Υπάρχει μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα;

Η αποκάλυψη των New York Times που εκθέτει τη χώρα.

Article featured image
Article featured image

Οι New York Times, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, κάνουν λόγο για ύπαρξη «μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών».

«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά μετανάστες απομονωμένους σε μια κρυφή τοποθεσία, προτού τους απελάσει στην Τουρκία, χωρίς τη συνήθη διαδικασία, ένα από τα αρκετά σκληροπυρηνικά μέτρα που έλαβε για να σφραγίσει τα σύνορα της Ευρώπης και τα οποία οι ειδικοί λένε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

«Αρκετοί μετανάστες είπαν σε συνεντεύξεις ότι τους συνέλαβαν, τους αφαίρεσαν τα προσωπικά τους είδη, τους έδειραν και τους απέλασαν από την Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, σε μια παράνομη διαδικασία που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση», συνεχίζει το δημοσίευμα των New York Times.

«Κρυφό κέντρο κράτησης στον Πόρο»

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν έκανε σχόλιο για την ύπαρξη του χώρου, αλλά είπε ότι η Ελλάδα συνέλαβε και απέλασε μετανάστες, σύμφωνα με τη νομοθεσία της», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

«Όμως, με συνδυασμό επιτόπιου ρεπορτάζ και ανάλυσης εικόνων δορυφόρου οι Times επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του κρυφού κέντρου, στη βορειοανατολική Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα, που στη συνέχεια παραθέτει τη μαρτυρία μετανάστη ο οποίος είπε στους New York Times ότι μεταφέρθηκε μαζί με άλλους σε αυτό το κέντρο κράτησης.

Το κέντρο αποτελούνταν κυρίως από τρεις αποθήκες με κόκκινη στέγη, πίσω από έναν αγροτικό δρόμο.



Με πληροφορίες από LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ