Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

Διάφορα δημοσιεύματα ελλαδικών ιστοσελίδων υποστηρίζουν πως «βρυχάται».

Article featured image
Article featured image


Μια είδηση που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς για ακόμα μία φορά πληθώρα ιστοσελίδων έπεσε στην παγίδα των ψευδών ειδήσεων, παρουσιάζοντας μία παραπλανητική εικόνα της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με το Ελληνικά Hoaxes, διάφορες ιστοσελίδες στην Ελλάδα παρουσίασαν με παραπλανητικό τρόπο, το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία ‘Τάλως’, που αφορά την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών για Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, αφήνοντας να νοηθεί πως υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί και ότι οι αρμόδιοι λαμβάνουν ήδη μέτρα.

Τα Ελληνικά Hoaxes επικοινώνησαν με το γραφείο τύπου της ΓΓΠΠ όπου οι υπεύθυνοι επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προχώρησε στην ολοκλήρωση και έκδοση τριών Γενικών Σχεδίων.

  1. Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών
  2. Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία “Ηράκλειτος”, για την Αντιμετώπιση Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO III
  3. Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία “Τάλως” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Τα παραπάνω σχέδια έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για εκπόνηση Γενικών Σχεδίων για όλους τους κινδύνους στη χώρα μας και σε συνέχεια της έκδοσης των Σχεδίων Δάρδανος που αφορά τις πλημμύρες και Ιόλαος που αφορά τις δασικές πυρκαγιές.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδιο στέλεχος της ΓΓΠΠ, το συγκεκριμένο σχέδιο, που φέρει την κωδική ονομασία «Τάλως», εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία όλου του κρατικού μηχανισμού και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο και φυσική καταστροφή, και σε ό,τι αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενεργοποίηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το γενικό σχέδιο με την κωδική ονομασία ‘Τάλως’ εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση που ΘΑ υπάρξει ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ