Ένταση, χημικά και φωτιές στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Χιλιάδες μετανάστες στην αναμονή. Όλα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Article featured image
Article featured image

Νέα επεισόδια σημειώνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου, μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας και προσφύγων - μεταναστών που θέλουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί 3.000 με 4.000 άτομα από την πλευρά της Τουρκίας και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο σημείο, ορισμένοι μέσα από το πλήθος πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά.

entasi_himika_sinora.jpg


Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς έχουν ανάψει φωτιές σε διάφορα σημεία. Με το φως της ημέρας εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσέγγισαν τα σύνορα, από την πλευρά της Τουρκίας, με μεταφορικά μέσα αλλά και πεζοί, οι οποίοι τελικά εγκλωβίστηκαν πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Εντοπίστηκαν από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από ξηράς, έγινε χρήση θερμικών καμερών ενώ το λιμενικό έχει επίσης αυξήσει τις περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

prosfiges_metanastes_11.jpg

prosfiges_metanastes_113.jpg


Ανατολικό Αιγαίο: Πέρασαν 180 μετανάστες στα νησιά

Στη διάσωση και περισυλλογή 58 μεταναστών και προσφύγων, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το ΛΣ από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως σήμερα το πρωί, διασώθηκαν 32 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο και 26 στη Μεγίστη.

Στο ίδιο διάστημα αποβιβάστηκαν με λέμβους 122 μετανάστες και πρόσφυγες σε τέσσερα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο και Σάμο. Συγκεκριμένα 69 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 53 στη Σάμο.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων συρρέουν ομάδες μεταναστών - προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, από όπου μερικές εκατοντάδες ατόμων επιχείρησαν να διαβούν τα σύνορα. Κατά μήκος του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών - προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.



Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ / E-evros / Evros-news/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ