Όταν έκαψαν έργα τέχνης και βιβλία... επειδή οδηγούσαν στην αμαρτία

Σαν σήμερα, το 1497, οι Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).

Article featured image
Article featured image


Μια τέτοια μέρα το 1497, χίλιοι "αμόλυντοι" νέοι ντυμένοι στα λευκά υπό τον μοναχό Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, συγκέντρωσαν και έκαψαν στην πλατεία της Φλωρεντίας, έργα τέχνης, βιβλία, μουσικά όργανα, καθρέφτες, καλλυντικά, γυναικεία καπέλα και γενικά ό,τι θεωρούσαν πως υπηρετούσε την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Η μέρα έμεινε γνωστή ως "Πυρά της ματαιοδοξίας".

Ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα (21 Σεπτεμβρίου 1452 - 23 Μαΐου 1498) ήταν πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης της Φλωρεντίας. Ήταν Δομινικανός μοναχός, με τεράστια επιρροή στα πλήθη της Φλωρεντίας. Ήταν ηγέτης της πόλης από το 1494 μέχρι την εκτέλεσή του το 1498. Όσο κράτησε η ηγεσία του, κήρυσσε την εγκράτεια και ήταν πολέμιος της αγάπης των Φλωρεντινών για τις τέχνες. Ήταν εναντίον της διαφθοράς και του Πάπα Αλέξανδρου ΣΤ΄. Πρωτοστάτησε στο κάψιμο βιβλίων.

unnamed (1).jpg


Στις 12 Μαΐου 1497 ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ τον αναθεμάτισε και το 1498 ζήτησε την σύλληψη και θανάτωσή του. Ένα εξαγριωμένο πλήθος τον συνέλαβε στις 8 Απριλίου. Εκτελέστηκε στις 23 Μαΐου 1498.

Παρόλα αυτά, στο τέλος του 20ού αιώνα, δομινικανοί μοναχοί ζήτησαν από τον Πάπα να τον ανακηρύξει Άγιο, θεωρώντας άδικο τον αναθεματισμό του.

unnamed.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ