Τα tattoo που θα ήθελες να «χτυπήσεις» ανά δεκαετία

Από τα ναυτικά σχέδια, στα χίπικα και τα tribal, το τατουάζ επιβιώνει στο χρόνο και διηγείται τη δική του ιστορία.

Article featured image
Article featured image



Το τατουάζ υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί μέρος των πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων πολλών πολιτισμών και έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα. Για κάποιους διηγείται μια ιστορία, ενώ για άλλους είναι μια υπενθύμιση για το πού ήταν ή που θα ήθελαν να βρεθούν. Οι τάσεις του 20ου αιώνα έχουν λίγο από όλα, από χαρακτηριστικό των ναυτικών και των κρατουμένων των φυλακών ως σύμβολο ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης, το τατουάζ έχει εξελιχθεί σημαντικά, ενώ κάθε δεκαετία είχε τα δικά της αγαπημένα σχέδια.

Εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο δημοφιλή σχέδια για τατουάζ τον τελευταίο αιώνα:




1910 Ναυτικά Θέματα



1-2-758x611.png



Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα τατουάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν χαρακτηριστικό των μελών της υψηλής κοινωνίας. Με την έλευση του 20ου αιώνα όμως, το τατουάζ ονομάστηκε «η πιο χυδαία και βάρβαρη συνήθεια» και θεωρήθηκε κατάλληλο μόνο για αγράμματους ναυτικούς. Η συνήθεια ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων του James Cook του 1700, όταν οι ναύτες μιμούνταν τα τατουάζ των φυλών της Πολυνησίας.

Το τατουάζ ήταν επίσης μια μορφή αναγνώρισης μεταξύ των ναυτικών σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές φανέρωναν τα μέρη στα οποία είχαν ταξιδέψει. Πολύ συνηθισμένα για τους ναυτικούς ήταν και τα ερωτικά θέματα. Έγιναν μάλιστα τόσο δημοφιλή που το 1909 το αμερικανικό ναυτικό έβγαλε ανακοίνωση ότι θα απορρίπτει όλους τους υποψηφίους με «άσεμνα τατουάζ».




1920 Το τατουάζ ως μακιγιάζ




2-2.png



Στις αρχές του 20ού αιώνα, με την δημιουργία καλύτερου και ασφαλέστερου εξοπλισμού τα τατουάζ άρχισαν να εξελίσσονται και σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος, έγιναν δημοφιλή μεταξύ των ανθρώπων της εργατικής τάξης.

Καθώς όμως βελτιώθηκε η αισθητική τους αυξήθηκε η δημοτικότητας και μεταξύ των πλουσιότερων τάξεων. Οι γυναίκες έκαναν τατουάζ το μακιγιάζ του προσώπου τους, από τα μάτια και τα χείλη ως τα μάγουλα. Η ιδέα του τατουάζ ως μόνιμο μακιγιάζ εισήχθη από τους βρετανούς καλλιτέχνες τατουάζ George Burchett και Sutherland MacDonald.



1930 Ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ως τατού


3-3.png



Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισήγαγε τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης το 1935, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συνδεθούν προσωπικά με τον αριθμό τους. Για πολλές γυναίκες, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ήταν σημάδι αυτονομίας που χάρασσαν σε κολιέ. Οι άνδρες τον χάρασσαν με μελάνι στα χέρια, την πλάτη ή το στήθος και πολλές φορές συνοδευόταν από πατριωτικά σχέδια.




1940 Στρατιωτικά Θέματα


4-2-758x754.png



Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι στρατιώτες άρχισαν να χαράσσουν στο σώμα τους τον αριθμό της μονάδας τους, ως σημάδι πατριωτισμού και αφοσίωσης στους συναδέλφους τους. Πατριωτικές εικόνες, όπως οι αετοί και οι σημαίες εμφανίστηκαν μαζί με άλλα στρατιωτικά σύμβολα, όπως άγκυρες και πλοία. Ενώ καλλιτέχνες όπως ο Sailor Jerry Collins ενσωμάτωσαν θέματα εμπνευσμένα από την Ασία, όπως κύματα, τίγρεις και δράκους.



1950 Πολύχρωμα αλλά κρυμμένα


5-3-758x559.png




Τη δεκαετία του 1950 υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κατά των τατουάζ στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα πολλοί να τα κρύβουν. Τα τατουάζ σχετίζονταν με την αποκλίνουσα συμπεριφορά, την αμάθεια και την αντιδραστικότητα, γεγονός που έκανε τα τατουάζ πολύ πιο δημοφιλή με τους μη συμβατικούς τύπους. Ήταν μια τάση που συνέδεε μοτοσικλετιστές, κρατούμενους φυλακών και κάθε είδους επαναστάτες. Ο Phil Sparrow, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου που εγκατέλειψε τον ακαδημαϊκό χώρο για να γίνει tatoo artist, επηρεασμένος από τον Sailor Jerry Collins, άρχισε να φτιάχνει μεγάλες, ολοκληρωμένες εικόνες τατουάζ αντί για μεμονωμένα σχέδια.




1960 Παραδοσιακά Σύμβολα

6-3.png



Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους του τατουάζ στην υγεία. Το 1961 ένας tatoo artist κατηγορήθηκε για την επιδημία ηπατίτιδας που είχε ξεσπάσει στην Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα το υγειονομικό τμήμα της πόλης να απαγορεύσει τα τατουάζ. Η απαγόρευση των τατουάζ στη Νέα Υόρκη παρέμεινε σε ισχύ για 36 χρόνια.

Παρόλ’ αυτά, τα τατουάζ γνώρισαν την αναβίωση στα τέλη της δεκαετίας σημειώνοντας μια «Αναγέννηση των Τατουάζ» που χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή στις παραδοσιακές άγκυρες και τα pin-up girls, ως τα τρισδιάστατα σχέδια με έντονα χρώματα, τεχνικές και εφέ. Το τατουάζ συνδέθηκε επίσης με τους διάσημους καλλιτέχνες. Μουσικοί όπως η Janis Joplin κυμάτιζαν περήφανα τα τατουάζ τους μπροστά στους θεατές και καθώς όλο και περισσότερα είδωλα της ποπ κουλτούρας άρχισαν να δείχνουν τα τατού τους, η πρακτική διαδόθηκε αστραπιαία.



1970 Λουλούδια, βραχιόλια και κορδέλες


7-2-758x566.png



Επηρεασμένα από τους hippies, το φεμινισμό και τα κινήματα των πολιτικών δικαιωμάτων, τα τατουάζ έγιναν ολοένα και πιο συνηθισμένα. Η ιδέα ότι το σώμα ενός ατόμου του ανήκει και είναι διαθέσιμο για κάθε είδους έκφραση, ώθησε πολλές γυναίκες να κάνουν τατουάζ. Τα σύμβολα της ειρήνης, τα λουλούδια και άλλα παραδοσιακά σχέδια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους.


1980 Tribal σχέδια


8-2.png



Τα τατουάζ τύπου Chicano, που χαρακτηρίζονται από μονοχρωμία και λεπτές γραμμές έγιναν δημοφιλή κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ τα tribal σχέδια διαδόθηκαν από καλλιτέχνες όπως ο Pat Fish που εξειδικεύτηκε στα κελτικά θέματα. Καθώς οι ιστορικές πληροφορίες για τα τατουάζ παλαιότερων εποχών γίνονταν ευρέως διαθέσιμες, οι καλλιτέχνες άρχισαν να δημιουργούν την αίσθηση μιας κοινότητας που επέτρεπε στους ανθρώπους να εκφραστούν καλύτερα μέσω των συμβόλων.


1990 Σύρματα και πεταλούδες


9-1-758x367.png



Τα tribal σχέδια παρέμειναν δημοφιλή και την δεκαετία του ’90, αλλά οι τάσεις μεταξύ των κοριτσιών νεαρής ηλικίας έφεραν μικρές, θηλυκές εικόνες στο προσκήνιο. Πεταλούδες, καρδιές και λουλούδια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε αστραγάλους, ώμους και στομάχια. Προσωπικότητες όπως η Angelina Jolie και η Drew Barrymore έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάδοση αυτών των σχεδίων.


2000 Κινέζικα Ιδεογράμματα


10-1.png



Οι κινέζικοι χαρακτήρες άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς στις αρχές της νέας χιλιετίας. Σκοπός τους ήταν να αντιπροσωπεύουν ένα συναίσθημα ή μια ιδέα, αλλά σύμφωνα με τον tatoo artist Anthony Wayne: «Εφόσον κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αρκεί μόνο να φαίνεται ωραίο». Οι κακές μεταφράσεις και οι ανακρίβειες ήταν τόσο συνηθισμένες που κατέληξαν να γίνουν αστείο.


2010 Γεωμετρικά σχέδια, στοιχεία και νερομπογιές


11-1-758x595.png



Η δημοτικότητα του τατουάζ συνεχίζεται αμείωτη και την τελευταία δεκαετία. Έχουν μάλιστα γίνει ακόμη πιο αφηρημένα και πολύχρωμα. Τα γεωμετρικά σχέδια, η απλότητα, ο μινιμαλισμός και φυσικά σύμβολα όπως τα αστέρια και τα δέντρα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Τα τατουάζ νερομπογιάς επανέφεραν τον ρεαλισμό αλλά και τη φαντασία, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους. Πολλά τατουάζ μοιάζουν πλέον με έργα ζωγραφικής, ενώ ο συνδυασμός των παραδοσιακών εικόνων με αφηρημένες έννοιες κάνει το δέρμα να μοιάζει με ζωγραφικό καμβά ranker.



Πηγή: mikropragmata.lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ