Κάποιοι διαδίδουν πως ο κορωνοϊός Covid-19 αποφεύγει τους καπνιστές

Υπάρχουν, μάλιστα, διάφορα δημοσιεύματα που αναπαράγουν αυτή την «είδηση».

Article featured image
Article featured image

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, δυστυχώς σε περιόδους φόβου και ανασφάλειας ανθεί κάθε είδους παραπληροφόρηση και ψευδής είδηση που δήθεν προσφέρει έγκυρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το πρόβλημα. Με τη χειρότερη μορφή, την διασπορά «ειδήσεων» που στην πλειοψηφία τους μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από το υφιστάμενο.

Όπως για παράδειγμα η θεωρία πως τα ζεστά ροφήματα σκοτώνουν τον κορωνοϊό ή ότι οι καπνιστές δεν κινδυνεύουν από τον Covid-19. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν όλος ο πληθυσμός –πάνω στην απελπισία του- ξεκινούσε το κάπνισα ή εάν όλοι οι καπνιστές κυκλοφορούσαν αμέριμνοι γιατί δεν μπορούν να κολλήσουν.

Σύμφωνα με τα Ελληνικά Hoaxes, ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί σοβαρή διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών μελετών.

Η ομάδα των Hoaxes εξέτασε διάφορα δημοσιεύματα που επικαλούνται ιατρικά άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν κυρίως στη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες, οι οποίες δεν διώκουν το κάπνισμα όπως η Δύση, εξου και στα μέρη μας δεν δημοσίευσε κανείς τίποτα.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε δυο επιστημονικές μελέτες ως πηγές για τον ισχυρισμό πως οι καπνιστές είναι πιο ασφαλείς από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η μια μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» στις 11 Μαρτίου του 2020 με τίτλο «Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study».

Η μελέτη εξετάζει επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά 191 ασθενών οι οποίοι είχαν κολλήσει τον ιό SARS-CoV-2 ώστε να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονταν με το θάνατο ασθενών εντός νοσοκομείου. Το μόνο που αναφέρεται στην έρευνα σχετικά με το κάπνισμα είναι 2 πίνακες με στατιστικά σχετικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα στον ένα πίνακα βλέπουμε δημογραφικά ποσοστά από τους 191 ασθενείς που εξετάστηκαν στην εν λόγω μελέτη. Συνολικά 11% των εξεταζόμενων ήταν καπνιστές, το 9% των ατόμων που δεν επιβίωσαν της ασθένειας ήταν καπνιστές ενώ από τα άτομα που επιβίωσαν το 4% ήταν καπνιστές.

Σε κανένα σημείο της έρευνα δεν αναφέρεται πως οι ασθενείς που κάπνιζαν ήταν πιο δύσκολο να κολλήσουν τον ιό ούτε γίνεται αναφορά σε κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από την ασθένεια.

Η άλλη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Allergy» στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 με τίτλο «Clinical characteristics of 140 patients infected with SARS‐CoV‐2 in Wuhan, China».

Παρότι η μελέτη αναφέρει πως σύμφωνα με τα ευρήματα τα ποσοστά καπνιστών που κόλλησαν τον ιό είναι μικρότερα, δεν δίνεται σε κανένα σημείο επιβεβαιωμένος μηχανισμός ο οποίος να εξηγεί και να επιβεβαιώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασία των ασθενών από τον SARS-CoV-2. Όπως αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι ερευνητές:

Η μελέτη δεν τεκμηριώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Τέλος, σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκαν οι NY Times, επειδή οι άνδρες στην Κίνα είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστές σε σχέση με τις γυναίκες, φαίνεται πως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πλήττονται περισσότερο από το νέο κορωνοϊό. Μια μελέτη του ΠΟΥ το 2019 διαπίστωσε ότι το 47,6% των Κινέζων ανδρών καπνίζουν, σε σύγκριση με μόνο το 1,8% των Κινέζων γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η έκθεση στον καπνό εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Εν κατακλείδι ο ισχυρισμός ότι οι καπνιστές είναι πιο ασφαλείς από το να κολλήσουν τον ιό SARS-CoV-2 δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση των σχετικών δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ