Τι συμβαίνει με τους ταχυδακτυλουργούς στην Κύπρο;

Κάποιοι πολίτες καταγγέλλουν.

Article featured image
Article featured image

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα ανέδειξαν μερίδα πολιτών –μέσα από έγγραφη καταγγελία τους- και το Κόμμα για τα Ζώα σε σχέση με τις παραστάσεις ταχυδακτυλουργών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους, σε διάφορες παρουσιάσεις τους, χρησιμοποιούν διάφορα ζώα ή πτηνά (περιστέρια, κουνέλια, κόκορες κλπ. «Τα ζώα υποφέρουν κατά την εκπαίδευση που γίνεται, παρά την θέληση τους, όπου κάνουν διάφορα κόλπα και μπροστά στην παρουσία πολλών ανθρώπων, όπου υπάρχει οχληρία και θόρυβος. Γενικά τα ζώα αυτά ταλαιπωρούνται είτε βάφοντας τα με μπογιές, κάποια άλλα πτηνά τους κόβουν τις φτερούγες και γενικά η συμπεριφορά απέναντι τους είναι απαράδεκτη και τα θεωρούν ότι είναι αντικείμενα η πράγματα μίας χρήσης» σημειώνει το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, το οποίο καταγγέλλει πλέον δημόσια αυτή την κατάσταση «γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει να δράσουν αποτελεσματικά και να σταματήσουν αυτές τις παραστάσεις».

Ενώ συνεχίζει καλώντας το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) «να επέμβει άμεσα και να σταματήσει αυτές τις παραστάσεις μαρτυρίου γιατί στο τέλος είναι τα αθώα τα ζώα που πληρώνουν το τίμημα με τους γονείς και τα παιδιά τους να βλέπουν αυτά τα ζώα να κακοποιούνται και να ταλαιπωρούνται στον βωμό της διασκέδασης και του κέρδους. Επίσης καλούμε άμεσα τον Υπουργό Παιδείας να σταματήσει αυτές τις παραστάσεις μέσα στα σχολεία».

Τι αναφέρει η καταγγελία από πολίτες

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο διάφοροι «animators» – ταχυδακτυλουργοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία παιδιών σε σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις και παιδικά πάρτη, να χρησιμοποιούν στο πρόγραμμα τους ζωντανά ζώα. Είτε πρόκειται για πουλιά – περιστέρια που πολλές φορές φτάνουν σε σημείο να τα βάφουν σε διάφορα χρώματα και να ψαλιδίζουν τα φτερά τους για να μην μπορούν να πετάξουν ενάντια στη φύση τους, είτε πρόκειται για κουνελάκια, κότες, ψάρια κτλ. Κατά τη διάρκεια του «ψυχαγωγικού» τους προγράμματος, πολλοί από αυτούς δίνουν τα ζώα αυτά στα μικρά παιδιά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο «ψυχαγωγούν» τα παιδιά. Με αποτέλεσμα, τα μικρά παιδάκια , είτε πρόκειται για νήπια, είτε για μεγαλύτερα παιδιά χωρίς να το θέλουν είτε κακοποιούν τα ζώα, είτε άγαρμπα να τα τραυματίζουν.

Αυτό εκτός από ανήθικη απέναντι στα ανυπεράσπιστα ζωάκια αυτή η τακτική είναι και παράνομη,

Σύμφωνα με το Νόμο 46 (Ι)/1994, Άρθρο 11 – (1) χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της αρμόδιας αρχής κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να διοργανώνει δημοσίους διαγωνισμούς, δημόσιες εκθέσεις και επιδείξεις ζώων ή να εκθέτει ή να επιδεικνύει ζώα στο κοινό για εμπορικούς, διαφημιστικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς.

Επίσης, σύμφωνα με το Νόμο 46 (Ι)/1994, Άρθρο 11 – (3) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία τσίρκου που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του κάθε είδος ζώου, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα αυτό ή πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.

Με το να γίνονται τα παιδιά δέκτες τέτοιων θεαμάτων σίγουρα εκτός από παράνομο, καλλιεργείται σε αυτά και λανθασμένη παιδεία απέναντι στα ζώα και τη φύση.

Καλό φυσικά θα ήταν να ληφθεί υπόψιν σας και ο παράγοντας υγιεινής, εφόσον στα ζώα αυτά ΔΕΝ υπάρχει οποιοσδήποτε έλεγχος από αρμόδια κτηνιατρική αρχή κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής των ζώων, όπως επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στα φτερά των πουλιών συχνά συναντώνται διάφορα, βακτήρια, σκόνες κτλ, ένεκα στη φύση των ζώων, που πιθανόν να προκαλέσουν στα παιδιά δερματικά, αναπνευστικά και άλλα προβλήματα.

Εισήγηση μας με αυτή τη επιστολή είναι όπως γίνουν συστάσεις από το Υπουργείο παιδείας σε όλα τα σχολεία Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στην περίπτωση διοργάνωσης οποιονδήποτε τέτοιων εκδηλώσεων να επισημάνετε από την αρχή στον «animator» ότι απαγορεύεται η χρήση ζωντανών ζώων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Επίσης μπορεί να γίνει εισήγηση στον Αρχηγό Αστυνομίας, οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων και επισκέπτεται τα διάφορα κέντρα αναψυχής που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις να γίνει επισήμανση στις πρόνοιές του Νόμου, όπως και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από την Αστυνομία στα κέντρα αναψυχής κατά τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων έτσι και τα κέντρα αναψυχής με τη σειράς τους, να απαγορεύουν τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων στο χώρο τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ