Έπαιζε βιολί καθ’ ολη τη διάρκεια της αφαίρεσης όγκου από το κεφάλι της

Το ιστορικό βίντεο από το χειρουργείο που έγινε viral.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον κόσμο, είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει στη Βρετανία. Μία πρώην σύμβουλος σε πολυεθνική εταιρεία και μητέρα, η Νταγκμαρ Τέρνερ, υπεβλήθη πρόσφατα σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το κεφάλι της.

Η 53χρονη βιολίστρια φοβόταν πως η επέμβαση θα επηρέαζε τις λεπτές κινήσεις των χειρών της, πράγμα καθόλου απίθανο σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, γι’ αυτό και ο νευροχειρούγος της, επίσης πιανίστας, σκέφτηκαν να δοκιμάσουν μια ιδιαίτερη μέθοδο για να την καθυσηχάσουν.

Της ζήτησαν, λοιπόν, να πάρει το βιολί της και να αρχίσει να παίζει. Καθόλη τη διάρκεια που αυτή έπαιζε, ο νευροχειρούργος και η ομάδα του, χαρτογραφούσαν τον εγκέφαλό της για να εντοπίσουν ποιες περιοχές του ήταν ενεργές όσο εκείνη έπαιζε.


«Το βιολί είναι το πάθος μου. Παίζω από τότε που ήμουν δέκα ετών. Η σκέψη ότι θα έχανα την ικανότητα να παίζω βιολί μου ράγιζε την καρδιά», είπε η Τέρνερ. «Αλλά επειδή ο καθηγητής Ασκάν είναι κι ο ίδιος μουσικός, κατανόησε τις ανησυχίες μου. Χάρη στον ίδιο και τους συνεργάτες του ελπίζω να επιστρέψω σύντομα στην ορχήστρα μου».

Η βιολίστρια είχε διαγνωστεί με έναν μεγάλο όγκο στον εγκέφαλο το 2013, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που έπαιζε μια συμφωνία. Υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία, αλλά οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο όγκος συνέχιζε να αυξάνει σε μέγεθος.

Στις 31 Ιανουαρίου η μουσικός μπήκε στο χειρουργείο του King’s College Hospital στο Λονδίνο. Ο όγκος είχε εντοπιστεί στο δεξιό μετωπιαίο λωβό, υπεύθυνο για τον έλεγχο λεπτών χειρισμών του αριστερού άνω άκρου. «Γνωρίζαμε πόσο σημαντικό είναι το βιολί για τη Ντάγκμαρ κι ήταν ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε τη λειτουργία σε περιοχές του εγκεφάλου που της επιτρέπουν να παίζει. Καταφέραμε να αφαιρέσουμε το 90% του όγκου, διατηρώντας παράλληλα πλήρη λειτουργικότητα στο αριστερό της χέρι», είπε ο νευροχειρουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ