5 Fake News που κυκλοφορούν για τον κορωνοϊό

Και κάποιοι πιστεύουν ακράδαντα.

Article featured image
Article featured image


Η παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο πλανήτη για την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει εκτός από φόβο, μεγάλη παραφιλολογία σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι με την μετάδοση του ιού.

Με απλά λόγια κάποιοι, με την ευκαιρία του ευρύτερου πανικού που έχει προκληθεί, βρήκαν ευκαιρία να «πουλήσουν» μερικά fake news για να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Από fake φάρμακα μέχρι εικόνες και βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες νέες «ειδήσεις» που δεν επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο σε όλον τον κόσμο.


Αν κρατάς το λαιμό σου υγρό, δεν θα μολυνθείς – Fake

Σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες κυκλοφορούν μέσω του Facebook και του WhatsApp κείμενα που υποτίθεται ότι αναπαράγουν μια επίσημη ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Εκεί αναφέρεται ότι αν κάποιος βρέχει τακτικά τον λαιμό του, πίνοντας πολύ νερό, δεν θα προσβληθεί από τον ιό. Στην πραγματικότητα, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο.


Photo EPA-EFE.jpg

Φωτογραφία: EPA-EFE

Πτώματα στους δρόμους της Κίνας – Fake

Μια φωτογραφία κυκλοφορεί σε πολλές σελίδες στο Facebook (κυρίως αραβόφωνες) και δείχνει πολλούς ανθρώπους ξαπλωμένους στο έδαφος υπό τη λεζάντα «Η Κίνα τώρα». Η φωτογραφία κυκλοφόρησε τις πρώτες ημέρες της επιδημίας. Στην πραγματικότητά χρονολογείται από το 2014 και δεν έχει τραβηχτεί καν στην Κίνα: πρόκειται για μια καλλιτεχνική παράσταση στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.



Ο νέος κορωνοϊός είναι μετάλλαξη της λύσσας – Fake

Ξανά στο Facebook, πολλές σελίδες υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός της πόλης Ουχάν δεν είναι παρά μια μετάλλαξη του ιού της λύσσας και ότι προέρχεται από νυχτερίδες που φαγώθηκαν από ανθρώπους. Όπως εξήγησαν οι αρχές των Φιλιππίνων αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η λύσσα (που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) και ο κορωνοϊός (που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα)) είναι δύο πολύ διαφορετικοί ιοί. Επιπλέον, μολονότι υπάρχει η υποψία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από άγρια ζώα, δεν είναι βέβαιο προς το παρόν από ποιο είδος και πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.


rk_tempcheck_280120.jpg


Ένας άνθρωπος λιποθυμά λόγω του κορωνοϊού –Fake

Δύο βίντεο που είχαν χιλιάδες θεάσεις στο Facebook και το YouTube δείχνουν έναν άνδρα που καταρρέει σε μια σκάλα, στη Σρι Λάνκα, αφού «μολύνθηκε» από τον ιό. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η ασθένεια του ανθρώπου αυτού δεν έχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό και ότι λιποθύμησε λόγω υπερκόπωσης.



Η Αυστραλία απαγόρευσε την πρόσβαση σε ορισμένες ζώνες λόγω της επιδημίας – Fake

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα φωτομοντάζ που δείχνει μια οθόνη τηλεόρασης στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας του Κουίνσλαντ απαγόρευσε τα ταξίδια στην Κίνα αλλά και σε κοινότητες και ζώνες της Αυστραλίας όπου ζουν πολλοί Κινέζοι. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια οδηγία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ