Η σκληρή παραδοχή του Κυβ. Εκπροσώπου σε σχέση με την εξάπλωση του Covid-19 στην Κύπρο

Και η απάντησή του για το κατά πόσο η Δημοκρατία «αντέχει» τη μαζική επιστροφή φοιτητών από το εξωτερικό.

Article featured image
Article featured image

Ιδιαίτερα διαφωτιστικός υπήρξε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, νωρίτερα σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήματα και απορίες σχετικά με το πώς χειρίζεται η δημοκρατία την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο αυτή τη στιγμή και για τα όσα έπονται.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο για να συζητηθεί και να εγκριθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, όπως αυτό προτείνεται από τα αρμόδια Υπουργεία.

Πρέπει, επίσης, να σημειώσω ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων, ανάλογα πάντοτε με τις εξελίξεις και την επιδημιολογική εικόνα την οποία θα έχουμε στην Κύπρο. Να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και ότι θα λαμβάνονται συνεχώς τα αναγκαία μέτρα.

Πρέπει, επίσης, να προειδοποιήσω για ακόμη μια φορά τους συμπολίτες μας ότι, δεν πρέπει κανένας να αναμένει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Αντίθετα, θα υπάρξει. Η σημασία είναι αυτή η εξάπλωση να είναι ελεγχόμενη. Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης.

Πέραν ενός ορφανού – όπως επικράτησε να λέγεται – κρούσματος που είχαμε στην Πάφο για το οποίο έχουν γίνει οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, όλα τα άλλα κρούσματα που είχαμε, στο σύνολο 21 μέχρι στιγμής, ήταν είτε εισαγόμενα που έχουν εντοπιστεί κατά την είσοδο συγκεκριμένων επιβατών φορέων στο αεροδρόμιο είτε έχουν προκύψει σε άτομα, τα οποία βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση. Αυτό σημαίνει έλεγχος της κατάστασης.

Το τονίζω, να αναμένουμε περαιτέρω και μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού. Εφόσον αυτή η εξάπλωση είναι ελεγχόμενη δεν πρέπει να ανησυχήσει ο λαός μας.

Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή επικαλούμαι την ευαισθησία και την υπευθυνότητα του λαού μας. Πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον, να υποστηρίξουμε την οικογένεια μας, τη μητέρα, τον πατέρα, τον παππού μας, τη γιαγιά μας, τα αδέλφια μας, τον γείτονα μας, όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας. Η υπευθυνότητα μας είναι εκείνη που θα εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού».

Μπορούμε να αντέξουμε μια μαζική επιστροφή φοιτητών για τις διακοπές του Πάσχα;

Ερωτηθείς αν το σύστημα μπορεί να αντέξει τον έλεγχο αυτών που επιστρέφουν στην Κύπρο κυρίως του μεγάλου αριθμού φοιτητών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ναι, το σύστημα μπορεί να αντέξει. Δεν έχει ληφθεί αυτή η απόφαση χωρίς τη γνώμη των ειδικών. Εναπόκειται, από κει και πέρα, στην ευαισθησία των φοιτητών μας να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Όσοι από τους φοιτητές μας επιλέξουν να έρθουν στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τεθούν σε αυτοαπομόνωση. Θα πρέπει, επίσης, όσοι εξαιρούνται να γνωρίζουν ότι θα εφαρμοστούν οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Δεν εξαιρείται κανένας.

Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι δυνατόν για ένα κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση την πατρίδα μας, να απαγορεύσουμε στους πολίτες μας να έρθουν στα σπίτια τους. Δεν είμαστε ένα κράτος χωρίς ευαισθησίες, δεν είμαστε ένα κράτος απολυταρχικό. Αντίθετα, είμαστε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος και πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Πολίτες μας είναι και οι φοιτητές μας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ