Ποιες οι κυρώσεις εάν «σπάσεις» την καραντίνα ενώ είσαι θετικός στον κορωνοϊό;

Η ανευθυνότητα πληρώνεται και πληρώνεται ακριβά.

Article featured image
Article featured image

Σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, όπως αυτήν που βιώνουμε τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου, μία βασική προϋπόθεση για την καταπολέμησή της όποιας πανδημίας θα έπρεπε να ήταν η αγαστή συνεργασία κράτους και πολιτών με έναν και μοναδικό κοινό στόχο.

Ωστόσο, στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν ευθύνονται μόνο ούτε κυρίως οι πολίτες για αυτό, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο σε αυτό το κείμενο.

Το ζητούμενο είναι η απειθαρχία που εντοπίζεται ή είναι πιθανόν να εντοπιστεί ανάμεσα σε άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό και τα οποία ενώ οφείλουν να μείνουν σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό, επιλέγουν να «σπάσουν» την καραντίνα και να κυκλοφορήσουν κανονικά, λες και δεν συμβαίνει τίποτα.

Φαινόμενα τα οποία είδαμε να συμβαίνουν, ευτυχώς, όμως, όχι σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούν ανησυχία. Παρόλα αυτά, το να αγνοήσεις τις συστάσεις και τα διατάγματα και να προχωρήσεις σε παραβίαση της καραντίνας, είναι παράνομο και τιμωρείται.

Σύμφωνα με τα εν ενεργεία διατάγματα η μη κατάφορη παραβίαση της καραντίνας από άτομο θετικό σε κορωνοϊό τιμωρείται με 300 ευρώ εξώδικό πρόστιμο, ενώ εάν η παραβίαση θεωρηθεί κατάφορη, εάν για παράδειγμα άτομο θετικό στον covid εντοπιστεί σε κάποια συνάθροιση, τότε η αστυνομία μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία με το δικαστήριο να μπορεί να επιβάλει 1 χρόνο φυλάκιση ή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ