Έχει προβλεφθεί ο κορωνοϊός σε βιβλίο του 1981;

Τις τελευταίες μερικές ημέρες έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο το εξώφυλλο και δύο αποσπάσματα από το βιβλίο «The Eyes of Darkness».

Έχει προβλεφθεί ο κορωνοϊός σε βιβλίο του 1981;

Τις τελευταίες μερικές ημέρες έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο το εξώφυλλο και δύο αποσπάσματα από το βιβλίο «The Eyes of Darkness».

Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για ένα βιβλίο του 1981, του Αμερικανού συγγραφέα, Dean Koontz, όπου σε κάποιο σημείο του προβλέπεται πως το 2020 θα εμφανιστεί μια ασθένεια (ιός) τύπου coronavirus με την ονομασία «Wuhan-400».

Όπως αναφέρεται στο μυθιστόρημα «Τα μάτια του σκότους» - «The Eyes of the Darkness», ο επιστήμονας που κάνει την έρευνα για την ασθένεια Wuhan-400 ονομάζεται Λι Τσεν (李 陳) και δίνει στις ΗΠΑ πληροφορίες για τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα της Κίνας. Στο κεφάλαιο 39 του βιβλίου του, ο Koontz γράφει για τον ιό που αναπτύχθηκε σε στρατιωτικά εργαστήρια κοντά στην πόλη Wuhan, από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP), ως βιολογικό όπλο.

Wuhan-400-του-Dean-Koontz.jpg


Οι ομοιότητες σε κάποιες αναφορές του βιβλίου με τα όσα εκτυλίσσονται σήμερα έκαναν τους χρήστες του Twitter να ψάχνουν για να βρουν την οποιοδήποτε απίθανη σύμπτωση.

coront.png


Η αλήθεια είναι πως ο Dean Koontz δεν πρόβλεψε την εμφάνιση ενός νέου κορωνοϊού. Εκτός από το όνομα (Wuhan-400) που δόθηκε στο βιολογικό όπλο, αλλά και την αναφορά στη χρονολογία 2020, αυτός ο ιός ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει με τον κορωνοϊό.

Τα-μάτια-του-σκότους.jpg


Η πιο μεγάλη διαφορά τους είναι πως το Wuhan-400 του βιβλίου έχει 100% ποσοστό θνησιμότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κορωνοϊό είναι κάτω του 1%.

Το φανταστικό «Wuhan-400» έχει εξαιρετικά γρήγορη περίοδο επώασης -περίπου τεσσάρων ωρών-, σε σύγκριση με το COVID-19 που έχει περίοδο επώασης μεταξύ 2 και 14 ημερών.

Να πούμε τέλος πως, σε σχέση με την προ 39 ετών «πρόβλεψη του Koontz», σε προηγούμενες εκδόσεις του βιβλίου αναφέρεται στον ιό ως Gorki-400, ως μια κατασκευή της Σοβιετικής Ένωσης. Η αλλαγή που προέκυψε στην πορεία πιθανώς να έγινε λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, το 1991.

giorki.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ