Κυκλοφορεί φωτογραφία από το νοσοκομείο που χτίστηκε στην Κίνα για τον κορωναϊό

Αφορά την είδηση για την κατασκευή του κτηρίου που θα ολοκληρωνόταν σε 5 μόλις μέρες. Τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Article featured image
Article featured image

Πριν περίπου μία εβδομάδα, τα media ανά τον κόσμο αναδημοσίευαν την είδηση πως στην Κίνα θα χτίσουν νοσοκομείο που θα φιλοξενεί τους ασθενείς με κορωνοϊό, μέσα σε 5 ή 7 ημέρες. Η είδηση αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές και στην Κύπρο, συγκρίνοντας μάλιστα τα δεδομένα με τη δική μας πλατεία Ελευθερίας και την πολυετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της.


20013105-1.jpg


Πριν μερικές ημέρες, κυκλοφόρησε μία φωτογραφία στο διαδίκτυο που δήθεν απεικόνιζε το πρώτο κτήριο του νοσοκομείου Huoshenshan της πόλης Wuhan, με τον ισχυρισμό πως αυτό κατασκευάστηκε μέσα σε πέντε ημέρες. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes.


Τι ισχύει;

Η κατασκευή του νοσοκομείου Χουοσινσέν (Huoshenshan), άρχισε το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου του 2020. Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς, το έργο θα ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσει να δέχεται τους ασθενείς μιας και τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα με ασθενείς, εξαιτίας του κορωναϊού ο οποίος εξελίσσεται σε επιδημία στη πόλη της Wuhan.


Αυτή τη στιγμή, (31/1/2020). Απευθείας μετάδοση της κατασκευής του νοσοκομείου:


Το νοσοκομείο χτίζεται στην περιοχή Caidan και ειδικότερα στην πόλη Wuhan, απ’ όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωναϊός ενώ η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τζίνν. Η εικόνα του άρθρου που δήθεν δείχνει την πρόοδο της κατασκευής του κτηρίου ουδεμία σχέση έχει με τη πραγματικότητα.

Φωτογραφία από τις 31/1/2020 02:10

20013101-1024x542.jpgΠοιο είναι το κτήριο της φωτογραφίας;

Το κτήριο της φωτογραφίας δεν είναι το νοσοκομείο Χουοσινσέν (Huoshenshan) καθώς αυτό όπως ξεκαθαρίσαμε, τελεί υπό κατασκευή. Πρόκειται για το νοσοκομείο Ντάμπι Μάουντεν, το οποίο ωστόσο δεν χτίστηκε μέσα σε πέντε μέρες. Το εν λόγω νοσοκομειακό κτήριο ήταν ήδη κατασκευασμένο και επρόκειτο να λειτουργήσει τον Μάιο του 2020.

Ωστόσο, λόγω της έξαρσης του ιού, εντός 48 ωρών και με τη συμβολή 500 εργατών, αστυνομικών και ηλεκτρολόγων το κενό μέχρι πρότινος κτήριο εξοπλίστηκε και μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό νοσοκομείο 1000 κλινών. Στις 28 Ιανουαρίου υποδέχθηκε τους πρώτους του ασθενείς με συμπτώματα του κορωναϊού.

Λανθασμένα δίνεται η εντύπωση πως το παραπάνω νοσοκομείο ονομάζεται Χουοσινσέν (Huoshenshan) ή πως αυτό είναι κτισμένο στην Wuhan. Το ήδη κτισμένο νοσοκομείο Ντάμπι Μάουντεν, βρίσκεται στην πόλη Huanggang η οποία απέχει 75.4 χιλιόμετρα από την πόλη Wuhan.

Καταληκτικά, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε την κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου. Του νοσοκομείου Λέισινσαν (Leishenshan), που κατασκευάζεται στη θέση ενός χώρου στάθμευσης στη περιφέρεια Jiangxia της πόλης Wuhan. Η κατασκευή του άρχισε στις 25/1/2020 και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στις 5/2/2020.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως το κτήριο της φωτογραφίας δεν είναι το πρώτο κτήριο του νοσοκομείου Huoshenshan στην πόλη Wuhan αλλά το ήδη χτισμένο νοσοκομείο Dabie Mountain της πόλης, Huanggang.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ