Η κάνναβη δεν βρίσκεται πλέον στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά

Ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης

Article featured image
Article featured image

Επιβεβαιώνοντας μια γνωστή στους περισσότερους πληροφορία, τα Ηνωμένα Έθνη αφαιρούν την κάνναβη από τη λίστα με τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά στον κόσμο. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά ψήφισε χθες την αναγνώριση της κάνναβης και επίσημα ως φάρμακο, μετά από την προτροπή ειδικών του ΠΟΥ.

Από τα 53 κράτη μέλη του οργανισμού, τα 27 υπερψήφισαν αυτή τη σημαντική αναγνώριση, με 25 να την καταψηφίζουν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Νιγηρίας. Παρόλο που η μαριχουάνα αφαιρέθηκε από τη λίστα με τα ναρκωτικά, με βάση το γεγονός ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, παραμένει παράνομη η χρήση της για μη ιατρικούς λόγους.

Στην πρότασή του για την αφαίρεση της κάνναβης από τη λίστα, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η ουσία μπορεί να έχει και παρενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση. Ωστόσο, η ιδιότητές της να μειώνει τον πόνο και να βοηθά με τη ναυτία, όπως και η καταπράυνση συμπωμάτων ασθενειών όπως η ανορεξία, η επιληψία και η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές, ώστε να επιφέρουν αυτή την αλλαγή. Επιπλέον, ο ΠΟΥ διασαφήνισε πως η μαριχουάνα δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, σε αντίθεση με τη φαιντανύλη, την ηρωίνη και τη μορφίνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης δε γινόταν να περνούν απαρατήρητες άλλο. Πολλές χώρες έχουν ήδη νομιμοποιήσει της χρήση της για ιατρικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Λουξεμβούργου. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια κερδοφόρα, αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της αναμένεται να αγγίξουν τα 15 δις δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ