Η εξομολογητική (και συγκινητική) ομιλία του Joaquin Phoenix

«Έχω υπάρξει κωλόπαιδο, εγωιστής, σκληρός κάποιες φορές, αλλά εσείς που δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία…»

Article featured image
Article featured image

«Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου, αλλά δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος» είπε ο Χοακίν Φίνιξ αφού πήρε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Joker.

Ευχαριστώντας την Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία φέτος του απένειμε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου ξεκίνησε την ομιλία του ο Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος στο ρόλο του Joker, έδωσε μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες της ζωής του. «Δεν νιώθω ότι είμαι πάνω από οποιονδήποτε από τους συνυποψηφίους μου ή από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το δωμάτιο, γιατί μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη - την αγάπη για τις ταινίες- και αυτή η μορφή έκφρασης μου έδωσε την πιο εκπληκτική ζωή. Δεν θα ήξερα τι να κάνω χωρίς αυτή. Αλλά αυτό που μου έδωσε περισσότερο, είναι την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου για αυτούς που δεν έχουν φωνή. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τα ζητήματα που μας απασχολούν συλλογικά και πολλές φορές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπηρετούμε διαφορετικούς σκοπούς. Αλλά εγώ βλέπω κοινά στοιχεία. Είτε μιλάμε για γυναικεία θέματα, για ρατσισμό, για την οικολογία, για τα δικαιώματα των ιθαγενών ή των ζώων στην ουσία μιλάμε για τον αγώνα απέναντι στην αδικία. Φοβόμαστε την ιδέα της προσωπικής αλλαγής. Γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι αλλά οι άνθρωποι όταν δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους είναι εφευρετικοί, δημιουργικοί, ιδιοφυείς... » είπε ο ηθοποιός.Και συνέχισε: «Όταν οι αρχές που μας καθοδηγούν είναι η αγάπη και η συμπόνια μπορούμε να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα βοηθούν όλα τα πλάσματα και το περιβάλλον. Έχω υπάρξει κωλόπαιδο, εγωιστής, σκληρός κάποιες φορές, δύσκολος να δουλέψει κάποιος μαζί μου, αλλά είμαι ευγνώμων γιατί εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες στον άλλον να μεγαλώσει, να μορφωθεί... όταν οδηγούμε ο ένας τον άλλο στην εξιλέωση... αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας».

Για το τέλος, ο Χοακίν Φίνιξ επιφύλαξε μια συγκινητική στιγμή όταν ανέφερε στίχο του αδικοχαμένου αδερφού του Ρίβερ που είχε γράψει σε ηλικία 17 ετών: «Τρέξε στη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει».

Με πληροφορίες από το Έθνος.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ