6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Αστάνα (και το Καζακστάν) όπου μετακομίζει ο Πιέρος

Την Τρίτη (18/2) μάθαμε ότι ο ποδοσφαιριστής Πιέρος Σωτηρίου μετακομίζει στο Καζακστάν, αφού από την Κοπεγχάγη πήρε μεταγραφή στην Αστάνα.

6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Αστάνα (και το Καζακστάν) όπου μετακομίζει ο Πιέρος

Την Τρίτη (18/2) μάθαμε ότι ο ποδοσφαιριστής Πιέρος Σωτηρίου μετακομίζει στο Καζακστάν, αφού από την Κοπεγχάγη πήρε μεταγραφή στην Αστάνα.

Article featured image
Article featured image

Μαζί με τη σύντροφό του, Μαρία Κορτζιά, θα μετακομίσουν στην πρωτεύουσα και δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν, της οποία το όνομα (Αστάνα) στα καζακικά σημαίνει… «η πρωτεύουσα».

Πάμε όμως να γνωρίσουμε την πόλη αλλά και τη χώρα που θα αποτελέσει το νέο «σπίτι» του διεθνούς Κύπριου ποδοσφαιριστή.


1. Η Αστάνα (ή Νουρσουλτάν) είναι η δεύτερη πιο ψυχρή πρωτεύουσα στον κόσμο, μετά το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας -μια θέση που κατείχε προηγουμένως η πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα. Οι -30 έως -35° C δεν είναι ασυνήθιστοι μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου και των αρχών Μαρτίου.

astanapa5.jpg



2. Το όνομα Αστάνα το πήρε στις 6 Μαΐου 1998, αφού προηγουμένως (στις 10 Δεκεμβρίου 1997) είχε αντικαταστήσει την πόλη Αλμάτι που ήταν η προηγούμενη πρωτεύουσα του Καζακστάν. Πολύ πρόσφατα, στις 19 Μαρτίου 2019, η πόλη μετονομάστηκε σε Νουρσουλτάν προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν.

astanapa6.jpg



3. Το ιδιόμορφο σε αυτή την πόλη είναι ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Χτίστηκε τον 21ο αιώνα και φτιάχτηκε ουσιαστικά από το μηδέν, έτσι ώστε να αποτελεί σήμερα ένα ξεχωριστό κομμάτι κάλλους και πλούτου, μέσα σε μια χώρα τριγυρισμένη από έρημο, φτώχεια και παρακμή. Χτίστηκε στο βορειοκεντρικό τμήμα της χώρας, σε μια έρημη και απομακρυσμένη περιοχή, στην επαρχία Akmola. Είναι μια σχεδιασμένη πόλη, όπως η Μπραζίλια στη Βραζιλία, η Καμπέρα στην Αυστραλία και η Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

astanapa.jpg



4. Το Καζακστάν έχει 131 εθνικότητες: Καζάκους, Ρώσους, Ουζμπέκους, Τατάρους, Γερμανούς, Ουκρανούς… Και γύρω στους 14.000 Έλληνες (Πόντιους Έλληνες), οι οποίοι απελάθηκαν από τη Ρωσία από τον Στάλιν. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από Μουσουλμάνους και ακολουθούν οι Ρώσοι Ορθόδοξοι. Η χώρα έχει μακρά παράδοση στην ανεκτικότητα και τον κοσμικισμό.

astanapa4.gif



5. Ως η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, το Καζακστάν καλύπτει ένα τεράστιο κομμάτι γης των 2,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκ των πραγμάτων, ένα μεγάλο μέρος της γης του είναι απομακρυσμένο και πρακτικά ακατοίκητο, οπότε πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να το διασχίσει.

astanapa3.jpg



6. Σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη έρευνα Best Countries Report, του U.S. News, το Καζακστάν θεωρείται η χειρότερη χώρα στον κόσμο για να μεγαλώσεις το παιδί σου, ενώ ως καλύτερη χώρα ψηφίστηκε η Δανία -από την οποία μόλις έφυγαν οι δύο συμπατριώτες μας.

astanapa2.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ