Είναι τελικά ο κορωναϊός εργαστηριακό κατασκεύασμα για «μείωση του πληθυσμού»;

Υπάρχει και αυτή η άποψη.

Article featured image
Article featured image

Μία συνήθης τακτική όταν η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με ιούς και ασθένειες που γίνονται αίτια θανάτου για μερίδα του πληθυσμού, διάφοροι συνωμοσιολόγοι και άλλοι απορριπτικοί «ειδήμονες» εμφανίζονται με «επιστημονικά» άρθρα για να αποδείξουν πως πρόκειται για παγκόσμια συνωμοσία που σκοπό έχει να μειώσει τον υπερπληθυσμό του πλανήτη.

Η περίπτωση του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να ξεχωρίζει, με διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν να υποστηρίζουν πως ο κοροναϊός 2019-nCoV είχε πατενταριστεί στο παρελθόν, άρα είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και σε αυτό, μάλιστα, εμπλέκεται το ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Σύμφωνα με τα άρθρα, ο κορωναϊός (Wuhan virus) δεν είναι ούτε καινούριος και ούτε άγνωστος, διότι διαθέτει αγγλική πατέντα, με αριθμό EP3172319B1, και αναπτύχθηκε από την Erica Bickerton στο Pirbright Institute. Τα άρθρα κάνουν σύνδεση του Pirbright Institute με το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο στον κόσμο της συνωμοσιολογίας, θεωρείται πως απεργάζεται -μεταξύ άλλων- τρόπους μείωσης του πληθυσμού.


Τι ισχύει σύμφωνα με τα
Ελληνικά Hoaxes/Θάνος Σιτίστας

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία γκάμα ιών αποτελούμενοι από διαφορετικά στελέχη όπως ο SARS, o MERS και πιο πρόσφατα ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναφορικά με την αγγλική πατέντα που υποτίθεται πως διαθέτει ο κοροναϊός, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από μια πατέντα που κατέθεσε το Pirbright Institute στις 23/7/2015 (δηλαδή πριν 4 1/2 χρόνια) και αφορά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού των πουλερικών (Avian infectious bronchitis virus – IBV), χρησιμοποιώντας εξασθενημένο στέλεχος. Ουδεμία σχέση έχει λοιπόν η ευρεσιτεχνία του 2015, με τον 2019-nCoV που εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πώς έφτασε ο ισχυρισμός στα μέρη μας

Αρχική πηγή του ισχυρισμού φαίνεται πως είναι άρθρο με ημερομηνία 23/1 του Ολλανδού συνωμοσιολόγου Martin Vrijland, αλλιώς γνωστού και ως «ο David Icke της Ολλανδίας», εξαιτίας των εξωφρενικών θεωριών που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει (και παραδέχεται ο ίδιος), όπως ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι μέρος μιας συνωμοσίας για να νομιμοποιηθεί η σατανική παιδοφιλία.

Τα ελληνικά άρθρα επικαλούνται επίσης το Event 201 που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ασφαλείας της Υγείας του Johns Hopkins σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και αφορούσε την προσομοίωση μιας άσκησης για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας κοροναϊού, τον περασμένο Οκτώβριο, και αναφέρουν πως «Πρόκειται για μια απίστευτη ‘σύμπτωση’, εάν πιστεύει κανείς στις συμπτώσεις», υποδηλώνοντας πως υπήρξε προσχεδιασμός του ξεσπάσματος του 2019-nCoV. Το Event 201 ήταν μια προσομοίωση (και όχι πρόβλεψη) ξεσπάσματος ενός υποθετικού επιθετικοί στελέχους κοροναϊού που ονομάστηκε CAPS, και υπολόγισε πως θα ήταν θεωρητικά δυνατό να προκύψει επιδημία (εφόσον δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο) που σε διάστημα 18 μηνών, θα μπορούσε να σκοτώσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ανωτέρω άσκηση δεν είναι η μοναδική δεδομένου πως και άλλες παρόμοιες έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν (δείτε εδώ και εδώ).

Η συνωμοσιολογική σύνδεση του Event 201 με το ξέσπασμα του 2019-nCoV, οδήγησε το Johns Hopkins να προβεί στη κάτωθι διευκρινιστική ανακοίνωση:

Τον Οκτώβριο του 2019, το Κέντρο Ασφαλείας της Υγείας του Johns Hopkins φιλοξένησε μια πανδημική άσκηση με την επωνυμία Event 201 με συνεργάτες, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Πρόσφατα, το Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας έλαβε ερωτήσεις σχετικά με το αν η πανδημική άσκηση προέβλεψε την τρέχουσα νέα επιδημία κορωναϊών στην Κίνα.

Για να είμαστε σαφείς, το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας και οι συνεργάτες δεν έκαναν προβλέψεις κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για το σενάριο, μοντελοποιήσαμε μια πλασματική πανδημία του κορωναϊού, αλλά δηλώσαμε ρητά ότι δεν ήταν μια πρόβλεψη. Αντ’ αυτού, η άσκηση χρησίμευσε για να τονίσει τις προκλήσεις ετοιμότητας και αντίδρασης που πιθανόν να προκύψουν σε μια πολύ σοβαρή πανδημία. Δεν προβλέψαμε ότι η έξαρση του nCoV-2019 θα σκοτώσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρόλο που η άσκηση περιλάμβανε έναν ψευδο-πρωτοποριακό κορωναϊό, τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε για τη μοντελοποίηση του δυνητικού αντίκτυπου αυτού του φανταστικού ιού δεν είναι παρόμοιες με το nCoV-2019.

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως ο νέος κορωναϊός 2019-nCoV δεν προϋπήρχε ως εργαστηριακό κατασκεύασμα αλλά πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η άσκηση Event 201 δεν προέβλεψε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από το συγκεκριμένο ιό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ