Το 9/11 δεν ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Στις 26 Φεβρουαρίου 1993 το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, δέχεται τη μεγαλύτερη –μέχρι εκείνη τη στιγμή-επίθεση επί αμερικανικού εδάφους.

Article featured image
Article featured image


Από την έκρηξη σκοτώνονται έξι άνθρωποι και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται, από παγιδευμένο βαν στο υπόγειο parking.

Από το 2001 και εντεύθεν, κάθε χρόνο, στις 11 Σεπτεμβρίου, η ανθρωπότητα θυμάται τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε ποτέ η Αμερική, μετά από την οποία άλλαξε ο ρους της σύγχρονης ιστορίας.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αμερική και δη το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση, καθώς 8 χρόνια πριν, στις 26 Φεβρουαρίου ώρα 12:18, ένα βαν στο υπόγειο parking του κτηρίου, παγιδευμένο με 550 κιλά εκρηκτικών, προκάλεσε το θάνατο 6 ατόμων και τον τραυματισμό πέραν των χιλίων ατόμων.

AP-WTC-1993--6--jpg.jpg

TRADE-CENTER-BOMBING_sham-1.jpg


Υπεύθυνη για την αιματηρή επίθεση, θεωρήθηκε μια ομάδα επτά τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν την περιοχή αφού πρώτα είχαν ρυθμίσει τη βόμβα να εκραγεί. Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου.

Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους οποίους, 88 πυροσβέστες, 35 αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία. Περίπου 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα των Δίδυμων Πύργων.

attacks_1993_bombing_1325689.jpg


Μέσα σε λίγα λεπτά –μετά την έκρηξη- το λόμπι στο Βόρειο Πύργο γέμισε με πυκνό μαύρο καπνό. Ορισμένοι υπάλληλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο με αναπτήρες και φακούς. Άλλοι δε μπορούσαν να βρουν τρόπο να φύγουν αφού ο καπνός έκρυβε πιθανές εξόδους προς το κλιμακοστάσιο και αναγκάζονταν να περιμένουν βοήθεια.

slide_283105_2154139_free.jpg

tanenbaum1640x304_0.jpg


Οι τηλεφωνικές γραμμές του συγκροτήματος αλλά και του ξενοδοχείου ωστόσο, δούλευαν κανονικά και σύντομα οι παγιδευμένοι που ζητούσαν βοήθεια, υπερφόρτωσαν τη γραμμή 911. Περισσότεροι από 100 επισκέπτες που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο (από όπου μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα) είχαν εντολή να εκκενώσουν το κτίριο από το 107ο πάτωμα χρησιμοποιώντας τις σκάλες. Άλλοι 72 μαθητές και καθηγητές διασώθηκαν από τα ασανσέρ, αφού παγιδεύτηκαν μέσα για ώρες.

world-trade-center-1993.jpg

wtc3.jpg


Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του γειτονικού ξενοδοχείου, διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ - απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

Πληροφορίες από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ