Κάποιοι ισχυρίζονται πως γνωστή εταιρεία απολυμαντικών προϊόντων προέβλεψε τον κορωνοϊό

Μια φωτογραφία που κυκλοφορεί ευρέως στα social media παρουσιάζεται ως τρανή απόδειξη.

Article featured image
Article featured image

Δίχως τέλος φαίνεται να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες «ειδήσεις» που επιδιώκουν να αποδείξουν πως ο κορωνοϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβρη είναι φτιαχτός και έχει σκοπό να μειώσει τον πληθυσμό του πλανήτη.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά μία φωτογραφία που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και απεικονίζει γνωστό απολυμαντικό επιφανειών, το οποίο στις οδηγίες του αναγράφει πως μεταξύ άλλων μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια που αφορούν τον κορωνοϊό.

Στις αναρτήσεις γίνεται αναφορά στη λέξη «κορωνοϊός» και συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως η παρασκευάστρια εταιρία του γνωστού απολυμαντικού γνώριζε για την εξάπλωση του νέου ιού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, και παρόλο που δεν γίνεται ρητή αναφορά στον 2019-nCov, υπονοείται σαφώς πως αφορά τον συγκεκριμένο ιό.

Όντως στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναφέρεται ο ανθρώπινος κορωνοϊός, τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα Ελληνικά Hoaxes.

Η υπό εξέταση εικόνα και ο σχετικός ισχυρισμός αναπαράχθηκαν από χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια ανάρτηση που περιλάμβανε την εικόνα με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, η οποία μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 6 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

δγ.jpg


Η ίδια εικόνα, με τον ίδιο ισχυρισμό, κυκλοφόρησε πριν από περίπου μια εβδομάδα σε διάφορες χώρες ανά το κόσμο και κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

girl-863686_960_720.jpg


Είναι αλήθεια ότι στη συσκευασία υπάρχει πρόβλεψη για την έξαρση του κορωνοϊού 2019-nCoV;

Η λέξη 'κορωνοϊός' περιγράφει μια κατηγορία ιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή δεν πρόκειται για έναν μόνο ιό, αλλά για μια ομάδα ιών.

Στη συσκευασία του Dettol που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι το εν λόγω προϊόν μπορεί να καταστρέψει, μεταξύ άλλων, και ιούς της κατηγορίας 'Human Coronavirus' ή αλλιώς ιούς της κατηγορίας 'κορωνοϊός' που προσβάλουν ανθρώπους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 7 ιοί μαζί με τον 2019-nCoV. Συγκεκριμένα, σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι:

  1. 229E (alpha coronavirus)
  2. NL63 (alpha coronavirus)
  3. OC43 (beta coronavirus)
  4. HKU1 (beta coronavirus)
  5. MERS-CoV
  6. SARS-CoV
  7. 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV)

Επιπρόσθετα, τα προϊόντα της Dettol δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη για την αποτελεσματικότητά τους ως προς τις απολυμαντικές τους ιδιότητες απέναντι στον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, καθώς η παρασκευάστρια εταιρία δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε δείγματα του συγκεκριμένου ιού, κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της εταιρίας στην επίσημη ιστοσελίδα της.

girl-863686_960_720.jpg

Εν κατακλείδι, η viral εικόνα της συσκευασίας του απολυμαντικού επιφανειών Dettol δεν αποδεικνύει ότι η εταιρία γνώριζε για την έξαρση του νέου κορωνοϊού '2019-nCoV' καθώς στη συσκευασία δε γίνεται καμία αναφορά στον συγκεκριμένο τύπο ιού, αλλά στην ομάδα που ανήκει αυτός ο ιός, δηλαδή την ομάδα 'ανθρώπινων κορωνοϊών'. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί που συνοδεύουν την εν λόγω εικόνα είναι παραπλανητικοί και δημιουργούν μια θεωρία συνωμοσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ