Κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει στο πρώην Hondos Centre, στη Λευκωσία, για όλο τον Δεκέμβριο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Article featured image
Article featured image

Με θεματικό άξονα την εγκαθίδρυση του φοινικόδεντρου ως χαρακτηριστικό του κυπριακού αστικού τοπίου και ως σύμβολο της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η εικαστική έκθεση “I’ve made you a palm-tree” εντοπίζει ιστορικά την έλευση του σπόρου στο νησί και επισημαίνει την άρρηκτη σύνδεσή του με τον άνθρωπο που το έχει φυτέψει και που το έχει ζήσει. Ψηλή και στέρεη κολόνα, ριζωμένη στο χώμα, αψηφά τον ορίζοντα με την κατακόρυφη στάση της, ανοίγει προς το ουράνιο ταβάνι σε μία έκρηξη από μακριές και κοφτερές βελόνες.

PASHIAS_1.jpg


Η συνεργασία του εικαστικού PASHIAS, του ιστορικού τέχνης Ιωσήφ Χατζηκυριάκου (Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης - Αρχεία Λάρνακας) και της αρχιτέκτονα Κατερίνας Σκουφαρίδου (Emblem Gallery) έχει ως αποτέλεσμα την διαμεσική προσέγγιση του φοινικόδεντρου ως έμβλημα κινητικότητας και μετατόπισης πολιτισμικών ιδεωδών μέσα σε ένα ανοιχτό πεδίο χρονικής και γεωγραφικής προέλευσης. Από τις Φοινικικές επιδράσεις του αρχαίου βασιλείου του Κιτίου, στις σχέσεις του νησιού με την Αίγυπτο και τις χώρες της Μεσοποταμίας, το πέρασμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι τις τάσεις εκμοντερνισμού των παραλιακών μετώπων σύμφωνα με τις προδιαγραφές ανάπτυξης του διεθνές εμπορίου.

Το ταξίδι και η διάδοση του σπόρου παρουσιάζεται μέσω διαφορετικών προοπτικών, χωρογραφικής τοποθέτησης ή κοινωνικής αντίληψης, εξερευνώντας το αίσθημα του ‘ανήκειν’ σε σχέση με τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Μέσα από τις πρακτικές της φωτογραφίας, εγκατάστασης, γραφιστικού σχεδιασμού και συγγραφής κειμένων, το ανθρώπινο σώμα, ως βασικό υλικό δημιουργίας, ‘ριζώνει’ παράλληλα με το φοίνικα, ως σύμβολο τοπικό και οικείο, ταυτόχρονα ξένο και εξωτικό.

PASHIAS_4.JPG


24/7 ΄Εκθεση

Η έκθεση παρουσιάζεται αυτό το Δεκέμβρη, ως αστική παρέμβαση στο πρώην Hondos Centre (Οδός Ζήνας Κάνθερ 20, έναντι εστιατορίου Paul) στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας. Ενεργοποιώντας την πρόσοψη του κτιρίου, ο περαστικός-θεατής έχει πρόσβαση στα εκθέματα από τον πεζόδρομο, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, σύμφωνα με την χρονική και χωρική του άνεση. Σε κοινή δράση με το φετινό Nicosia Pop-Up Festival από το Δήμο Λευκωσίας και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC), η έκθεση αποσκοπεί στην αναζωογόνηση ενδιαφέροντος και αύξηση επισκεψιμότητας του κέντρου, αναδεικνύοντας την νεοσύστατη πεζοδρόμηση. Πληροφορίες: www.pashias.art/ive-made-you-a-palm-tree

PASHIAS_5.JPG


Drive-in Performance

Το ερευνητικό έργο ολοκληρώνεται με την ομώνυμη ζωντανή performance στα πλαίσια του Buffer Fringe Performing Arts Festival από το Σπίτι της Συνεργασίας, που θα πάρει μέρος το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, στις 14:00 με 15:30. Με σκοπό την εισαγωγή καινοτόμων μέσων επικοινωνίας της ζωντανής δράσης, ο PASHIAS προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί το ανθρώπινο σώμα δίπλα από το φυτεμένο φοίνικα, μέσα από το αυτοκίνητό του. Σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, ο θεατής μπορεί να οδηγήσει και να σταθμεύσει στη δημόσια περιοχή δράσης, παραμένοντας στον προσωπικό του χώρο. Πληροφορίες: www.bufferfringe.org/artists/pashias

Συνεργάτες: PASHIAS, Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Κατερίνα Σκουφαρίδου

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης - Αρχεία Λάρνακας, Emblem Gallery, Pantelis Pashias Co. Ltd, Nicosia Pop-Up Festival 2020 - Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC). Επιμέλεια εκτυπώσεων και τοποθέτηση INKOGNITO LTD.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ