Δύο ετερόφυλα ζευγάρια μάς εξηγούν γιατί έκαναν σύμφωνο συμβίωσης

Για ποιο λόγο το κάνατε; Πώς ήταν η εμπειρία; Θα κάνετε και θρησκευτικό γάμο; Το Σύμφωνο Συμβίωσης σάς καλύπτει πλήρως νομικά, όπως ένας γάμος;

Δύο ετερόφυλα ζευγάρια μάς εξηγούν γιατί έκαναν σύμφωνο συμβίωσης

Για ποιο λόγο το κάνατε; Πώς ήταν η εμπειρία; Θα κάνετε και θρησκευτικό γάμο; Το Σύμφωνο Συμβίωσης σάς καλύπτει πλήρως νομικά, όπως ένας γάμος;

Article featured image
Article featured image

Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που τους θέσαμε.

Παρόλο που υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης περισσότερο «έλυσε τα χέρια» των ομόφυλων ζευγαριών, εντούτοις οι αριθμοί (τουλάχιστον αυτοί που είχαμε πέρσι τέτοια εποχή από τα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία) καταδεικνύουν ότι μόνο 1 στα 5 σύμφωνα αφορούν σε γκέι ζευγάρια.

Με αυτό ως δεδομένο, ζητήσαμε από δύο ομόφυλα ζευγάρια που πολύ πρόσφατα προχώρησαν σε σύναψη πολιτικής συμβίωσης, ζητώντας τους να μας πουν τα πώς και τα γιατί.


Ο Παναγιώτης και η Άντρια το περιγράφουν ως γρήγορο, απλό και to-the-point

Για καθαρά πρακτικούς λόγους προχωρήσαμε στη διαδικασία του Συμφώνου Συμβίωσης. Παρότι προγραμματίζουμε ήδη τον θρησκευτικό μας γάμο, σ’ ένα χρόνο από σήμερα, επειδή θέλαμε να τρέξουμε κάποιες διαδικασίες από πριν, χρειαζόμασταν κάποια δικαιολογητικά που μόνο ως νόμιμο ζευγάρι μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε.

IMG_7445.JPG


Η όλη διαδικασία ήταν αρκετά απλή, μπορώ να πω, και καθόλου αγχωτική, σε αντίθεση με έναν κλασσικό γάμο, όπως τον έχουμε στο μυαλό μας. Άσε που επειδή είχαμε μαζί μας καλούς φίλους, το διακωμωδούσαμε συνεχώς και είχε την πλάκα του. Τους αγόρασα και κεραστικά για να τους γλυκάνουμε μετά το τέλος της διαδικασίας!

Κλείσαμε ραντεβού και πήγαμε νωρίς το πρωί στα γραφεία του Διοικητηρίου στη Λεμεσού, πληρώσαμε 90 ευρώ για τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά που χρειαζόμασταν και 15 λεπτά μετά μάς φώναξαν στο γραφείο της Λειτουργού που θα ολοκλήρωνε την πράξη. Ήμασταν εμείς, και ακόμη δύο ζευγάρια, ο καθένας είχε τη σειρά του. Μαζί μας ήταν και δύο μάρτυρες/φίλοι, που θα υπέγραφαν ότι ήταν παρόντες στο «μυστήριο». Στο τέλος, πήραμε και από ένα πιστοποιητικό, σαν αυτό που σου έδιναν στο σχολείο όταν ολοκλήρωνες τα μαθήματα πρώτων βοηθειών.

IMG_7461.JPG


Γρήγορο, απλό και to-the-point, δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν παραδοσιακό γάμο, σε σχέση με τη νομική κατοχύρωση και τα δικαιώματα που έχει ένα ζευγάρι από το κράτος.


Η Ξένια και ο Μαρίνος έκαναν σύμφωνο (αρχικά) για πρακτικούς λόγους

Το υπογράψαμε επειδή χρειαζόμουν αποδεικτικό γάμου για να πιστωθώ με μονάδες μετάθεσης στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Με τον γάμο παίρνεις 3 μονάδες και για οικογενειακούς λόγους τις χρειαζόμουν για να μείνω κοντά στον τόπο διαμονής μου του χρόνου.

IMG_7447.JPG

Το Σύμφωνο σε καλύπτει νομικά, όπως ο πολιτικός γάμος. Γίνεται δεκτό σε όλες τις υπηρεσίες και για την Πολιτεία είσαι πλέον παντρεμένος! Απλώς, γίνεται πολύ πιο εύκολα: τα ραντεβού είναι πιο σύντομα, είναι στον Έπαρχο και υπάρχει κάθε βδομάδα μία σταθερή μέρα που υπογράφεις ενώπιον του Επάρχου. Είναι και πιο φτηνό κατά 100 ευρώ σε σχέση με τον Πολιτικό Γάμο που γίνεται σε Δημαρχείο. Παρόλα αυτά, η διαδικασία - γραφειοκρατία για τα αποδεικτικά που χρειάζεσαι είναι η ίδια με τα Δημαρχεία.

Λέμε να κάνουμε και θρησκευτικό γάμο… για το έθιμο!


INFO

Τι θα χρειαστείς

Για την υπογραφή του Συμφώνου Πολιτικής Συμβίωσης τα δυο μέρη θα πρέπει να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Ληξίαρχου στις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις και να υποβάλουν συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το σχετικό Έντυπο Πολιτικής Συμβίωσης μαζί με τα σχετικά έντυπα που απαιτούνται ενώ ο ληξίαρχος καλεί τα δυο πρόσωπα ενώπιον του να δηλώσουν ότι συμφωνούν στη σύναψη πολιτικής συμβίωσης. Στη συνέχεια εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πολιτικής Συμβίωσης με το οποίο αποδεικνύεται όπου χρειάζεται η σύναψη του Συμφώνου Συμβίωσης.

Νομικά Δικαιώματα

Η υπογραφή του Συμφώνου Συμβίωσης ενέχει τα ίδια δικαιώματα που εμπεριέχονται σαφώς και στην τέλεση θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου: κληρονομικά δικαιώματα, δικαιώματα διατροφής σε περίπτωση λύσης της Πολιτικής Συμβίωσης, δικαιώματα των παιδιών τα οποία γεννήθηκαν κατά την περίοδο της σύναψης του Συμφώνου και περιουσιακές σχέσεις που δημιουργούνται. Της νομοθεσίας εξαιρούνται τα θέματα υιοθεσίας.

Λύση Πολιτικής Συμβίωσης

Σε περίπτωση επιθυμίας λύσης της Πολιτικής Συμβίωσης, σύμφωνα με το Νόμο, η διαδικασία έχει ως εξής: Υποβολή έγγραφης κοινής δήλωσης των συμβίων αυτοπροσώπως στον ληξίαρχο ή με διάταγμα Δικαστηρίου στην επαρχία που έχει συναφθεί το σύμφωνο.

Ομόφυλα Vs Ετερόφυλα Ζευγάρια

Μέχρι πέρσι, τέτοια μέρα, από την αρχή της εφαρμογής της νομοθεσίας, 467 ετερόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο επέλεξαν το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ μόνο 100 ομόφυλα ζευγάρια επέλεξαν τη σύναψη πολιτικής συμβίωσης.

ben-rosett-RBouLnm0L0Q-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Ben Rosett / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ