Η σημαντική δουλειά της Δικοινοτικής Χορωδίας για την Ειρήνη στην Κύπρο μόλις βραβεύτηκε

Με το βραβείο «Χιροσίμα».

Article featured image
Article featured image

Η χορωδία, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1997 μετά από πρωτοβουλία της Δικοινοτικής Ομάδας Πολιτών για την Ειρήνη στην Κύπρο, αποτελείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και πιστεύουν στην ενότητα των δύο κοινοτήτων μέσω της μουσικής.

Μαέστροι της είναι οι Λένα Μελανίδου και Κουρσάτ Τίλκι. Η Μελανίδου συν-διευθύνει και τη Διακοινοτική Παιδική Χορωδία μαζί με την Ίμγκε Αραμπί.

Το βραβείο που πήρε η χορωδία, θα συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 80.000 ελβετικών φράγκων, και θα απονεμηθεί στις 13 Μαΐου, στο πλαίσιο του Φόρουμ Ειρήνης που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI ).

Το βραβείο «Χιροσίμα»

Το Ίδρυμα Χιροσίμα δημιουργήθηκε το 1989 μετά από ένα κληροδότημα της Σουηδής συγγραφέως Εντίτα Μόρις (1902-1988), συζύγου του Αμερικανού συγγραφέα Άιρα Μόρις (1903-1972). Πήρε το όνομά του από το διάσημο μυθιστόρημά της «Τα λουλούδια της Χιροσίμα», το οποίο περιγράφει το μαρτύριο των θυμάτων της ατομικής βόμβας. Ο γιος της Εντίτα και του Άιρα, Ιβάν Μόρις (1925-1976), ήταν καθηγητής ιαπωνολογίας κι ένας από τους πρώτους διερμηνείς που στάλθηκαν στη Χιροσίμα μετά την έκρηξη της βόμβας.

Το Ίδρυμα δίνει βραβεία σε γυναίκες και άνδρες που συμβάλλουν, από τον πολιτιστικό τομέα, στην προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων. Συνήθως δίνεται κάθε δύο χρόνια. Το 2018 απονεμήθηκε στον Νοτιοαφρικανό θεατρικό συγγραφέα και πολιτιστικό ακτιβιστή Μάικ Βαν Γκράαν για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του απαρτχάιντ, στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας μετά το απαρτχάιντ και τη μελέτη της διασύνδεσης ανάμεσα στην ειρήνη και τον πολιτισμό στην πατρίδα του και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ