού.JPG

Σύμφωνα με το έντυπο των οδηγιών, ορισμένα άτομα ενδέχεται να προσβληθούν από COVID-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο ο εμβολιασμός θα μειώσει τη σοβαρότητα της τυχόν λοίμωξης. Τονίζεται ότι, απαιτείται εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου για να μειωθεί η πιθανότητα ένα άτομο να νοσήσει σοβαρά ή να πεθάνει. Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19 στον εμβολιαζόμενο, αναφέρεται.

«Πριν την αποχώρησή σας από το Κέντρο Εμβολιασμού μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης εμβολίου, βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει ραντεβού για την 2η δόση. Για καλύτερη προστασία απαιτείται όπως εμβολιαστείτε και με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου.

Μετά τη χορήγηση της 1η δόσης θα λάβετε Κάρτα Εμβολιασμού COVID 19 την οποία θα πρέπει να προσκομίσετε όταν θα προσέλθετε για τη 2η δόση εμβολίου» αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Προστίθεται ότι όπως όλα τα φάρμακα, τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και δεν διαρκούν πολύ και σίγουρα δεν συμβαίνουν σε όλους. Τονίζεται ωστόσο ότι, ακόμα και αν παρουσιάσετε κάποια συμπτώματα μετά την 1η δόση, θα πρέπει να κάνετε και τη 2η δόση για καλύτερη προστασία.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Comirnaty (COVID-19 mRNA BNT162b2) περιλαμβάνουν τοπική ευαισθησία στο σημείο εμβολιασμού, πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, ναυτία, μυϊκός πόνος (μυαλγία) ή πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία), δυσφορία, αίσθημα πυρετού και πρήξιμο αδένων (λεμφαδενοπάθεια).

Αναφέρεται ακόμη ότι τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά φαίνεται να επιδεινώνονται ή εάν υπάρχει ανησυχία, ο κόσμος προτρέπεται να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι οποιεσδήποτε εικαζόμενες ή ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 πρέπει να αναφέρονται μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους εξής τρόπους:

Ηλεκτρονική υποβολή: http://www.kitrinikarta.gov.cy
Έντυπη αποστολή της Κίτρινης Κάρτας διαθέσιμης από την ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών: https://www.moh.gov.cy/phs
Μέσω ταχυδρομείου (ατελώς): Μονάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας CY-1475, Λευκωσία, τηλέφωνο 22608607
Υποβολή μέσω τηλεομοιότυπου στον αριθμό +357 22608669
Πιο κάτω το έντυπο του Υπουργείου Υγείας με τις Γενικές Οδηγίες σε σχέση με τον εμβολιασμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ