Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Bob Marley

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τον τραγουδοποιό από την Jamaica που διεθνοποίησε τη reggae και την κουλτούρα των Ρασταφάρι.

Article featured image
Article featured image


Ο Ρόμπερτ "Μπομπ" Νέστα Μάρλεϊ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1945 σε ένα μικρό χωριό στη Τζαμάϊκα. Γιος λευκού Τζαμαϊκανού με αγγλική καταγωγή και νέγρας Τζαμαϊκανής, ο Μάρλεϊ κατέκτησε την κορυφή της ρέγκε μουσικής, πουλώντας περισσότερα από 12 εκατομμύρια δίσκους ακόμα και μετά το θάνατό του.

Με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον «Βασιλιά της Ρέγκε».

Bob_Marley-2.jpg


  1. Σαν παιδί έζησε σε τενεκοδομαχαλά στο Κίνγκστον, ελλείψει χρημάτων.

  2. Το Δεκέμβριο του 1976 κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκρούσεων παραλίγο να χάσει τη ζωή του, όταν άγνωστοι αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν.

Bob-Marley-5899213a3df78caebc04f6b9.jpg



3. Είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες αλλά δε συνέταξε ποτέ διαθήκη, καθώς δεν του το επέτρεπε ο Ρασταφαριανισμός, θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα, το οποίο ενστερνίστηκε.

maxresdefault.jpg



4. Τον Ιούλιο του 1977, ο Μάρλεϊ διαγνώστηκε με κακοήθες μελάνωμα. Οι γιατροί του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του, αλλά αυτός αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι. Σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο».


5. Η ημερομηνία γέννησής του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα.


6. Ήταν γνωστός ως το «Λευκό Αγόρι», επειδή είχε μικτές ρίζες που ήταν ευδιάκριτες στο πρόσωπό του. Αυτό έκανε να νιώθει πολύ αποξενωμένος.


7.Όταν ήταν τεσσάρων, ο μικρός Bob ανακάλυψε πως είχε ένα ιδιαίτερο ταλέντο: να διαβάζει την παλάμη. Σύντομα προέβλεψε πως το πεπρωμένο του ήταν να γίνει τραγουδιστής και ποτέ ξανά από τότε δεν διάβασε το χέρι.


8. Έριχνε τις γυναίκες με την ατάκα "Yuh wan have ma baby" (Θες να κάνεις το παιδί μου;) , η οποία, όπως αποδείχθηκε ήταν αποτελεσματική.


9. Ήταν πολύ γενναιόδωρος, καθώς στήριζε τους φτωχούς και αγόραζε σπίτια στους φίλους του στη Τζαμάικα.

unnamed.jpg



10. Όταν βρισκόταν ένα βήμα πριν τον θάνατο κάλεσε ένα διάσημο γερμανό γιατρό για να τον θεραπεύσει. Δυστυχώς, ο καρκίνος βρισκόταν στο τελευταίο του στάδιο και ο Μπομπ Μάρλεϊ πέρασε στην αιωνιότητα το πρωί το 1981 σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ