Η εντός των τειχών Λευκωσία μέσα από 32 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Στέφανου Κουρατζή

Η έκθεση φωτογραφίας «Ενταύθα» είναι ο τρόπος με τον οποίο το Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» και ο Στέφανος Κουρατζής μάς προσκαλούν να περιηγηθούμε στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Article featured image
Article featured image

Η έκθεση φωτογραφίας «Ενταύθα» είναι ο τρόπος με τον οποίο το Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» και ο Στέφανος Κουρατζής μάς προσκαλούν να περιηγηθούμε στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Οι 32 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είναι μια επιλογή μέσα από 3.500 αρνητικά αποτέλεσμα μιας πολυετούς περιδιάβασης στα στενά της παλιάς Λευκωσίας και στιγμές ζωής που έχουν παραβλεφθεί.

C011111-R1-01-2_resize.jpg


Ξαναζώντας την πόλη μέσα από την τριβή με τους ανθρώπους της, στον δικό της ρυθμό, όπου ήχοι και μυρωδιές, οδηγούν σε δρόμους στενούς και γωνιές από τους περισσότερους ξεχασμένες.

Παρουσιάζονται πρόσωπα και σημεία του αστικού πυρήνα, οι άλλες οπτικές του οικείου και η λανθάνουσα κίνηση της στατικότητας, σε ατέλειωτα παιχνίδια του φωτός και χρωματικά υπονοούμενα του ασπρόμαυρου.

C0C0015-R1-02-3_resize.jpg


Την έκθεση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Σύμβουλος Τέχνης, Catherine Louis Nikita

Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα την Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00

Stefanos invitation final-1.jpg


Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου μέχρι 14 Μαρτίου 2020.

Βιβλιοπωλείον –Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα», Έκτορος 43, Λευκωσία – πλησίον πύλης Αμμοχώστου- Τηλ: 22346770


C066666-R1-00-1_resize.jpg



Στέφανος Κουρατζής - Βιογραφικό

Ο Στέφανος Κουρατζής (1975) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2001. Σπούδασε Φωτογραφία στη Focus, Σχολή Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, Βίντεο και Νέων Τεχνολογιών στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια, παρακολούθησε αρκετά εξ αποστάσεως μαθήματα και σεμινάρια, μεταξύ των οποίων, και από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).

Το 2018, συμμετείχε στη 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, ως δημιουργός, με το Κυπριακό Περίπτερο (I am where you are).

Για τη δουλειά του έχει λάβει διεθνή βραβεία από οργανισμούς όπως PDN (Photo Annual 2018), IPA (International Photography Awards), PX3 (Prix de la Photographie, Paris), MIFA (Moscow International Foto Awards) and Fujifilm EuroPress Awards (Cyprus).

Κατά καιρούς συνεργάστηκε με μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το AFP (Agence France-Presse), το Xinhua (Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων), το France24 και το BBC. Κάλυψε σημαντικά γεγονότα σε επικίνδυνες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εμπόλεμων και φυσικών καταστροφών, είτε φωτογραφικά είτε ειδησιογραφικά.

Εργάζεται ως φωτογράφος / φωτοειδησιογράφος στον Όμιλο του Φιλελεύθερου και συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Διδάσκει Φωτογραφία στο Pixie Lab και παράλληλα, ετοιμάζει σε συνεργασία με τον Άθω Φλωρίδη, έναν χώρο ο οποίος θα είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην Τέχνη της Φωτογραφίας.

Ο τρόπος που διαρκώς εξερευνεί και πειραματίζεται με την Φωτογραφία ως μέσο, κάνει τη δουλειά του να ποικίλει και να είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη. Από την Φωτοειδησιογραφία στην Σύγχρονη και από την Αφαιρετική στην Εννοιολογική και στις μεγάλης διάρκειας θεματικές οι οποίες πολλές φορές, είναι ετερόκλητες μεταξύ τους. Κάθε φορά, επιλέγει συνειδητά, ένα διαφορετικό φωτογραφικό λεξιλόγιο καθώς πιστεύει πως, "Η Φωτογραφία ξεκλειδώνει τις αλυσίδες της πραγματικότητας".

Φωτογραφίες του υπάρχουν σε βιβλία και σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία και τη Βραζιλία.

www.kouratzis.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ