12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζεις για τον Παναθηναϊκό

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν ολόκληρη την ιστορία του, από την ίδρυσή του έως και σήμερα.

Article featured image
Article featured image

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Παναθηναϊκός, παρουσιάζει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς από τον καιρό της ίδρυσής του, το 1908, έως και σήμερα βίωσε πολλές μεταμορφώσεις, αλλαγές, περιόδους κάμψης, αλλά και χρόνια θριαμβευτικά.

Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, επέτειο της ίδρυσης της ομάδας, βρήκαμε 10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζεις για το ελλαδικό τριφύλλι.

1939-40.jpg

1939/1940


- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αθηνών (ΠΟΑ), που προηγήθηκε του Παναθηναϊκού, ιδρύθηκε το 1908 από τον Γιώργο Καλαφάτη, φοιτητή της γυμναστικής ακαδημίας, που εγκατέλειψε την ολυμπιακή του πορεία, για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του άθλημα, το ποδόσφαιρο.

- Ο αιώνιος αντίπαλός του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός, αμφισβητεί έως σήμερα την ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας, καθώς θεωρεί πως η ομάδα ιδρύθηκε στις 15 Μαρτίου 1924, όταν έπειτα από διαδοχικές μεταμορφώσεις μετονομάστηκε από σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ);


1ata50b.jpg


- Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές του ΠΟΑ, ήταν και ιδρυτικά μέλη της ομάδας και πρώην φοιτητές του Γυμναστικού συλλόγου. Μεταξύ τους οι Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δημήτρης Δουκάκης, Περικλής Μπούμπουλης, Ε. Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

- Το πρώτο του επίσημο ματς ο ΠΟΑ το έδωσε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 9-0. Ο Γιώργος Καλαφάτης σημείωσε τρία γκολ. Τα υπόλοιπα τέρματα πέτυχαν οι Σταυρόπουλος (3), Μισακιάν, Πάσχος και Γρανίτσα.


1ata50c.jpg

1910

- Στους πρώτους αγώνες της ομάδας, ο Γιώργος Καλαφάτης, εκτός από ιδρυτής της ομάδας ήταν ένας εκ των βασικών παιχτών, αλλά και προπονητής.

- Η πρώτη στολή της ομάδας, του ΠΟΑ, ήταν ερυθρόλευκή. Κόκκινη φανέλα και λευκό παντελονάκι. Όπως δηλαδή είναι σήμερα ο Ολυμπιακός.


1920-21.jpg

1920-1921

- Το πρώτο γήπεδο της ομάδας ήταν στην οδό Πατησίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ένας από τους πιο διάσημους αθλητές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα του ΠΟΑ ήταν ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας.

- Το 1910 ο Καλαφάτης με τους περισσότερους παίχτες αποχώρησαν, λόγω των αγεφύρωτων διαφορών τους με τον χρηματοδότη της ομάδας Μαρίνο Μαρινάκη. Τότε ήταν που ίδρυσαν τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο (ΠΠΟ). Μαζί τους συντάχθηκε και η μεγάλη μάζα των οπαδών του ΠΟΑ. Η νέα έδρα του ΠΠΟ βρισκόταν στην Πλατεία Αγάμων (σημερινή Πλατεία Αμερικής).

θυρα 13 1947.jpg

1947 - Η θύρα 13 κάνει ντου για να παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό.


- Το 1912 ο ΠΠΟ προσέλαβε τον πρώτο ξένο προπονητή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Ήταν ο Άγγλος Τζον Κάμπελ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που έμαθε στους παίχτες του ΠΟΑ τα βασικά του αθλήματος.

- Το 1918, όταν τελείωσαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η αθλητική δραστηριότητα ξανάρχισε και ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) μετονομάστηκε σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αθλητικό Όμιλο (ΠΠΑΟ) για να συμπεριλάβει και άλλα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.



1971b.jpg

1971


- Το 1918 ήταν που η ομάδα άλλαξε και χρώμα, το οποίο από κόκκινο έγινε πράσινο. Η ιδέα ήταν του Κωνσταντινουπολίτη Μιχάλη Παπάζογλου (εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ αργότερα), όπως και το τριφύλλι, που του θύμιζε την ομάδα του, τη Χαλκηδόνα. Το νέο έμβλημα της ομάδας σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου.


2185880-700x393.jpg

2019

- Στις 15 Μαρτίου 1924 η ομάδα έλαβε το οριστικό της όνομα: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Τα μέλη του συλλόγου ζήτησαν ένα βραχύτερο όνομα, που να μην περιέχει τη λέξη «Πανελλήνιος». Ήθελαν να απογαλακτιστούν από το μητρικό σωματείο (ΠΓΣ) και να αποφύγουν τη σύγχυση που δημιουργούσε στην αλληλογραφία η ύπαρξη δύο Πανελληνίων (ΠΓΣ και ΠΠΑΟ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ