Έγιναν οι πρώτες μετρήσεις σε σταθμούς δικτύων 5G στην Αγγλία

Πλέον οι ειδικοί έχουν αποδείξεις για το αν το 5G είναι επικίνδυνο ή όχι.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Esther Rubina/UnsplashΟι πρώτοι έλεγχοι σε σταθμούς δικτύων 5G στη Βρετανία, έδειξαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας αντιστοιχούν σε απειροελάχιστα κλάσματα των ανώτατων επιτρεπτών ορίων.

Η εγκατάσταση δικτύων 5G είχε προκαλέσει ανησυχία σε πολίτες της χώρας, που φοβούνταν ότι οι νέες κεραίες θα είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Ωστόσο, παρά το κλίμα φόβου που υποδαυλιζόταν και από θεωρίες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, η Ofcom που είναι ο αρμόδιος ρυθμιστής στη Βρετανία, δεν βρήκε κανένα αναγνωρίσιμο ρίσκο στους ελέγχους που διενήργησε, μετά την ανάπτυξη των πρώτων πύργων 5G.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ακτινοβολία από τις κεραίες τεχνολογίας 5G ανέρχεται μόλις στο 0,039% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου έκθεσης, όπως έχει οριστεί από την Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει τις συχνότητες της ακτινοβολίας 5G ως «πιθανώς καρκινογενείς», βάζοντάς τις στην ίδια κατηγορία με τα πικλαρισμένα λαχανικά, και την πούδρα του ταλκ.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα κύτταρα. «Οι μετρήσεις σε κάθε έναν από τους σταθμούς ήταν σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό των ανώτατων επιπέδων», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ofcom.

Οι μετρήσεις κάλυψαν 16 διαφορετικές περιοχές σε δέκα πόλεις της Βρετανίας όπου έχουν ήδη στηθεί δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό που ελέγχθηκε ήταν η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου με τις ψηλότερες μετρήσεις να καταγράφονται στο Μπέρμιγχαμ.


Η Ofcom μετρά την ένταση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε τηλεπικοινωνιακούς πύργους κινητής τηλεφωνίας από το 2003. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, και οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες στην Βρετανία εγκατέστησαν δίκτυα 5G, προτρέποντας την Ofcom να ελέγξει το δίκτυο τους.

Tο 5G παραμένει λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό από το αλκοόλ ή το επεξεργασμένο κρέας.

Η Ofcom σημειώνει πως η λειτουργία αυτών των κεραιών είναι περιορισμένη για την ώρα. «Προφανώς η ανάπτυξη δικτύων 5G και οι υπηρεσίες σε αυτή την μπάντα ακτινοβολιών είναι σε πρώιμο στάδιο», σημειώνεται στην τεχνική αναφορά. «Για αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε να καταμετρούμε τις συνολικές τάσεις σε βάθος χρόνου». Παρά την ανησυχία των πολιτών, οι υγειονομικές αρχές διευκρινίζουν συστηματικά πως το 5G είναι ασφαλές προς χρήση.

Όπως σημειώνει η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, η προσθήκη των δικτύων 5G στις υφιστάμενες τεχνολογίες θα μπορούσε να προκαλέσει «μία μικρή αύξηση στην συνολική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ωστόσο, η ολική έκθεση αναμένεται να παραμείνει χαμηλή, σε σχέση με τις οδηγίες και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να έχουν συνέπειες για την δημόσια υγεία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει τις συχνότητες της ακτινοβολίας 5G ως «πιθανώς καρκινογενείς», βάζοντάς τις στην ίδια κατηγορία με τα πικλαρισμένα λαχανικά, και την πούδρα του ταλκ. Και πάλι όμως, θεωρητικά, το 5G παραμένει λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό από το αλκοόλ ή το επεξεργασμένο κρέας.

Με πληροφορίες από Ofcom, Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ